Peníze z Ostravaru poslouží na nákup techniky, workshopy, stánky pro farmáře i nábytek k posezení na nábřeží Ostravice. “Chtěli jsme pomoci znovu rozhýbat život ve městě, který se ze dne na den úplně zastavil,” uvedl vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek. Z dvaceti zajímavých nápadů si Ostravar do finálového kola vybral pět, pro jejichž financování mohli lidé během července na internetu hlasovat.

Suverénními výherci internetového hlasování se staly nápady Recykl Bicykl (renovace starých jízd-ních kol) a Trhy, co se hledají (první nekomerční farmářské trhy v Ostravě).

„Dohromady tyto projekty získaly dvě třetiny všech hlasů, kterých se nakonec sešlo téměř 15 tisíc,” prozradila Pavla Ličková. „Je vidět, že Ostraváky a okolí čím dál víc zajímá, co se v jejich městě děje a sami chtějí jeho směřování ovlivňovat. My bychom chtěli moc poděkovat všem účastníkům projektu, že nám dali jako značce důvěru a spolupracují s námi. Navíc samozřejmě blahopřejeme vítězům,” doplnila.

Ilustrační fotografie.
Letošní Týden nízkoprahových klubů se nese v duchu pomoci s distanční výukou

Co řekl k vítězství autor projektu Recykl Bicykl Jakub Rašín? „Chtěl bych Ostravaru moc poděkovat. Jsem rád, že existuje značka, která se snaží podporovat zajímavé aktivity v Moravsko-slezském kraji. Bylo mi ctí soupeřit s ostatními nápaditými projekty, které se zde vytváří. Díky všem, kteří se do soutěže zapojili svým hlasováním, a hlavně děkuji těm, kteří se rozhodli podpořit právě Recykl Bicykl,“ nechal se slyšet.

Finanční dar hodlá Jakub využít na pořízení pískovací a lakovací techniky, cyklistického nářadí a na technické vybavení workshopů, jejichž účastníci se o své kolo naučí správně pečovat.

Také Michaele Halfarové, autorce projektu Trhy, co se hledají, přijde finanční příspěvek vhod. „Velmi si vážím obdržených hlasů a vynasnažím se, aby trhy byly lepší a lepší a my v Ostravě měli trhy, které se alespoň trošku podobají těm, které jsem si zamilovala v zahraničí. Výhru použijeme pro nákup stánků pro prodejce na nadcházející sezónu.”

Projekt Jedu s dobou má u jeho uživatelů velký úspěch.
Projekt Jedu s dobou má u seniorů úspěch, chválí jej i jeho slavní patroni

Třetí vítězství patří spolku Provoz, kterému se podařilo dovybavit nábřeží Ostravice nábytkem, který nejvíce zaujal pivovarské.

„Je skvělé, že díky získané finanční podpoře nakoupíme lavičky, skládací židle a stolky a Ostraváci si na ně budou moci hned přijít sednout. A nejlepší na tom je, že se právě teď od srpna podařilo prosadit uzavírání části nábřeží pro auta o víkendu, takže nový nábytek se bude o to více hodit,” vzkázala všem Ostravákům závěrem Marta Pilařová ze spolku Provoz.

Ilustrační foto - Imperial Hotel Ostrava, 6. května 2020.
Hotely v kraji, většina se ocitla na existenční hraně! Nastanou lepší časy?