Mezi pár chovatelů v Česku, kteří se zaměřují na japonské plemeno wagyu, patří například Jakub Tmej a Martin Kubišta. Svoji farmu v obci Horky u Litomyšle založili v roce 2015.

„Martin měl kravín, ale neměl v něm svoje krávy. A mě hospodaření vždy lákalo, proto jsem Martinovi navrhl, abychom spoluzaložili farmu a pořídili si vlastní zvířata,“ prozradil okolnosti vzniku Jakub Tmej, který měl farmu ze začátku kvůli pracovní vytíženosti spíše jako koníček.

Úspory se nevyhnou ani ministerstvu zemědělství. Odborníci se ovšem domnívají, že zrovna zemědělství nemá příliš prostor k velkým škrtům, pokud by mělo zůstat konkurenceschopné. Více se dozvíte v článku
Zemědělství čekají škrty, chce šetřit na dotacích. Odborníci ale kroutí hlavou

Věděli, že chtějí chovat masná plemena, která by byla převážně venku na pastvě. „Háček je v tom, že náklady na vykrmení zvířete jsou de facto větší, než za kolik ho potom prodáte,“ prozradil a dodal, že české a vlastně i evropské zemědělství je víceméně založeno na dotacích na pozemky. Oni však měli minimum pozemků, tudíž potřebovali něco speciálního.

A tak začali chovat japonské plemeno wagyu. „Martinův otčím se zabývá dlouhou dobu embryotransferem a díky němu jsme mohli nakoupit stoprocentní embrya plemene wagyu, které jsme dali do českých stračen,“ popsal způsob, jak se k tomuto plemenu dostali.

Legendární japonské plemeno skotu chovají na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.Na farmě Wagyu Horky u Litomyšle chovají legendární japonské plemeno skotuZdroj: Deník/Kristýna Sauerová

Druhá možnost, jak začít s chovem, je koupě plemenné krávy nebo jalovice například z Německa, Francie, Ameriky nebo Austrálie, avšak tento způsob by byl příliš drahý. Varianta embryotransferu tak byla dostupnější a mnohem levnější.

Maso se specifickou chutí

V čem jsou tyto krávy speciální? „Odlišují se tím, že jsou schopné ukládat ve větší míře tuk do masa, do svaloviny, a tím se vytváří výrazné mramorování masa, které má svou specifickou chuť. Je křehčí, jemnější a díky tuku i chutnější,“ popsal nadšeně farmář. Nevýhodou je, že rostou velmi pomalu. Klasická masná plemena jsou obvykle porážená ve 22 až 24 měsících, avšak plemeno wagyu se běžně poráží až po třech nebo čtyřech letech.

Zdroj: Youtube

Jedná se spíše o menší plemeno vzhledově podobné například plemenu angus, které však na rozdíl od wagyu nemá rohy. Co se týče barvy, tak jsou celé černé nebo hnědé. Na farmě tedy celkově chovají asi 120 kusů dobytka a z toho je přibližně polovina wagyu. Další polovina jsou stračeny, tedy příjemkyně embryí, a malé stádo angusů.

Levnější vepřové maso zatím nečekejte. Ilustrační snímek
Ceny mnoha potravin klesají. Naopak dál zdražuje vepřové maso, je ho nedostatek

Wagyu potřebují kvalitní výživu a dost energie, aby vytvářely tuk. „První rok života jsou telata s matkami na pastvě. Poté jsou v kravíně, kde máme volné ustájení a krávy mají neustálý přísun krmiva,“ přiblížil mladý chovatel.

Maso poprvé ochutnali až po čtyřech letech od rozhodnutí chovat toto plemeno. „Nejdříve jsme koupili stračeny, které musely trochu vyrůst. Pak přišel na řadu embryotransfer. Kráva je 9 měsíců v březí, a než se tele vykrmí, trvá to klidně tři až čtyři roky,“ vzpomíná Tmej.

Legendární japonské plemeno skotu chovají na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.Na farmě Wagyu Horky u Litomyšle chovají legendární japonské plemeno skotuZdroj: Deník/Kristýna Sauerová

Na farmě ročně porazí okolo 10 kusů wagyu. Čtvrtky masa po porážce visí ve zrárně 14 dní až 3 týdny, kde vyzrávají metodou suchého zrání. „Potom se rozbourají, zabalí a prodává se. Vždy se snažíme zužitkovat celé zvíře, takže jsme své zákazníky naučili, že jim neprodáme jen steaky, ale vždy si musí koupit balíček, ve kterém je mix masa,“ popsal jeden ze zakladatelů farmy.

Nejdražší partie, tedy nízký a vysoký roštěnec, vyjdou přibližně na 2500 korun. Jiné části, které jsou také velmi chutné, stojí od 1100 do 1800 korun.

Plemeno chovají i jinde v Česku 

V České republice jsou asi tři podobně velké nebo větší farmy, které se věnují chovu tohoto vyhlášeného japonského plemene. Mezi ně patří Josef Műller nedaleko Pardubic a rodina Krontorádových ze Sloupnice.

Zdroj: Youtube

„Jsme členy Českého svazu chovatelů masného skotu, kde je nás asi 20, co chovají wagyu. Mezi nimi jsou však i chovatelé, kteří mají pouze jednotky kusů tohoto plemene,“ přiblížil Tmej.

Do budoucna by chtěli porážet více zvířat. Zvažují také, že budou prodávat plemenný materiál, neboť zájemců o chov je prý docela dost.