VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezona je v plném proudu. Je to věda, říká o své profesi lihovarník

/TÉMA/ Budou mít lidé dost ovoce, aby z něj mohli připravit kvasy k vypálení? V některých pálenicích v našem kraji už zahájili sezonu naplno, v jiných už tuší, že to letos zřejmě žádná sláva nebude.

27.9.2014
SDÍLEJ:

František Lehner (na snímku) říká, že největší odměnou je, když je zákazník spokojený a pochvaluje si, jak dobrou jablkovici mu vypálili.Foto: Deník/Pavel Sonnek

Sezona je v plném proudu

Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi říká, že sezona je už v plném proudu a očekává jednu z nejlepších sezon za poslední roky. „Objednávek máme dost, a tak předpokládám, že další budou přibývat i v dalších týdnech," dodal Marcel Černík. Jedním z důvodů, proč zákazníků letos přibylo, by podle něj mohlo být loňské uzavření pěstitelské pálenice Fakr v Ostravě-Radvanicích. „Lidé z Ostravy a okolí, kteří byli zvyklí jezdit s ovocem do této pálenice, hledali náhradu. Je možné, že část z nich zamířila i k nám. Jezdí k nám ale zákazníci z celého kraje. Z Bruntálska, Opavska i Frýdecko-Místecka," dodal Marcel Černík.

Zákazníci, kteří přivezou do této pálenice celé ovoce, zaplatí za litr padesátiprocentní pálenky 130 korun. Kdo si připraví kvas sám a nechá si jej jen vypálit, platí o deset korun za litr méně. V další pálenici poblíž Ostravy zatím podle počtu objednávek předpovídají spíše slabší rok.

„Hlavně srpnové deště, ty uškodily švestkám. Takže slivovice se letos bude pálit méně než v minulých letech. Možná si to lidé vynahradí hruškami a jablky. I když ani u těchto druhů ovoce, co tak sleduji na zahradách v Ostravě a okolí, to žádná sláva není," dodal provozovatel další pálenice.

Někde se už pálí ve velkém, jinde čekají slabší rok

„Vždycky jsem měl švestek tolik, že jsem v pohodě zaplnil tři padesátilitrové barely. Letos jsem s bídou nasbíral polovinu jednoho. To je tak na povidla," posteskl si Miroslav Jecuk z Ostravy. Jeho známý, který s ním vždy vozí společně kvasy do pálenice, je naopak spokojený. „Loni to byla bída, letos se mi na dvou stromech urodilo švestek požehnaně. A to jich ještě hodně popadalo v průběhu srpna. Kdyby právě v srpnu tolik nepršelo, mohlo to být ještě lepší. Takhle ale padaly na zem nezralé, ale už pohnilé švestky. A ty do kvasu nepatří," dodal zahrádkář ze Slezské Ostravy.

Antonín Šputa z Pestitelské pálenice v Krásném Poli očekává, že letošní sezona asi „žádný zázrak nebude". „Lidé už se ale objednávají na vypálení kvasů. Přibývá i těch, kteří nám vozí celé ovoce a přípravu kvasu nechávají na nás. Ještě v říjnu budeme pálit spíše výjimečně, ale v listopadu by už měla být sezona v plném proudu," dodal Antonín Šputa.

K TÉMATU: Připravit dobrý kvas je tak trochu umění

Jak připravit kvalitní kvas?
Odpovídá Antonín Šputa z Pěstitelské pálenice v Krásném Poli:

Obecně platí zásada, že je třeba ovoce co nejvíce rozmělnit a vyrobit z něj takzvanou „břečku". Tím získáme rychleji šťávu a bude jí i větší množství, kvas bude kvalitnější a kořalky bude mnohem více. Někdo ovoce krájí, jiný mačká, další šrotuje. Každý způsob je dobrý, je-li výsledkem co nejlépe rozmělněné ovoce. Musíme ale dávat pozor na pecky. Rozsekané pecky by totiž pokazily výslednou chuť pálenky. Výjimkou jsou švestky. U švestkového kvasu je to jinak, je možné zhruba třetinu ovoce nadrtit i s peckami. Ty obsahují amygdalin, který má typickou hořkomandlovou chuť. Po jeho rozložení jednotlivé produkty přecházejí při destilaci kvasu až do pálenky a dávají jí typické chuťové aroma.

Jakých chyb se vyvarovat?
Odpovídá Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi:

Jednou z nejčastějších chyb je to, že lidé nakládají nezralé ovoce. Do kvasu se tak dostávají švestky, které sice už spadly ze stromu, třeba kvůli šárce, případně jiné chorobě, ale nejsou ještě zralé. V tomto případě platí pravidlo, že pokud švestka není sladká, pokud mi nechutná, pak nepatří ani do kvasu. Další chyba je nakládání ovocných kvasů do malých nádob. Opravdu je lepší, když ten sud nebo nádoba má minimálně padesát litrů. Pokud je lidé dávají třeba do nádob dvaceti- či třicetilitrových, ideální to není.

Je to věda, říká o své profesi lihovarník

Když se František Lehner před bezmála šedesáti lety rozhodoval o budoucím povolání, toužil se stát leteckým mechanikem.

„Osud a poměry to nakonec zařídily jinak. Nevzali mě na školu, kde se letečtí mechanici učili. Takže jsem začal studovat dálkově lihovarnickou školu, šel na praxi do lihovaru v Třebíči. V oboru jsem pak zůstal prakticky celou dobu. Dělal jsem například vedoucího provozu ve Velké Polomi, kde se tenkrát hlavně vyráběl líh z brambor a obilí. Zkoušeli jsme jej dělat ale i z ovoce, například z datlí, pomerančů či ananasu," říká sedmasedmdesátiletý muž, který byl v roce 1998 zakladatelem Lihovaru a likérky ve Velké Polomi. Jak říká, celou profesní kariéru se snažil o to, aby produkty, které podniky, v nichž pracoval, produkovaly, měly tu nejlepší kvalitu a co nejlepší chuť.

Dodává také, že i díky podpoře svých kolegů stál u zrodu nové metody takzvané teplé cesty výroby destilátů.
„Zatímco při výrobě pálenky se ovoce dávalo do sudů a v nich kvasilo, teplá cesta přinesla zjednodušení. Ovoce se nedává do sudů, ale vaří se celé. Vzniká taková řidší kaše, ze které se pak po zkvašení pálí destilát. Celý proces výroby je při takzvané teplé cestě jednodušší, dosahujeme i vyšší výtěžnosti při výrobě pálenky. Zhruba tak o dvacet procent," popisuje svou metodu František Lehner.

Na otázku, jestli si tento postup nedal patentovat, s úsměvem pokrčí rameny. „Tenkrát mě to vůbec nenapadlo. Byl jsem rád, že tato metoda má úspěch, vyrábíme díky ní kvalitnější a chutnější jablkovici." Přestože se téměř celý život pohybuje v provozech, kde se vyrábí alkohol, má k němu velmi rezervovaný vztah. „Neříkám, že jsem úplný abstinent, ale alkohol jen ochutnávám. Tím se řídím celý život a také zaměstnanci, které jsem si vybíral, museli mít stejný přístup, jinak by u nás nevydrželi.

Když má odpovědět, co jej na jeho práci nejvíce baví, po chvíli přemýšlení říká: „Člověk se snaží vyrábět destiláty tak, aby lidem co nejvíce chutnaly. Pořád zvažuji, čeho přidat, čeho ubrat, jestli při výrobě pálenky nezvýšit, či naopak nesnížit teplotu, jak dlouho nechat destilát zrát, a na spoustu dalších věcí. To člověka nutí pořád přemýšlet, získávat nové poznatky od kolegů, studovat novinky v oboru i další. Potěšilo mě i to, že naší metodou vyrábějí jablkovici i v několika dalších pálenicích," říká Lehner.



Autor: Břetislav Lapisz

27.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 19 000 Kč

Zahradníci floristé a květináři Florista/ka, aranžér/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: z.: 27.9.2017. a: 17.4.2018, Požadujeme samostatné floristy/ky. Vyučení ani praxe není podmínkou, spíše výhodou. Sami si uchazeče zaškolíme, pokud bude zaškolení probíhat v jiném městě, zajistíme a uhradíme ubytování. Je důležité, aby nový uchazeč měl cit pro baru, byl kreativní s estetickým vnímáním. Požadujeme základní znalost práce na PC (odeslat a přijmout email, vyplnit tabulku aj.). Zasílejte prosím strukturované životopisy na níže uvedený e-mail., , Mzda je přepočítaná dle skutečné tržby prodejny a z toho zaměstnanci ještě k uvedené mzdě dostávají procenta. Významné prémie dostávají zaměstnanci také, pokud splní limit odpisu zboží.Výsledná mzda je maximálně motivační a bez finančního stropu. Mzdy zaměstnanců se pohybují mezi 16 a 20 tisíci korun v čistém., , První kontakt prosím emailem: florcentrum@florcentrum.cz zaslat životopis nebo na tel.: 736 473 456, od 7:00-15:00 v pracovní dny.. Pracoviště: Florcentrum foltýnová s.r.o. - pracoviště tesco kopřivnice, Nádražní, č.p. 228, 742 21 Kopřivnice. Informace: Marcela Foltýnová, +420 736 473 456.

Výroba - Výroba Seřizovači 18 000 Kč

Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Obsluha CNC strojů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 28.12.2016.A:17.4.2018. Místo výkonu práce: Vítkovská 391, 742 35 Odry, Požadujeme: vzdělání minimálně vyučen, praxe v oboru výhodou, pracovitost, znalost čtení výkresové dokumetace, zodpovědnost., Nabízíme: k základnímu platu měsíční prémie, příspěvek na závodní stravování. , Zájemci zasílejte životopisy na adresu společnosti nebo na e-mail: personalni@sum-odry.cz. , Osobní pohovor proběhne na základě zaslaného životopisu.. Pracoviště: Sum odry, s.r.o. [2], Vítkovská, č.p. 391, 742 35 Odry. Informace: , .

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 15 000 Kč

Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb Zedníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z.: 18.4.2018, Požadujeme: čistý trestní rejstřík. Práce zednické, fasádní, obkladačské po celé ČR., Info. na tel.: 773 469 332 od 8-16 hod. po-pá, osobně každý pátek od 8:30 - 9:30 na Mniší 19, Kopřivnice (sídlo firmy), po telefonické domluvě.. Pracoviště: F&p mal s.r.o. - kopřivnice, 742 21 Kopřivnice. Informace: Lenka Pustějovská, +420 773 469 332.

Výroba - Provozní pracovníci Operátor/ka. Požadované 16 500 Kč

Provozní pracovníci Operátor/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z: 18.4.2018 Jedná se o pracovní poměr na dobu určitou - zástup po dobu dlouhodobé nemoci., Požadavky: SO/ÚS - strojní zaměření. Dobrá pracovní morálka. Samostatnost a spolehlivost. Osvědčení na obsluhu NTL kotlů, plynových zařízení, tlakových nádob (možné zaškolení)., Pracovní náplň: Provádění údržbářských prací na technickém zařízení kotelen a domovních stanic (vodo - topo). Odstraňování revizních závad a poruch. Dvousměnný provoz., Pracoviště: Nový Jičín, Nabízíme: Zázemí silné nadnárodní společnosti. Práci pro předního českého výrobce a dodavatele tepla. Zajímavé mzdové ohodnocení, bonusy/cílové/roční odměny. Nadstandardní zaměstnanecké benefity. Podpora profesního a jazykového vzdělávání. , Výhody dle platné Kolektivní smlouvy; benefity a slevy u vybraných dodavatelů; firemní akce a další., Mzda: 16 500 Kč + příplatky za 2 směnný provoz 3 000 Kč, 1. a 2. pololetní odměna , Kontakt: Pokud Vás naše nabídka oslovila, pošlete, prosím, svůj aktuální strukturovaný profesní životopis doplněný motivačním dopisem na adresu: Veolia Energie ČR, a.s. Region Střední Morava, Ing. Petr Holub, Zborovská 823, 741 01 Nový Jičín., Telefon: 724 439 565, E-mail: petr.holub@veolia.com. Pracoviště: Veolia region střední morava, Zborovská, č.p. 823, 741 01 Nový Jičín 1. Informace: Holub Petr, +420 724 439 565.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vlk zachycený fotopastí v Javorníkách v sezoně 2017/2018.
2

Do Beskyd se po letech vrátila vlčí smečka. Žije zde i desítka rysů a medvěd

Dospělý čáp odmítl pustit mladé na komín. Trucovali na druhém až do něho spadli.
15

Dospělý čáp odmítl pustit mladé na komín. Trucovali na druhém až do něho spadli

POMOZTE: Ostravská policie hledá vězně na útěku

Policie hledá dvaapadesátiletého Pavla Chabičovského z Ostravy.

Strážníci ve Frenštátě začali měřit rychlost, v měření budou pokračovat

Nejen Policie České republiky, ale také městská policie bude měřit ve Frenštátě pod Radhoštěm rychlost projíždějících vozidel.

Bílov zakládá fotodatabázi psů

Se zajímavým nápadem přišla obec Bílov. Obrací se na majitele psů v obci s výzvou, zda by byli ochotni poskytnout aktuální fotografie jejich psů.

Akrobacie s hlavou v kanálu, záchrana bobra a pohřeb motorkáře: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 19. dubna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT