Dá se skládka využít jinak než ke skládkování?

Těžíme z toho skládkový plyn metan. Ten ale není v takové koncentraci, jako je zemní plyn, který užíváme doma, je v poloviční koncentraci. Takže to je momentálně jediné. Ale až se jednou ta hromada bude rozebírat a třídit, tak bude mít další užitek. To už se ve světě děje, že se skládky rozebírají a znovu třídí plasty, kov, zkrátka využitelné složky.

Kolik je na skládce složeno odpadu?

Ke konci letošního června jsme měli jeden milion tři sta tisíc tun. Což je za těch dvacet let, co tady jsme.

Na jak dlouho se odhaduje životnost skládky? Vypadá to, že moc místa už na ní není.

Podle množství uložených odpadů to odhadujeme na roky 2018-2020. Momentálně máme ještě připravený další prostor, který je schválený projekčně i stavebně, ale je zbytečné ho mít postavený už dnes, protože to obnáší mnoho vody, kterou bychom už museli jímat do jímky kvůli čištění, a další náklady navíc. Postupně to dostavujeme.

Potom se to bude sanovat?

Ano, bude se to sanovat, tak, jak už to je na některých místech.

A co bude potom?

V současné době jednáme s obcí o pozemcích za areálem, které chceme dokoupit, abychom tam rozšířili plochu a skládkovou kapacitu. Před dvaceti roky byl vytipován prostor na Fulnecku, ale bylo zbytečné dělat v okrese dvě skládky. A dnes nikdo neví, co bude. Hovoří se o stavbě spalovny, ale nikdo zatím nedokáže říci, jestli bude, nebo ne. Pokud ano, tak veškeré odpady budou končit tam, protože stát nás určitě znevýhodní na poplatcích a podobně. Takže se to pak už nevyplatí.

A kdyby spalovna nevznikla, tak co bude?

To by řešily ty pozemky, o nichž jednáme. Pak by skládka mohla být někdy do let 2027-2030.