V brzké době nebude v Kopřivnici problém narazit na restaurační zařízení, u kterého si budete moci být na první pohled jistí, že se v něm nekouří. Tamní radnice zahájila průzkum, na jehož konci bude nejen seznam těchto zařízení, ale vznikne také speciální certifikát o zdravém prostředí.

Pasivní kouření

Majitelé cukráren, kaváren, restaurací či jídelen mají možnost získat certifikát „Nekuřácká provozovna města Kopřivnice", pokud ve svém zařízení vytvoří místo, kde budou hosté chráněni před vlivy pasivního kouření.

„Podmínkou pro získání nejnižší kategorie certifikátu, s jednou hvězdou, je minimálně samostatná místnost určená výhradně nekuřákům po celou dobu provozu. Vyšší kategorii, se dvěma hvězdami, obdrží plně nekuřácké podniky a nejvyšší kategorií, s hvězdami třemi, se budou moci chlubit provozovny s bezbariérovým vstupem nebo zařízení splňující hledisko služeb přátelských rodině, tedy zařízení s dětským koutkem, prostorem pro kočárky, přebalovacím pultem," objasnila podmínky získání tisková mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková.

Že se jedná o certifikovaný podnik, lidé poznají jednoduše. Místo bude označeno jednoduchým grafickým symbolem a navíc od města získá možnost bezplatné prezentace na webových stránkách Kopřivnice, což umožní zvýšení návštěvnosti hostů vyhledávajících nekuřácké prostředí.

Lidé to vítají

O kontrolu opravdu nezávadného prostředí se bude starat radnice. „Dodržování stanovených podmínek bude kontrolovat hodnotitelský tým, složený ze zástupců živnostenského úřadu, městské policie a vybraných odborů městského úřadu," potvrdila kopřivnická mluvčí.

Mezi Kopřivničany přibývá těch, kteří nekuřácké prostředí v restauracích vítají. Početnou skupinu tvoří maminky s dětmi. „Takový nápad vítám. Mám dvě malé děti, a když chci jít na kávu, musím hodně dobře vybírat místo, protože se kouří skoro všude. Propagace zdarma by mohla pomoci tomu, aby víc restaurací vymezilo prostory, kde se kouřit nebude," okomentovala nápad paní Kateřina.

K získání certifikátu a s ním spojených výhod se mohou přihlásit všechny kopřivnické provozovny poskytující nějakou formu občerstvení.

„Pokud majitele náš projekt zaujal a chtějí svůj podnik přihlásit, případně má veřejnost tip na oblíbenou nekuřáckou restauraci ve městě, je možné kontaktovat odbor sociálních věcí a zdravotnictví, a to buďto písemně nebo prostřednictvím e-mailu martina.svrckova@koprivnice.cz," uvedla Lucie Petříčková s tím, že termín pro odevzdání přihlášek je stanoven na 9. května. Poté bude následovat ověření plnění podmínek hodnotitelským týmem.

Přehled certifikovaných nekuřáckých provozoven v Kopřivnici bude veřejnosti a médiím představen 30. května u příležitosti Světového dne bez tabáku.