Hana Fránková Bílková vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie Agellab v Ostravě-Vítkovicích připomněla, že koronavirová pandemie znemožnila setkávání nejen při běžných volnočasových aktivitách, ale zabrzdila také pořádání odborných konferencí.

„Sdílení informací, poznatků a zkušeností je přitom pro nás laboratorní profesionály stěžejní součástí práce. Proto jsme se rozhodli vše napravit a pro české a slovenské odborníky jsme připravili konferenci, na kterou se nám podařilo pozvat přední české odborníky na tolik diskutované téma koronaviru,“ představila hlavní myšlenku akce Hana Fránková Bílková.

Pustevny ve čtvrtek 15. dubna 2021.
OBRAZEM: Pustevny hlásí 1,5 metru sněhu, vypadají jako z pohádky

Slovenský epidemiolog Rastislav Maďar, jenž nad konferencí převzal záštitu, seznámil posluchače během konference s aktuálním vývojem epidemiologické situace v České republice.

Vedoucí Národní referenční laboratoře pro papillomaviry a polyomaviry Ruth Tachezy přednesla téma biologie viru SARS-CoV-2 a laboratorní diagnostikou covid-19 se zabývaly dvě prezentace odbornic z řad zaměstnanců Agellab, Hany Fránkové Bílkové a Andrey Ondrejkové, vedoucí laboratoře klinické imunologie a alergologie.

Socha Anděla.
Podívejte se, tento obří anděl vznikl v Ostravě. Je větší než socha Radegasta

Součástí konference byla také hodinová diskuze všech zúčastněných odborníků nad dotazy, které sledující mohli pokládat prostřednictvím chatu.

„Účast na konferenci byla pro odbornou veřejnost bezplatná, a kromě online setkání všichni registrovaní získali také přístup k archivu konference, ve kterém si budou moci pohodlně znovu přehrát všechny prezentace i následující diskuzi,“ sdělila tisková mluvčí skupiny Agel Radka Miloševská.

Vizualizace možné podoby nábřeží Kropáčova v Hranicích
VIDEO: Nové nábřeží v Hranicích - podívejte se, jak by mělo vypadat

Tomáš Gucký, předseda představenstva laboratoří Agel sdělil, že zájem o účast na konferenci i počet dotazů, které během konference účastníci jednotlivým přednášejícím položili, byl enormní.

„I proto jsme se rozhodli na tuto úspěšnou konferenci navázat a již nyní připravujeme další podobnou akci, tentokrát na téma genetická vyšetření,“ doplnil Tomáš Gucký.