Společnost Kofola ČeskoSlovensko oznámila, že se 15. dubna 2020 stala majitelem stoprocentního podílu ve společnostech Karlovarská Korunní a Ondrášovka. Stalo se tak bezprostředně poté, co transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a byly splněny všechny podmínky pro převzetí.

Krnov je dnes neodmyslitelně spojený s výrobou Kofoly. V Československu byla první láhev Kofoly vyrobena 27. března 1960. V Krnově byla první Kofola vyrobena v roce 1967.
Kofola, značka spjatá dodnes s Krnovem, slaví šedesáté narozeniny

Kofola koupí minerálek Korunní a Ondrášovky rozšířila své portfolio o tradiční značky minerálních vod a zásadně posílila svou pozici na trhu balených vod. Do portfolia Kofoly přibyla navíc léčivá voda Šaratica.

Kofola kromě značky přebírá od Korunní a Ondrášovky také všechny zaměstnance a distribuční síť se všemi závazky a pohledávkami. Strany již dříve deklarovaly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat.

Krnovští zastupitelé  zasedali poprvé v době rouškové. Jejich jednání ve Slezském domově mělo velmi zvláštní atmosféru.
Zasedání krnovských zastupitelů s rouškami. Nechyběla ani dezinfekce a rozestupy

Zaměstnanci věří, že skupina Kofola poskytne novým značkám zázemí silné nápojářské skupiny a marketingové know-how. „Pro Korunní i Ondrášovku je to nejlepší scénář, jaký jsme si mohli přát,“ komentuje transakci za prodávající skupinu Ondrášovka Holding člen představenstva Pavol Krúpa. Podle něj pro tradiční české minerálky neexistuje vhodnější kupující, než je Kofola, která dokázala založit svůj úspěch na oživení zájmu o tradiční značku české limonády.

„Kofola se soustředí na posílení své pozice na domácím trhu nealkoholických nápojů. Akvizice Korunní a Ondrášovky logicky byla dlouhodobě hlavním cílem,“ uvedl Daniel Buryš, generální ředitel Kofoly ČeskoSlovensko s tím, že značka Šaratica navíc otevírá cesty také do lékáren.

Parní lokomotiva Malý Štokr už má sedmdesát let a potřebuje generálku. V říjnu 2019 parní kotel putoval z Krnova ke specialistům do firmy SEA Kolín. Zpět do krnovského depa se vrátil počátkem března (na snímku). Pak přišel koronavirus.
V květnu parní vlak na Osoblažce nevyjede, opravy Malého Štokru pokračují

Skupina Kofola v souvislosti s novými značkami rozbíhá významnou vnitřní reorganizaci. Vytvořila speciální integrační tým pod vedením Jiřího Vlasáka, ředitele pro strategii Skupiny Kofola.

„Daniel Buryš jako generální ředitel Kofoly pro ČeskoSlovensko se v nejbližších měsících bude soustředit na stabilizaci a následný rozvoj businessu v ČeskoSlovensku v době koronavirové pandemie. Jsem přesvědčen, že Skupina Kofola je na tuto velkou akvizici i na důsledky preventivních opatření boje proti epidemii COVID-19 dobře připravena,“ ujistil Jannis Samaras, generální ředitel Skupiny Kofola.

Co je to Ondrášovka?

Ondrášovka je minerální voda, která vyvěrá v Moravském Berouně u osady Ondrášov. Tato uhličitá studená kyselka patří mezi minerálky. Je dozvukem vulkanické aktivity Nízkého Jeseníku. Ondrášovka je známá od 13. století, ale léčebné experimenty začaly až v 17.století. Zásluhou knížete Lichtensteina zde vznikly lázně. Lázně zanikly s odsunem německého obyvatelstva. Minerálka Ondrášovka je k dispozici jak stáčená v lahvích, tak zdarma pro veřejnost nedaleko železničního přejezdu.

Novorozené miminko - ilustrační foto.
Na svět s oběma rodiči. Krnovská nemocnice obnovila přítomnost tatínků u porodů