Meziročně ceny nájmů poskočily o čtyřicet korun na metr čtvereční, v Ostravě a okolí to ale až tak neplatí. „Trend posledních let je spíše pořizování vlastního bydlení, takže nájmy spíše stagnují, případně rostou jen zanedbatelně,“ říká makléř realitní společnosti I.E.T. Reality Tomáš Heger s tím, že za poslední tři roky vzrostly ceny asi o deset procent.

Obdobně to vidí i Kamil Kůs z Kaktus Reality, podle nějž zájemci preferují dostupnost MHD a poptávají hlavně byty 2+1 a 1+1. Právě u bytů od 1+1 po 2+kk vidí kvůli poptávce desetiprocentní nárůst nájmu, a to jen za poslední rok, také Marek Demel z Orsa reality.

A tak se za 8500 korun měsíčně pronajme byt, který stál loni o tisíc korun méně.

Naopak větší byty svou hodnotu ztrácejí. „Neodpovídají ceně, jakou by za ně byli lidé ochotni zaplatit. Byt, co stál 25 tisíc, dnes stojí do 22 tisíc, z 15 tisíc šly na 13 tisíc a podobně. U velkých bytů už se ani nebavíme o českých nájemcích, na druhé straně realita je taková, že špičkoví manažeři zahraničních firem odcházejí do Prahy, kde mají pro své děti lepší možnosti a záruku kvalitnější výuky,“ popisuje vývoj v oblasti bydlení Marek Demel.

Bydlení. Ilustrační foto.
Ceny nájmů vystřelily za rok o šestinu. Metr vyjde měsíčně na 221 korun

Zajímavé je, že byty na Nové Karolině v Ostravě vyšly z módy, přesto se na ní staví druhá bytová etapa. Obdobné je to i v samém centru města. Naopak drtivý zájem je o byty v okolí Komenského sadů.

„K pronájmu tady sice ještě nějaké jsou, ale ke koupi zhola nic,“ konstatuje Demel. Velký zájem o byty „realitky“ evidují i ve Slezské Ostravě, tradičně v Porubě, ale i Pustkovci nebo Svinově.

KLIENTI AGENTUR

Dotázaní realitní makléři se pak shodují na tom, že vzrostl zájem o volné byty ze strany sociálně slabých obyvatel. „Ten nárůst je neuvěřitelný. Slabé sociální skupiny mají mnohdy zájem i o drahé bydlení,“ říká Heger, jenž v tom spatřuje státní příspěvky na bydlení. „Když je volný byt, volají především sociálně slabí,“ souhlasí Demel. „Dnes už to za ně navíc mnohdy vyřizují agentury, které je zastupují a zaručí se za ně. Nájmy platí ze sociálních dávek, je to smutné, ale je to tak. Pronajímají si byty i za 11 nebo 13 tisíc korun měsíčně,“ popisuje své zkušenosti realitní makléř Orsa reality, podle nějž jsou ale tito zájemci často odmítnuti, přestože mají příjem přímo na bankovní účet garantovaný státem.

„Máme s nimi špatné zkušenosti a ty byty po nich nedopadají dobře,“ vysvětluje Demel.

Jen louka odděluje luxusní satelitní čtvrť (v pozadí) od rekonstruované budovy podnikatele Mitruse
Budou mít hokejisté Vítkovic za plotem ubytovnu?