Konec sezony v pálenicích je za dveřmi. Ve většině se bude pálit aspoň do dubna, jiné skončí ještě dříve. Oproti loňské sezoně však mohou být pracovníci pálenic spokojení. Rok byl dobrý a palírny neměly velké prodlevy.

Například Pěstitelská pálenice Pohořílky bude pálit ještě asi měsíc. „Sezona je dobrá. Sice bývaly i lepší, ale taky horší. Je to pro nás spíše takový lepší průměr,“ usmál se pracovník pálenice Zbyněk Hlinka. Do svého průměru se vešla také pálenice ve Veřovicích: „Budeme pálit až do konce dubna. Tady v regionu jsme pálili nejčastěji švestky a jabka, ale bylo to zhruba padesát na padesát,“ podotkl pan Krutil z veřovické pálenice.

Zlepšení v tržbách zaznamenala i pálenice ve Štramberku, kde se bude pálit pravděpodobně do konce tohoto měsíce. „Před dvěma lety byla nejlepší sezona, loni zase bylo málo slunka a bylo sucho, takže ovoce mělo méně cukru a menší lihovitost. Letos se vejdeme zřejmě do průměru,“ zhodnotil pracovník tamní pálenice. Vladimír Jež z jesenické pálenice odhadl, že se bude pálit asi do poloviny dubna. „Měli jsme tu hlavně švestky, jablka, ale taky mirabelky nebo hrušky. Pro nás byla sezona určitě dobrá, rozhodně lepší než loni.“

Za hranicemi okresu jsou na tom palírny obdobně. Například Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi hodnotil sezonu jako solidní. „Rozhodně byla o sto procent lepší než ta předchozí. Slušně se urodily švestky, zákazníci vozili i jablka. V posledních letech je ale poznat, že generace starších chlapů, která dělávala kvasy rok co rok, pomalu vymírá. Ti mladší se do přípravy vlastních pálenek moc nehrnou. Poznat je to třeba i na zahradách. Ovocných stromů ubývá, ale naopak jehličnanů přibývá,“ poznamenal Černík.

V České republice je v současnosti činných takřka 470 pálenic. Zhruba 640 bylo vystaveno povolení, ale nejsou kupříkladu aktivní. Třetina veškerých pálenic se nachází na území Čech, zbytek pak na Moravě.