S informací přišel server hlidacipes.org. Podle tohoto serveru ze smlouvy o této transakci vyplývá, že společnost Residomo, která je formálním vlastníkem bytového portfolia, vydala dluhopisy v hodnotě 680 milionů eur, s úrokem 3,375 procenta a splatností v roce 2024. Smlouva o zástavě počítá se zajištěním „veškerých současných i budoucích, existujících i podmíněných dluhů Residoma“ až do celkové výše 1,75 miliardy eur.

Generální ředitel společnosti Jan Rafaj poznamenal, že britská společnost Wilmington Trust je pouze zástupcem držitelů dluhopisů. Vedení firmy by podle jeho slov převzala pouze v případě, že by se Residomo dostalo do finančních potíží.

„V případě, že to půjde, jak jsme prognózovali, tak se ale nic nebude dít dál bude firmu řídit náš management,“ ujistil Jan Rafaj.

Ten se ke zmíněné transakci ve středu v Ostravě vyjádřil i po tiskové konferenci společnosti.

Jan Rafaj
Společnost Residomo má nového šéfa

„Na podzim uplynulého roku jsme využili příležitosti a toho, že byly levné finanční prostředky na trzích, a rozhodli jsme se přefinancovat jednoduše dražší úvěr levnějším. Pouze jsme změnili finanční instituce, které nám poskytly levnější peníze. Nechali jsme si také udělat analýzu, jaká je přijatelná míra zadlužení pro náš byznys. V tomto ohledu jsme rozhodně hodně daleko od rizikového financování,“ upřesnil generální ředitel.

Residomo koupilo byty od firmy Julius MeinlVedení společnosti Residomo ve středu informovalo i o tom, že koupilo byty v Olomouci, Ostravě a Havířově od rakouské firmy Julius Meinl.
„Jedná se o 13 rezidenčních nemovitostí s 274 nájemními bytovými jednotkami. Hodnota transakce přesáhla 273 milionů korun,“ upřesnil Jan Rafaj. Podle něj Residomo loni vynaložilo do oprav bytů a domů 830 milionů korun, obdobou částku investuje i letos.

Necelá desítka obyvatel někdejších havířských bytů přišla na demonstraci svolanou ve středu na podporu jejich práv.
Protest za práva nájemníků bývalých bytů OKD: ti, o které šlo, byli v menšině!