Zájemci mohou své přihlášky posílat do patnáctého července. Hlásit se mohou jak jednotlivci, tak týmy. Hlavním kritériem je prokazatelný pandemický nebo epidemiologický význam projektu.

„Epidemie koronaviru nám ukázala sílu a důležitost nových technologií i nový způsob uvažování. Proto chceme být v budoucnu lépe připraveni a umět operativně reagovat na jakoukoliv podobnou situaci,“ říká o programu náměstek pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Kometa C/2020 F3 NEOWISE u větrného mlýnu, který se nachází v obci Stará Ves u Bílovce, 13. července 2020.
Podívejte se: Takto kometu Neowise zachytil fotograf Deníku na Novojičínsku

Projekty, které postoupí do akcelerační části, vybere odborná porota v průběhu srpna. Jejich autoři získají služby v hodnotě osmdesát jedna tisíc korun, jež zahrnují vedení mentora, příslušné kontakty, know-how a další výhody. Vyhlášení vítězů se plánuje na konec října.

Další informace a přihlášku najdou zájemci na www.zdravamyslenka.cz.

Program je vhodný nejen pro lidi z oblasti vývoje moderních technologií, diagnostiky a léčby onemocnění, ale také pro neziskové organizace či výrobce zdravotnických a ochranných pomůcek. Přihlásit se však mohou také zájemci z jiných oblastí, než je zdravotnictví.

„Podpora podnikatelského prostředí, o kterou Moravskoslezský kraj dlouhodobě usiluje, jde ruku v ruce s naším know-how. Náš region je plný talentovaných lidí a my se těšíme, až skrze Zdravou myšlenku objevíme další,“ dodává koordinátorka projektu Markéta Pavlíková.

Autoburza na Místecké ulici v Ostravě, 12. července 2020. Ilustrační foto.
Podívejte se: Takto kultovní autoburza v Ostravě pod Rudnou vypadá dnes

Zdravá myšlenka vznikla kvůli koronavirové krizi. Ta ovlivnila ekonomickou situaci v celém Česku. „Nejde o první tržní recesi, kterou v naší ekonomice poznáváme. Zažili jsme problémy během povodní v devadesátých letech, potom později v roce 2008. V období krize je důležité mít standardizovaná řešení pro stabilizaci,“ míní kybernetik a podnikatel Libor Witassek, který byl zároveň jedním z účastníků tematické diskuse s názvem Transformace firmy v době krize.

Stejnojmenný záznam živého přenosu s dalšími hosty najdou zájemci na youtube:

Zdroj: Youtube

Světlana Nedvědová