Deníku to potvrdil mluvčí společnosti OKD Ivo Čelechovský.

„O tomto kroku jsme ve středu rovněž informovali věřitelský výbor," dodal Čelechovský s tím, že bližší podrobnosti a důvody prozatím firma nebude sdělovat.

O podání žaloby na mateřskou společnost firmy OKD a jejího bývalého spolumajitele Zdeňka Bakalu mluvil minulý týden s managementem OKD i prezident Miloš Zeman při návštěvě Moravskoslezského kraje. Důvodem mají být podezření z nátlaku mateřské společnosti NWR na formu OKD na uzavírání nevýhodných smluv, nevýhodných půjček a dalších záležitostí, které tuto dceřinou společnost zatížily.

„Navrhnul jsem lidem z vedení OKD podat trestní oznámení na Zdeňka Bakalu, bývalého majitele OKD, za to, že z firmy vyvedl desítky miliard korun. „Kdyby aspoň část z toho do firmy vrátil, vyřešilo by to situaci," řekl prezident na jednom ze svých setkání s lidmi v Karviné.

Není tajemstvím, že Bakalovy aktivity v OKD už od jara šetří policisté, zajímají je finančních operace ve zkrachovalé OKD, hlavně vyvádění peněz z uhelného podniku jeho managementem včetně Bakaly. První obvinění by prý mělo padnout v nejbližší době. V celé kauze se angažuje především slovenský miliardář Pavol Krúpa, který je minoritním akcionářem NWR.

Některá média už před časem informovala o tom, že se Zdeněk Bakala stahuje se svým byznysem z Česka, shání kupce pro své vydavatelství Economia a administrativní komplex Forum Karlín. Podle některých informací Bakala zakládá byznys v Jihoafrické republice, investuje také v plynárenské skupině Green Gas nebo u ukrajinského těžaře železné rudy Ferrexpo.