„Pokud vám doma kape vodovodní kohoutek, protéká záchod, potřebujete vymalovat či vytapetovat, pověsit lustr, vyměnit žárovku, smontovat nábytek, pověsit garnýže, zavěsit poličky, natřít radiátor, stačí zavolat. Jsem hodinový manžel,“ představuje se Jiří Srovnal z Hrabůvky. Mužů, kteří by nabízeli tyto profese, zatím v Ostravě není mnoho. „Napadlo mě to před dvěma lety, krátce po rozvodu. Uvažoval jsem tehdy, jak si žena, která zůstane sama, poradí s takovými chlapskými pracemi,“ vzpomíná na své začátky. „Mám to jako vedlejšák. Měl jsem obavy, že by mě to neuživilo,“ říká muž, který pracuje jako manažer obchodního řetězce.

Na nedostatek práce si však nemůže stěžovat, spíše naopak.

Pro zákazníky je největším lákadlem, že se hodinový manžel zabývá i drobnými pracemi, na které by se klasického řemeslníka nevyplatilo objednávat. Ačkoliv byla tato služba původně určena osamělým nebo starším ženám, stále častěji si ji objednávají i pracovně vytížení muži. Další výhodou je, že hodinoví manželé jsou proti jiným řemeslníkům ochotni pracovat i ve večerních hodinách, kdy lidé přicházejí z práce, nebo o svátcích. Ceny za tyto služby začínají na 180 korunách, každá další hodina je levnější. „Vím, že v Praze platí zákazníci daleko více, v Ostravě bych s takovými cenami neuspěl,“ tvrdí Srovnal.

Časté jsou i telefonáty dotazující se na sex. „Už jsem se s tím setkal. Asi k tomu svádí zavádějící název. To tedy nedělám. Pokud by však přeskočila jiskra…,“ směje se.

Dva roky pracuje jako hodinový manžel i sedmadvacetiletý Martin z Ostravy. „Jsem malíř pokojů, opravář, zahradník, stěhovák, instalatér, uklízeč – zkrátka Ferda Mravenec, práce všeho druhu. Člověk musí být hlavně zručný a měl by umět základ od každého řemesla. S čím si nevím rady, pomohou kamarádi,“ tvrdí. „Kdybych se však měl živit jenom tím, to bych asi umřel hlady,“ dodává.