„Má chránit velké české potravináře tím, že chce zákonem zakázat slevové akce, i takové věci jako poskytování množstevních slev,“ řekl prezident SOCR Tomáš Prouza. Vadí mu i navrhovaný zákaz společných reklam na potraviny, jež z části platí obchodník, z části výrobce.

D56. Ilustrační foto.
Region prohrává boj o dálnici z Ostravy do Frýdku-Místku

Evropská pravidla ochrany trhu jsou nastavena tak, aby z nich měli prospěch malí zemědělci a výrobci potravin. Bývají vždy ve slabší pozici než velcí producenti. „To, co napsalo ministerstvo zemědělství, je zákon na ochranu velkých českých potravinářských baronů,“ prohlásil Prouza.

„To musíme odmítnout, není to pravda,“ řekl Deníku mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. O zákaz slev podle něj nejde. „Zákon řeší vztahy mezi dodavateli a odběrateli a zákazník by ho v podstatě neměl pocítit,“ uvedl. V případě prodejních akcí však nově bude muset být mezi odběratelem a dodavatelem sepsána smlouva přesně obsahující kupní cenu, množství potravin a dobu jejich trvání akce.

Už jen pár procent

„Je to napsané tak, že v reálném světě slevy prostě nepůjdou udělat,“ říká Prouza. Jsou založeny na tom, že si jak obchodník, tak výrobce sníží své marže, peníze ovšem oba vydělají díky vyšším tržbám. „Obchodníci se třeba i potom své části marže vzdají, ale sleva nebude čtyřicetiprocetní, ale jen desetiprocentní,“ vysvětlil Prouza.

Koho z politické scény považujete za škůdce polistopadového vývoje?
VIDEO: Existují v politické scéně "škůdci" polistopadového vývoje?

Velcí výrobci potravin si naopak stěžují na řetězce. „Běžné, regálové, ceny potravin mimo slevu patří k nejvyšším v Evropě,“ uvedl Miroslav Koberna z Potravinářské komory ČR. Podle něj na tom, vzhledem k vysokým maržím, vydělávají právě řetězce. Čeští výrobci jsou podle něj v nevýhodě oproti zahraničním, jimž vlády pomáhají dotacemi.

„Obchodníci prodávají dovážené výrobky za nižší ceny než české – jak v akcích, tak mimo ně, a to i díky tomu, že na ně uplatňují nižší obchodní přirážky,“ míní Koberna.

Heslo na mobilním telefonu - Ilustrační foto
Radíme čtenářům: Má smysl bezpečnostní aplikace pro chytrý telefon?

Zvýšení cen potravin se obává i europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). „Poté, co se vládě nepodařilo prosadit zákaz dvojí kvality do evropské směrnice, nyní přichází s dalším krokem, který jde proti malým výrobcům potravin a hlavně českým zákazníkům,“ uvedla.