Historicky unikátní stavba s dřevěnou konstrukcí bývala součástí bastionové pevnosti, jež v centru Olomouce mezi lety 1745 až 1757 nechala vybudovat císařovna Marie Terezie. Opevněný areál v místech dřívějšího předměstí sloužil jako hlavní vstup do srdce Moravy.  Sklad pro dělostřeleckou munici společně s takzvanou prachárnou, kam se umisťoval například střelný prach, císařsko-královskou hraniční pevnost doplnil o sto let později, tedy v roce 1857.

Zrod nové mateřské školky v Benešově
Školka v Benešově vykouzlí úsměv na tváři. Získala i ocenění

„Budovy dlouhou dobu sloužily jako vojenský sklad. V 90. letech minulého století správu areálu převzalo město a dělostřelecký sklad následně Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého. Té patří dodnes,“ říká Matěj Dostálek, rodák z Náchoda, kterého na Hanou přivedlo studium. Nyní vykonává funkci ředitele vědeckého centra Pevnost poznání, které nabízí moderní expozice. Návštěvníky jimi provedou akční animátoři.

Chátrající sklad se začal proměňovat v roce 2011. Hlavně díky Evropskému fondu pro regionální rozvoj. „V rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace jsme získali dotaci ve výši 127 473 250 korun,“ zdůrazňuje Dostálek. Novou podobu získala střecha i obvodové zdi. Nejzásadnější změny však nastaly uvnitř, kde vznikly místnosti plné populárně-naučných exponátů z oblasti fyziky, chemie, biologie, matematiky, zeměpisu a historie.

Jak evropské fondy zlepšují veřejný prostorZdroj: MMR

Věda v pevnosti láká na výklad dějin zábavnou formou. Návštěvníci oděni do historických uniforem se dozví o objektu zajímavosti z hlediska zdravotnictví, stavebnictví, balistiky a kartografie. „Ústřední dominantou této expozice je vtipný komiksový příběh na 12 velkoformátových panelech. Vypráví o vzniku impozantní olomoucké pevnosti a poutavě shrnuje události, v nichž figuruje sama Marie Terezie nebo císař František Josef I.,“ zvou k návštěvě zástupci interaktivního muzea.

Druhou expozicí je Živá voda. Zahrnuje fascinující svět plný pozoruhodných živočichů, které si díky lupám a moderním mikroskopům lze prohlédnout v nadživotní velikosti. Nechybí ani tajuplná podmořská jeskyně. Do osmimetrové makety lidského mozku zavede expozice s názvem Rozum v hrsti.

Nepochybně zaujmou 3D piškvorky, logické úkoly i zapeklité hlavolamy a šifry. „Jakmile budete mít hlavu jako pátrací balon, stačí na vlastní (ne)bezpečí vyzkoušet jednu z nejoblíbenějších atrakcí muzea. Přístroj, který se používá i na Mezinárodní vesmírné stanici takzvaný gyroskop,“ dodávají zástupci vědeckého centra. Rotace navodí pocity akrobatického pilota.

Autobusový terminál v Blansku
Blansko se dočkalo moderního autobusového terminálu. Cestující si ho chválí

Kdo raději zůstává nohama na pevné zemi, může se přesunout do čtvrté expozice. Světlo a tma se zaměřuje na podstatu světelného záření a elektrický proud. Experimenty s dutým zrcadlem, fotoaparátem a fénem odhalí proudění horkého vzduchu. Jev, který se objevuje například v létě nad rozpálenou silnicí, demonstruje Schlierenova metoda.

Na chvíli se projít po Měsíci 

Zmíněné expozice doplňuje digitální planetárium. „Ponoříte se do hlubin vesmírného oceánu, pocítíte sílu velkého třesku, jako legendární Neil Armstrong se projdete po povrchu Měsíce nebo stanete v těsné blízkosti samotného Slunce,“ popisují webové stránky Pevnosti poznání.

Cena vstupného zahrnuje expozici astronomie a kosmonautiky, živě komentované projekce a výběr ze sedmi populárně-naučných snímků v českém znění. Prostory obohacují dětské koutky či programy pro školáky i seniory. Je tu i bezbariérový vstup.

Olomouc - projekt v číslechZdroj: MMR

Není divu, že návštěvnost Pevnosti poznání od jejího vzniku pravidelně roste. Takový skvost v klidném prostředí poblíž centra města si nechtějí nechat ujít místní obyvatelé ani návštěvníci z jiných krajů a zemí. „Pevnost poznání není přístupná pro veřejnost pouze v pondělí, po zbytek týdne máme otevřeno od 9 do 17, o víkendech do 18 hodin,“ uzavírá ředitel interaktivního muzea Matěj Dostálek.

Vstupné se pohybuje v rozmezí 30 - 490 korun, příznivci vědy si však mohou pořídit i permanentku umožňující dvanáct prohlídek. Stojí 1020 korun.

Ředitel muzea Matěj Dostálek: Na úspěch Pevnosti poznání jsem nesmírně hrdý 

"Na úspěch Pevnosti poznání jsem nesmírně hrdý,“ přiznává ředitel interaktivního muzea vědy Matěj Dostálek.

Ředitel Pevnosti poznání Matěj DostálekZdroj: Deník/František BergerJak se z dělostřeleckého skladu stane interaktivní muzeum vědy?
K realizaci projektu byla nutná kvalitně zpracovaná projektová žádost a především pak rekultivace celého areálu Korunní pevnůstky, ve kterém budova sídlí. Vznik Pevnosti poznání podnítily tři faktory. Zaprvé tradice, vysoká úroveň a popularita vědecko-popularizačních aktivit na Univerzitě Palackého. Zadruhé atraktivní areál Korunní pevnůstky v blízkosti přírodovědecké fakulty. A také Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, který umožňoval finanční podporu zbudování návštěvnických zábavně-naučných center.

Na co přesně putovala částka z evropských fondů?
Z prostředků EU ve výši zhruba 130 milionů korun byla kompletně zrekonstruována budova tehdejšího dělostřeleckého skladu. Nutno podotknout, že to je jediná část areálu Korunní pevnůstky, která patří Univerzitě Palackého. Z dotací tak vlastně byla vybudována celá Pevnost poznání. Opravili jsme střechu, změnili interiér, vybudovali čtyři expozice a vybavili je moderními exponáty. Financování provozu je dnes zcela v režii univerzity.

Kdy centrum popularizace vědy otevřelo pro veřejnost?
Slavnostně jsme otevřeli v roce 2015, v květnu 2020 tak´budeme slavit půlkulaté výročí. Projekt rekonstrukce velkého dělostřeleckého skladu do podoby Pevnosti poznání trval čtyři roky. Jednak kvůli opravdu mravenčí práci, kterou rekonstrukce jakékoli památky vyžaduje, ale také kvůli insolvenci stavební firmy, která vyhrála výběrové řízení na zhotovitele stavby. Jsem nesmírně hrdý, že je dnes Pevnost poznání tak úspěšná.

Multimediální kulturní centrum a knihovna v Děčíně
Ostuda Děčína se proměnila v multifunkční knihovnu. Nabízí na 300 tisíc svazků

Takže projekt měl patřičnou odezvu?
Za vše mluví recenze, které si může každý čtenář najít na Googlu, Facebooku nebo Trip Advisoru. Reference jsou velice pozitivní. Dělá mi velkou radost, že mimo zdařilosti rekonstrukce a kulturnosti prostředí lidé nejvíce chválí naše zaměstnance; jejich vstřícnost i erudovanost. Jsou mezi nimi především studenti Univerzity Palackého, pro které je práce v Pevnosti poznání skvělou průpravou v komunikaci vědy i možnost přivýdělku.

Projevuje se to na návštěvnosti?
Návštěvnost každým rokem roste, pohybuje se vždy okolo 100 tisíc lidí. Spousta akcí, ať už pořádaných námi, nebo našimi partnery, je zdarma, proto je těžké odhadnout celkovou návštěvnost. S jistotou můžeme tvrdit, že do Pevnosti poznání v loňském roce zavítalo 80 tisíc platících. Pro srovnání, v prvním roce provozu to byla přibližně polovina.

Pevnost je součástí Korunní pevnůstky. Kdo se o tyto prostory stará?
O areál bastionového opevnění, kterému dominuje hradba z 18. století, se stará spolek Muzeum olomoucké pevnosti. Jeho členové zajišťují provoz barokní prachárny, kde je umístěna muzejní historická expozice vojenství a fortifikace. Lidé kolem spolku sehráli klíčovou roli v revitalizaci areálu, kdy se ze zanedbaného prostoru stala opravdová perla centra města, která kromě našeho návštěvnického centra nabízí prostor pro skvělé kulturní akce. Priority areálu vidím v propojení s botanickou zahradou a rozáriem, především stržením betonového plotu a rekonstrukcí malého dělostřeleckého skladu. Obě jsou v havarijním stavu. Jelikož se však jedná o kulturní památku, není vůbec snadné sehnat peníze.

100 000 projektů pro lepší ČeskoZdroj: MMR