VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezona je v plném proudu. Je to věda, říká o své profesi lihovarník

/TÉMA/ Budou mít lidé dost ovoce, aby z něj mohli připravit kvasy k vypálení? V některých pálenicích v našem kraji už zahájili sezonu naplno, v jiných už tuší, že to letos zřejmě žádná sláva nebude.

27.9.2014
SDÍLEJ:

František Lehner (na snímku) říká, že největší odměnou je, když je zákazník spokojený a pochvaluje si, jak dobrou jablkovici mu vypálili.Foto: Deník/Pavel Sonnek

Sezona je v plném proudu

Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi říká, že sezona je už v plném proudu a očekává jednu z nejlepších sezon za poslední roky. „Objednávek máme dost, a tak předpokládám, že další budou přibývat i v dalších týdnech," dodal Marcel Černík. Jedním z důvodů, proč zákazníků letos přibylo, by podle něj mohlo být loňské uzavření pěstitelské pálenice Fakr v Ostravě-Radvanicích. „Lidé z Ostravy a okolí, kteří byli zvyklí jezdit s ovocem do této pálenice, hledali náhradu. Je možné, že část z nich zamířila i k nám. Jezdí k nám ale zákazníci z celého kraje. Z Bruntálska, Opavska i Frýdecko-Místecka," dodal Marcel Černík.

Zákazníci, kteří přivezou do této pálenice celé ovoce, zaplatí za litr padesátiprocentní pálenky 130 korun. Kdo si připraví kvas sám a nechá si jej jen vypálit, platí o deset korun za litr méně. V další pálenici poblíž Ostravy zatím podle počtu objednávek předpovídají spíše slabší rok.

„Hlavně srpnové deště, ty uškodily švestkám. Takže slivovice se letos bude pálit méně než v minulých letech. Možná si to lidé vynahradí hruškami a jablky. I když ani u těchto druhů ovoce, co tak sleduji na zahradách v Ostravě a okolí, to žádná sláva není," dodal provozovatel další pálenice.

Někde se už pálí ve velkém, jinde čekají slabší rok

„Vždycky jsem měl švestek tolik, že jsem v pohodě zaplnil tři padesátilitrové barely. Letos jsem s bídou nasbíral polovinu jednoho. To je tak na povidla," posteskl si Miroslav Jecuk z Ostravy. Jeho známý, který s ním vždy vozí společně kvasy do pálenice, je naopak spokojený. „Loni to byla bída, letos se mi na dvou stromech urodilo švestek požehnaně. A to jich ještě hodně popadalo v průběhu srpna. Kdyby právě v srpnu tolik nepršelo, mohlo to být ještě lepší. Takhle ale padaly na zem nezralé, ale už pohnilé švestky. A ty do kvasu nepatří," dodal zahrádkář ze Slezské Ostravy.

Antonín Šputa z Pestitelské pálenice v Krásném Poli očekává, že letošní sezona asi „žádný zázrak nebude". „Lidé už se ale objednávají na vypálení kvasů. Přibývá i těch, kteří nám vozí celé ovoce a přípravu kvasu nechávají na nás. Ještě v říjnu budeme pálit spíše výjimečně, ale v listopadu by už měla být sezona v plném proudu," dodal Antonín Šputa.

K TÉMATU: Připravit dobrý kvas je tak trochu umění

Jak připravit kvalitní kvas?
Odpovídá Antonín Šputa z Pěstitelské pálenice v Krásném Poli:

Obecně platí zásada, že je třeba ovoce co nejvíce rozmělnit a vyrobit z něj takzvanou „břečku". Tím získáme rychleji šťávu a bude jí i větší množství, kvas bude kvalitnější a kořalky bude mnohem více. Někdo ovoce krájí, jiný mačká, další šrotuje. Každý způsob je dobrý, je-li výsledkem co nejlépe rozmělněné ovoce. Musíme ale dávat pozor na pecky. Rozsekané pecky by totiž pokazily výslednou chuť pálenky. Výjimkou jsou švestky. U švestkového kvasu je to jinak, je možné zhruba třetinu ovoce nadrtit i s peckami. Ty obsahují amygdalin, který má typickou hořkomandlovou chuť. Po jeho rozložení jednotlivé produkty přecházejí při destilaci kvasu až do pálenky a dávají jí typické chuťové aroma.

Jakých chyb se vyvarovat?
Odpovídá Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi:

Jednou z nejčastějších chyb je to, že lidé nakládají nezralé ovoce. Do kvasu se tak dostávají švestky, které sice už spadly ze stromu, třeba kvůli šárce, případně jiné chorobě, ale nejsou ještě zralé. V tomto případě platí pravidlo, že pokud švestka není sladká, pokud mi nechutná, pak nepatří ani do kvasu. Další chyba je nakládání ovocných kvasů do malých nádob. Opravdu je lepší, když ten sud nebo nádoba má minimálně padesát litrů. Pokud je lidé dávají třeba do nádob dvaceti- či třicetilitrových, ideální to není.

Je to věda, říká o své profesi lihovarník

Když se František Lehner před bezmála šedesáti lety rozhodoval o budoucím povolání, toužil se stát leteckým mechanikem.

„Osud a poměry to nakonec zařídily jinak. Nevzali mě na školu, kde se letečtí mechanici učili. Takže jsem začal studovat dálkově lihovarnickou školu, šel na praxi do lihovaru v Třebíči. V oboru jsem pak zůstal prakticky celou dobu. Dělal jsem například vedoucího provozu ve Velké Polomi, kde se tenkrát hlavně vyráběl líh z brambor a obilí. Zkoušeli jsme jej dělat ale i z ovoce, například z datlí, pomerančů či ananasu," říká sedmasedmdesátiletý muž, který byl v roce 1998 zakladatelem Lihovaru a likérky ve Velké Polomi. Jak říká, celou profesní kariéru se snažil o to, aby produkty, které podniky, v nichž pracoval, produkovaly, měly tu nejlepší kvalitu a co nejlepší chuť.

Dodává také, že i díky podpoře svých kolegů stál u zrodu nové metody takzvané teplé cesty výroby destilátů.
„Zatímco při výrobě pálenky se ovoce dávalo do sudů a v nich kvasilo, teplá cesta přinesla zjednodušení. Ovoce se nedává do sudů, ale vaří se celé. Vzniká taková řidší kaše, ze které se pak po zkvašení pálí destilát. Celý proces výroby je při takzvané teplé cestě jednodušší, dosahujeme i vyšší výtěžnosti při výrobě pálenky. Zhruba tak o dvacet procent," popisuje svou metodu František Lehner.

Na otázku, jestli si tento postup nedal patentovat, s úsměvem pokrčí rameny. „Tenkrát mě to vůbec nenapadlo. Byl jsem rád, že tato metoda má úspěch, vyrábíme díky ní kvalitnější a chutnější jablkovici." Přestože se téměř celý život pohybuje v provozech, kde se vyrábí alkohol, má k němu velmi rezervovaný vztah. „Neříkám, že jsem úplný abstinent, ale alkohol jen ochutnávám. Tím se řídím celý život a také zaměstnanci, které jsem si vybíral, museli mít stejný přístup, jinak by u nás nevydrželi.

Když má odpovědět, co jej na jeho práci nejvíce baví, po chvíli přemýšlení říká: „Člověk se snaží vyrábět destiláty tak, aby lidem co nejvíce chutnaly. Pořád zvažuji, čeho přidat, čeho ubrat, jestli při výrobě pálenky nezvýšit, či naopak nesnížit teplotu, jak dlouho nechat destilát zrát, a na spoustu dalších věcí. To člověka nutí pořád přemýšlet, získávat nové poznatky od kolegů, studovat novinky v oboru i další. Potěšilo mě i to, že naší metodou vyrábějí jablkovici i v několika dalších pálenicích," říká Lehner.



Autor: Břetislav Lapisz

27.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 16 000 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) Kurýři/rozvozci pizzy. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: z: 9.10.2018 Možnost práce na HPP plný nebo zkrácený pracovní úvazek, možnost práce na DPP nebo DPČ., Požadavky: Řidičský průkaz skupiny B, praxe alespoň 2 roky. Nemít stres při řízení vozidla. Základní znalost na PC a jeho obsluha. Reprezentativní vystupování před zákazníkem. Umět skrýt špatnou náladu (my také nemáme vždy dobrou náladu). Komunikativní. , Zaměstnanecké výhody: Stravování zdarma, možnost přesčasů, zajištění dopravy z/do práce v rámci NJ, Kontakt: telefonicky na č.: 702 810 481, písemně na email: halmazna@vosime.cz. Pracoviště: Fastbee catering s.r.o.-pracoviště, Dukelská, č.p. 212, 742 42 Šenov u Nového Jičína. Informace: Kontakt:, +420 702 810 481. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 13 000 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) Rozvoz pizzy. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z: 2.10.2017,A:10.10.2018 místo výkonu: Masarykovo náměstí 49/8, 742 35 Odry, Řidičský průkaz sk. B nutný, práce s penězi. Zaměstnavatel má zájem i o víkendové brigádníky. Rozvoz 2-4 dny v týdnu. Zaměstnavatele kontaktujte osobně na adrese provozovny na základě předchozí telefonické domluvy.. Pracoviště: Rudolf lysek - pizzerie toscana odry, Masarykovo náměstí, č.p. 49, 742 35 Odry. Informace: Rudolf Lysek, +420 608 763 808. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 18 000 Kč Svářeči Svářeči CO2. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Z:1.11.2017.A:9.10.2018. Místo výkonu práce Velké Albrechtice., Místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu. , , Osobní kontakt v pondělí v sídle firmy od 9:00 do 9:30 hodin. , Upřesňující informace: platný úřední svářečský certifikát způsobilosti dle ČSN EN 287-1 pro tloušťku materiálu min. 14 mm. Dobrý zdravotní stav, ochota pracovat v třísměnném provozu. znalost vietnamštiny kvůli komunikaci s vedoucími pracovníky. Živostopis a scan způsobilosti zasílat na e-mailovou adresu.. Pracoviště: Extra alliance s.r.o. - pracoviště velké albrechtice, 742 91 Velké Albrechtice. Informace: Luong Ai, +420 601 388 883. Výroba - Výroba Obsluha strojů 15 500 Kč Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu Operátor/ka výroby - číslo volného místa 11352120782. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 18. Poznámka: Z:31.8.2016, a:10.10.2018, místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu, , Místo výkonu: Ke koupališti 370/15, Odry, Náplň práce:Obsluha výrobních linek v plastikářské firmě. Benefity : 5 týdnů dovolené, dotované závodní stravování, bonus za nepřetržitý provoz, příspěvek na dopravu, 2x ročně docházkové bonusy, Unišek za odpracovaný měsíční fond, příspěvek na život. poj. a další (výše nástupní mzdy se odvíjí od toho, zda zaměstnanec pracuje v třísměnném nebo nepřetržitém provozu, dále od jeho výkonu a kvality práce), , Kontakt: telefonicky na tel. č. 556 312 441 (Po-Pá 8 - 14 hod), e-mailem: Jirina.Buckova@mateiciuc.cz. Pracoviště: Mateiciuc a.s. - sídlo, Ke koupališti, č.p. 370, 742 35 Odry. Informace: Jiřina Bučková, +420 556 312 441.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Žena regionu 2018, 15. října 2018 v Ostravě - Dana Meca Franková na snímku druhá zprava vedle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka.
3

Ženou regionu za Moravskoslezský kraj je Dana Meca Franková

Ilustrační foto.

Agresivní muž skončil na záchytce

Poslední přípravy na odhalení sochy Věry Špinarové v Ostravě

FOTOGALERIE/ Poslední přípravy na úterní slavnostní odhalení sochy Věry Špinarové v Husově sadu v Ostravě zachytil na svých snímcích fotograf Deníku Lukáš Kaboň.

Spadne klec? Medvěd má namále, zvažuje se past

Na medvěda, který se od poloviny září potuluje Valašskem, páchá škody a ztrácí plachost dokonce i před lidmi, pravděpodobně spadne klec. Doslova. Ochránci přírody plánují jeho odchyt. Nalákat jej chtějí do odchytové bedny, kterou přivezou v úterý ze slovenského národního parku Malá Fatra.

Nový Jičín ocení dárce krve

Nový Jičín ocení bezpříspěvkové dárce krve. Jak sdělila mluvčí radnice Marie Machková, pozvání na radnici obdrželo 73 občanů města, kteří nezištně pomáhají druhým a pravidelně navštěvují transfúzní oddělení.

Rekonstrukce beskydské přehrady Šance končí

FOTOGALERIE/ Tříleté stavební práce zlepšily bezpečnost přehrady, která zásobuje pitnou vodou podstatnou část regionu.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Komunální volby do zastupitelstev obcí 2018 (5. a 6. října 2018)
Seznam kandidátů, jak se volí v komunálních volbách, zpravodajství, výsledky komunálních voleb 2018 a přehled možných koalic v zastupitelstvu vaší obce. Volby do magistrátu a zastupitelstva krajských měst (Praha, Brno, Plzeň, Ostrava, České Budějovice, Jihlava, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Liberec, Zlín)

Senátní volby 2018 (1. kolo 5. a 6. října 2018, 2. kolo 12. a 13. října 2018)
Aktuální složení Senátu, seznam kandidátů do Senátu, výsledky senátních voleb 2018 pro volební obvody: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2, Litoměřice, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Benešov, Chrudim, Náchod, Svitavy, Třebíč, Břeclav, Brno-město, Prostějov, Šumperk, Opava, Ostrava-město, Karviná, Vsetín, Zlín.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT