Hejtman Ivo Vondrák v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu nařídil dopravcům v regionu další omezení spojů. Pro vlakovou dopravu začne nařízení platit ve čtvrtek 26. března, autobusové spoje budou upraveny od 1. dubna.

„Kvůli uzavření škol v souvislosti s nákazou koronavirem už jezdí v Moravskoslezském kraji meziměstské linkové autobusy podle letních prázdninových jízdních řádů. Zrušili jsme i turistické autobusové linky, například všechny spoje na Ovčárnu. Dopravní obslužnost tak nyní slouží prakticky jen k cestám do zaměstnání, lékaři či na nákup,“ uvedl Vondrák.

Ilustrační foto.
V kraji je nyní 206 lidí nakažených koronavirem

„Stejně jako ostatní kraje i Moravskoslezský, coby objednavatel regionální autobusové i vlakové dopravy, proto musí dál omezit poskytovaný rozsah veřejné dopravy,“ podotkl hejtman. Rozsah omezení ale počítá s tím, že stále jsou v regionu desetitisíce cestujících plně odkázaných na veřejnou dopravu.

Páteřní vlaková doprava bude od čtvrtku 26. března omezena na „nedělní provoz“, který bude doplněný o zhruba 50 dalších spojů, navážejících zaměstnance na ranní směny. „S odstupem několika dnů částečně upravíme i stávající prázdninové jízdní řády autobusů tak, aby navazovaly na vlaky a zajistily zbývající spojení,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Věznice Heřmanice. Ilustrační foto.
Život za mřížemi v čase koronaviru: Vězňům v Ostravě umožní videohovory

Cestující by si měli ve vyhledávačích spojení a www.kodis.cz včas ověřit, zda linky, kterými jsou zvyklí cestovat, pojedou a kdy. „Kraj si uvědomuje, že tento provoz nemusí stačit některým podnikům a bude ho potřeba doplnit o další spoje, které dopraví zaměstnance do práce,“ doplnil Unucka.

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru nenastupují cestující předními dveřmi a kraj tudíž nemá přehled o počtech přepravených cestujících. Proto zaměstnavatele v regionu vyzval, aby napsali své připomínky a podněty.

„Jsme připraveni maximálně vyjít vstříc jejich potřebám, aby kvůli nedostatečným spojům nemuseli omezovat výrobu a provoz. Jen musíme vědět jak,“ dodal Unucka.

Online reportáž