Už více než týden jsou v České republice uzavřeny restaurace, hospody, bary. Jedná se o opatření, které přijala vláda v souvislosti se šířením onemocnění COVID-19.

Slezská nemocnice v Opavě. Ilustrační foto.
Slezská nemocnice v Opavě prosí o respirátory s nejvyšší ochranou soukromníky

Zařízení, která disponují kuchyní, se v mnoha případech rozhodla neskončit dočasně svůj provoz úplně, ale nabízejí možnost objednání si jídel po telefonu či internetu.

Podpora bude možná nezbytná

Taková se nacházejí také v Opavě, jednou z nich je například restaurace Cavallo sídlící v Solné ulici.

Zájemci si odtud mohou objednat jídlo s rozvozem až domů prostřednictvím serveru www.damejidlo.cz, případně zavolat přímo do restaurace a pro oběd si přijet osobně. Personál jim jej vydá skrze okénko.

Řidič Dopravního podniku Ostrava David Magdolen poskytl Deníku rozhovor, 20. března 2020. Vláda ČR vyhlásila dne 15. března 2020 celostátní karanténu kvůli zamezení šíření novému koronavirové onemocnění (COVID-19).
Tramvaják z Ostravy přiměl řidiče nosit roušky. S kolegy je i vyrábí

„Vaříme pouze polední menu, z jídelního lístku ne. Denní menu je vždy zveřejňováno na www.menicka.cz, na výběr je z několika pokrmů. Pochopitelně pokles prodeje oproti původnímu stavu, kdy je restaurace otevřená, je obrovský. V současné době připravujeme denně asi dvacet porcí,“ přibližuje provozní Cavalla Dana Lesáková. Vedení podniku je připraveno využít kompenzací kvůli finančním ztrátám.

FOTOGALERIE: I restauratéři v Ostravě přežívají:

Ostrava v celostátní karanténě, 17. března 2020. Vláda ČR vyhlásila dne 15.3.2020 celostátní karanténu kvůli zamezení šíření novému koronavirové onemocnění (COVID-19). Hogo Fogo vydává jídlo přes okénko.
Restauratéři v Ostravě přežívají: Lidem nabízí rozvoz domů nebo výdej oknem

„Samozřejmě takto učiníme. Nechceme přijít o lidi. Uzavření restaurace určitě neplánujeme, až se vše vrátí do normálu budeme mít mimo jiné také nový jídelníček,“ prozradila Dana Lesáková. Aktuality můžete sledovat na internetových stránkách restaurace nebo na jejím Facebooku.

Podobně jsou na tom také U Labužníka, oblíbeném provozu v Hrnčířské ulici. „Fungujeme v omezené míře. Denně připravujeme výběr ze čtyř až pěti jídel z menu. Je potřeba telefonická objednávka, jídlo rozvážíme, nebo si jej u nás zájemci mohou osobně vyzvednout. Na objednávku ale můžeme vyrobit i chlebíčky a podobně,“ říká majitel zařízení Tomáš Trupar.

Státní maturita. Ilustrační snímek
Maturity budou nejdříve v červnu, bez slohu z češtiny

Podobně jako v případě jiných restaurací, i denní nabídka „labužníka“ je k dispozici na www.menicko.cz. I zde se pochopitelně pohybuje personál s ochrannými pomůckami. Roušky zaměstnancům ušila maminka jedné z pracovnic, Tomáš Trupar pak rozdal i jednorázové roušky, které měl „na skladě“.

FOTO: Tak se peče v Ostravě pizza pro IZS:

FOTO: PS Café v Opavě rozdávalo sladkou radost:

A také tady nezapomínají ani na bezplatnou pomoc ostatním. Například v úterý 24. března se připravuje rozvoz chlebíčků a zákusků do Slezské nemocnice jako sponzorský dar pro zdravotníky, za pomocí firmy Bivoj, Slezské pekárny a cukrářky Martiny Pudové.

I opavskému „labužníkovi“ pak s každým dalším dnem, kdy je provoz uzavřen, narůstá finanční ztráta. „Omezil jsem všechny možné náklady. Bohužel chci čestně říci, že pro mě konkrétně není na míru ušit žádný z vládních balíčků.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Rychlotesty z Činy v Moravskoslezském kraji? Chybovost až 80%

A domnívám se, že podobné provozy od pěti do dvaceti zaměstnanců na tom budou stejně. Kdyby byla nějaká varianta, samozřejmě bych ji využil. Jinde v zahraničí, jak mám možnost sledovat, například striktně přistoupili k odpuštění daní. Toto by bylo asi nejlepší řešení.

Nějakou dobu ještě vydržím, co bude pak, nevím. Je to nesmírně složitá situace,“ říká Tomáš Trupar. Také jeho podnik mohou zájemci sledovat na webových stránkách nebo na Facebooku.

Čtvrtá březnová neděle (odpoledne) na Lysé Hoře a v jejím okolí.
DENÍK BYL NA LYSÉ HOŘE: královna Beskyd nyní patří solitérům a párům

Dalším zařízením, které nechává kuchyni v případě zájmu otevřenou, je pivnice U Draka v Pekařské ulici. Ta je běžně vyhledávaným cílem především pro svá pečená kolena a žebra. A právě tato dvě jídla nabízí restaurace i nyní, a to po telefonické objednávce na 605 822 217 den předem.

Osobní vyzvednutí pak probíhá přímo v pivnici od 15 do 18 hodin. Podle provozního Jiřího Jakubce ale zájem není nikterak valný. „Je minimální. Minulý týden v podstatě probíhal nějaký doprodej a větší objednávku na pečení jsem měl až dnes, tedy v pondělí,“ míní.

Soňa Adamcová z Masarykovy univerzity pracuje 20. března 2020 v brněnských laboratořích Středoevropského technologického institutu (CEITEC MU). Univerzita dostala od Státního zdravotního ústavu povolení analyzovat vzorky na přítomnost koronaviru
V Česku je 1165 případů nákazy koronavirem. Pokusná léčba remdesivirem končí

Prvotní vládní opatření spočívalo v tom, že restaurace mohly mít otevřeno přes den do 20 hodin. Toto však platilo jen jeden den, poté už přišla definitivní stopka.

„V tomto případě jsem žádnou ztrátu nepocítil, když pivnice jela do těch 20 hodin. Ale nyní, když bude měsíc zavřeno, tak jsme samozřejmě bez příjmů. Určitě bych v tomto směru nějakou pomoc uvítal,“ konstatuje Jiří Jakubec.

Kompenzace jsou v řešení

Možnosti pomoci podnikatelům se v těchto dnech projednávají na vládní i krajské úrovni. Do hry už se vložila také některá města. Zajímalo nás proto, jestli něco podobného chystá i opavská radnice.

Češi prožívají novou situaci. Jídlo uvnitř restaurace nedostanou.
Češi v akci: ušili roušky, teď se lidé vrhli na pomoc kadeřnicím či hospůdkám

„Tímto se budeme zabývat až po skončení krizové situace. Pomoc směrem k živnostníkům je především úkolem státu, nicméně samozřejmě se v rámci svých možností bude danou problematikou zabývat i vedení a rada města, potažmo zastupitelstvo, pokud by šlo o opatření, kde je nutné schválení zastupitelstvem. Momentálně vedení slezské metropole řeší prioritně zabezpečení zdraví a bezpečnosti občanů a fungování města v omezením režimu. Pochopitelně se ale v blízké budoucnosti budeme zabývat i možnostmi pomoci podnikatelům. Avšak jak již bylo řečeno, pouze v rámci našich možností. Gró musí zajistit stát,“ sdělila opavská mluvčí Lada Dobrovolná.