Téměř přesně rok poté, co se novojičínský Hotel Praha po odmlce otevřel veřejnosti, hledá radnice opět nového nájemce. Ten současný končí tento měsíc.

„Nájemci byla ze strany města zaslána výpověď z nájmu pro nedodržení podmínek vyplývajících ze smlouvy," sdělila Deníku mluvčí města Marie Machková a na otázku, zda podnikatel dluží nějaké peníze, odpověděla: „Ano, dluží. Přesnou sumu budeme znát po vyúčtování skutečně spotřebovaných energií a započtení investic ze strany nájemce."

Kritéria výběru

Rozsáhlý objekt v Lidické ulici o celkové výměře 2706 metrů čtverečních se tak před pár dny dostal do nabídkového řízení, které visí na úřední desce. Podnikatelé mohou projevit zájem do 14. listopadu do 12 hodin, kdy je uzávěrka. Radu města, jež rozhodne o vítězné nabídce, zajímá především výše celkového ročního nájmu, koncepce podnikatelského záměru a objem plánovaných investic do roku 2019. Svou váhu při rozhodování bude mít také atraktivita nabízených služeb, trvání nájmu a termín zahájení provozu.

Zda bude hotel od prosince zavřený, není jisté, ale vyloučit se to nedá. „Pro maximální urychlení řešení tohoto stavu bylo zároveň s výpovědí zveřejněno nabídkové řízení na nového nájemce. Jak to bude s provozem Hotelu Praha, záleží na jeho výsledku. Nechci předjímat," doplnila Marie Machková.

Hotel Praha v samotném historickém jádru Nového Jičína převzalo město od Moravskoslezského kraje v lednu loňského roku. Kraj naopak dostal od radnice jen pár kroků vzdálený objekt Mendelovy střední školy, již provozuje. Od té doby radnice i díky získaným dotacím do významné novojičínské kulturní památky investovala miliony korun.