I když Vladimír Baar z Pěstitelské pálenice v Suchdole nad Odrou si na nedostatek práce nestěžuje, hodnotí tento rok jako horší, než loňský. „Mám pořád co dělat, protože mi tady lidi vozí jablka a dělám kvasy za ně. Ten, kdo toho má málo a neudělal by si kvas sám, může mi je dovézt, já mu zapíšu, kolik toho přivezl a úměrně tomu dostane destilát,“ zmínil Baar.

Právě jablka tvoří většinu ovoce, které klienti přivezou na vypálení. Nepříznivý rok se však podepsal i na nich. „Nebývají to jablka na jídlo, jsou takové menší a nemají ani tu cukernatost, jako loni,“ postěžoval si majitel pálenice. Právě i z toho důvodu si zájemci o pálenku častěji nechávají dělat kvas od profesionálů, než aby si jej nechali zkvasit u sebe doma v bečkách. „Dneska je ta příprava kvasu stále náročnější, protože je ovoce čím dál horší. Kdysi stačilo nasbírat švestky, dát je do beček a nestarat se o ně a vždycky z toho něco nateklo. Dneska už se pálí kdejaký druh ovoce, který je mnohdy dost mizerný, co se týče kvality a musí se tomu věnovat zvýšené úsilí, aby se z toho dalo vůbec něco vyždímat,“ vysvětlil dále.

Kdo by měl zájem využít služby suchdolské pálenice, má na výběr. Buďto přiveze hotový kvas a za vypálení jednoho litru stoprocentního lihu zaplatí 226 korun, nebo přiveze pouze kusové ovoce v pytlech. „Já ten kvas už dodělám. Vychází to o deset korun více za zpracování. To už se ale cena neodvíjí od čistého lihu, ale od hotové padesátiprocentní kořalky,“ dodal jedním dechem Baar. Tato kořalka vyjde spotřebitele na 126 korun.

Kromě typického ovoce pro pálení, jako jablka, hrušky či švestek, prošly trubkami pálenice také ostružiny. Valného uznání se však od majitele nedočkaly: „Podle mého ta práce není úměrná výsledku. Ten sběr a všechno kolem, nedoporučuji to zkoušet.“

V Pohořílkách ještě nezačali

Fulnek-Pohořílky – Nejhorší sezóna za posledních deset let. Tak hodnotí letošní rok zaměstnanci Pěstitelské pálenice Pohořílky u Fulneku.

I když má Pěstitelská pálenice v Pohořilkách v okolí svou tradici, letošní rok se do jejího kalendáře rozhodně nezapíše jako ten nejplodnější. Pálit se totiž ještě ani nezačalo. „To vůbec nepamatuju. Jiné roky už aspoň dva měsíce pálíme, ale teď nic,“ zhodnotil bezradně pracovník v pálenici. „Bude to dost špatné…“

Cena jednoho litru padesátiprocentní kořalky je v Pohořílkách stanovena na 124 korun.