O výzvě informovala na webu mluvčí policejního prezidia Zuzana Pidrmanová. Nošení roušek, respirátorů či šátků zakrývajících dýchací cesty je v Česku kvůli epidemii nového koronaviru až na výjimky povinné od 19. března. Kvůli počátečnímu nedostatku ochranných pomůcek si je lidé vyráběli sami.

Kolegové o Monice Stejskalové ze Staré Bělé říkají, že je prý nejmladší moravskoslezskou zdravotnicí pomáhající v boji s koronavirem.
Velká únava, občas zimnice, popisuje pacienty bojovnice s koronavirem z Bělé

Kousek látky, který stmelil národ a ukázal kolik solidarity a ochoty pomoci druhým v Češích je, tak vidí podomácku vyrobené roušky policejní muzeum. "Jako symbol doby si zaslouží pozornost současníků, ale i příštích generací. Rozhodli jsme se proto vytvořit jejich unikátní sbírku a expozici v Muzeu Policie České republiky," uvedla Pidrmanová.

Pendolino (na snímku v nové myčce v Bohumíně) se vrátí na koleje.
Dálkové spoje ožívají. ČD vrací na koleje mezi Ostravskem a Prahou Pendolino

Do projektu se může zapojit každý. Stačí zaslat zajímavou vlastnoručně zhotovenou roušku, třeba i se vzkazem policistům či konkrétnímu policistovi. "Zapište se i vy sami do historie koronavirové krize vlastnoručně vyrobenou rouškou pro hrdiny," vyzývá veřejnost policejní muzeum.

Roušky je možné zasílat na adresu Muzeum Policie ČR, Ke Karlovu 453/1, 120 00, Praha 2. Dle podmínek České pošty je až do odvolání možné zasílat roušky zdarma, pokud jsou umístěné v průhledném obalu a jsou označeny nápisem "Roušky," připomínají policisté.

ROUŠKY NA OSTRAVSKU

Roušková svatba:

Tramvaje s rouškou:

Propagace roušek:

Roušky čtenářů Deníku:

Roušky fanoušků Baníku:

Na nákupy s rouškou:

Velikonoční zajíc s rouškou: