Dnešní synonymum pro levný nákup a šetření? Elektronická aukce. Tu, společně s komoditní burzou, začaly hojně využívat radnice novojičínských měst.

Například Kopřivnice díky loňskému zapojení se do obchodu na komoditní burze a s využitím již zmíněné aukce výrazně snížila ceny elektrické energie pro město a čtyřiadvacet jeho organizací. Nyní chce obdobný způsob nákupu a možnost úspor nákladů za elektřinu i zemní plyn nabídnout také místním občanům.

Podle předběžných odhadů by mohly kopřivnické domácnosti společným nákupem energie ušetřit 10 15% procent stávajících výdajů. „Aby byla aukce pro dodavatele zajímavá, mělo by se do ní zapojit minimálně sto padesát odběrných míst. Navíc, čím více domácností se připojí, tím může být výsledná cena výhodnější," sdělil městský energetik Roman Beneš. Cena energií bude navíc garantována po celou dobu trvání smlouvy, tedy po dobu 24 měsíců.

Zda se domácnosti do chystaného projektu zapojí, záleží čistě na nich. Své rozhodnutí si budou moci rozmyslet podle výše vysoutěžené ceny. „Před samotnou aukcí se zájemci k ničemu nezavazují a smlouvu podepíší až podle výhodnosti vysoutěžené ceny," doplnil informaci Roman Beneš.

Kopřivnická radnice již zahájila jednání se společností Marandis, která bude nákup administrativně připravovat a organizovat. „V nejbližších dnech spustíme informační kampaň a zhruba od druhé poloviny března by mělo být v budově radnice zřízeno kontaktní místo, kde se budou moci zájemci hlásit a ptát se našeho pracovníka na vše, co je zajímá. S sebou by měli přinést své stávající smlouvy s dodavateli soutěžených energií a jejich poslední vyúčtování. Vše ostatní už bude na nás," uvedl Martin Anders ze společnosti Marandis. Pokud půjde vše podle plánu, mohl by být nový dodavatel znám již počátkem září.

První byl Bílovec

Vůbec prvním městem v celém Moravskoslezském kraji, které přišlo s nápadem elektronických aukcí pro občany a instituce ve městě, byl Bílovec. „Předčilo to naše očekávání. Lidé projevili velký zájem. Během prvních dnů se registrovalo přes padesát domácností," pochvaloval si zájem občanů starosta Bílovce Petr Klimek. Podle jeho slov by se mohl naplnit předpoklad, že se do aukce zapojí celkem kolem dvou set zájemců.

„Dokonce se nám hlásí i občané z okolních měst a my je neodmítáme a taky jim dáváme možnost se účastnit," řekl Petr Klimek s tím, že pokud někdo takový přijede a doloží potřebné podklady, tak ho na kontaktním místě na městském úřadě v ulici 17. listopadu, neodmítnou.

Všichni zájemci o levnější elektrickou energii či zemní plyn se mohou do elektronické aukce v Bílovci zapojit až do 20. března. Stačí si s sebou přinést současnou smlouvu s dodavatelem a roční vyúčtování energie. Samotná aukce by se měla v Bílovci uskutečnit zřejmě na přelomu dubna a května.