Z dvaadvaceti sledovaných měst Moravskoslezského kraje skončil a ve srovnávacím průzkumu na stejných pozicích jako loni pouze dvě města. Pomyslnou zlatou příčku uhájily Odry a bronz zůstal opět v Opavě.

„Vítězné Odry byly v obou hodnocených oblastech – v přístupu veřejné správy i v oblasti podnikatelského prostředí – nejlepší v celém Moravskoslezském kraji. Město se může, kromě již zmíněných předností, pochlubit i vysokým počtem lékařů a příznivými cenami stavebních pozemků," informoval mluvčí průzkumu, který probíhá již pátým rokem, Michal Kaderka. Další body přinesla Odrám dopravní dostupnost, především díky dálnici, optimální počet dětí ve třídách a svou kladnou roli hrál také vyhovující rozsah úředních hodin radnice.

Starosta města Pavel Matůšů mimo jiné vyzvedl i výhodné ceny pozemků. „Pro rozvoj města i podnikání je u nás rozhodující blízkost k dálniční síti. Navíc jsou u nás nižší ceny nemovitostí, což zpříjemňuje start jak místním obyvatelům, tak i podnikatelům. Naše radnice je zároveň velmi dobře ekonomicky řízena, proto je u nás i nízké riziko zásadního omezení městských služeb," pochvaluje si starosta. Pro podnikatele, kteří by svůj byznys rozjeli, přestěhovali, nebo rozvinuli v Odrách, má starosta dobrou zprávu. „Postavili jsme menší průmyslovou zónu v blízkosti centra města, my tomu říkáme Meierhof, ale je to spíš pro malovýrobu a služby. Ale pro průmyslovou výrobu máme schválené pozemky v územním plánu v bývalém areálu JZD, takže volné pozemky pro podnikatele máme," řekl Deníku.

Ani další novojičínská města si v průzkumu nevedla špatně. Frenštát pod Radhoštěm poskočil o jednu příčku, na čtvrtou, ale největšího zlepšení dosáhl Nový Jičín, a stal se tak pomyslným skokanem roku. Loni se krčil až na šestnáctém místě, ale letos si o deset pozic polepšil a skončil šestý. A jak z dokumentů vyplývá, především díky umístění v oblasti přístupu veřejné správy. Zde byl analytiky hodnocen jako třetí nejlepší. „V jednom z dílčích hodnocení, v hospodaření města, se Nový Jičín umístil na prvním místě. Ale co se týče komplexního hodnocení celé akce Město pro byznys, tam jsme dopadli na šestém místě, což je pěkné umístění. To, že jsme od nástupu udělali vše pro to, abychom byli transparentní, tak to zabralo," myslí si novojičínsky místostarosta Přemysl Kramoliš.

Zároveň zmínil, že ve druhé sledované oblasti – v podnikatelském prostředí – Nový Jičín pokulhává. Dokládá to i dvacátá příčka z dvaadvaceti sledovaných měst v kraji. Místostarosta vidí problém především v nevyužití novojičínské průmyslové zóny. „To je proto, že od roku 1995 nikdo nic nedělal s průmyslovou zónou. Nikdo tam (průmyslová výroba – pozn. red.) nebyl vpuštěn a teď už je pozdě. Dneska, v době krize tam, nikdo nepůjde. Ta nejlepší doba byla promrhána," dodal Přemysl Kramoliš. Z ostatních sledovaných lokalit první desítku uzavírá Kopřivnice a nejhůře dopadl z novojičínských měst Bílovec na příčce třinácté.

Město pro byznys je srovnávací výzkum, jehož cílem je vytvořit diskusní platformu na téma podpory malého a středního podnikání ze strany místních samospráv. Vyhlašovatelem je týdeník Ekonom.

Město pro byznys

Celkové pořadí ve srovnávacím výzkumu „Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2012"

1. Odry

2. Krnov

3. Opava

4. Frenštát pod Radhoštěm

5. Třinec

6. Nový Jičín

7. Český Těšín

8. Vítkov

9. Havířov

10. Kopřivnice

11. Bohumín

12. Ostrava

13. Bílovec

14. Hlučín

15. Frýdek-Místek

16. Frýdlant nad Ostravicí

17. Rýmařov

18. Bruntál

19. Jablunkov

20. Karviná

21. Orlová

22. Kravaře