VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezona je v plném proudu. Je to věda, říká o své profesi lihovarník

/TÉMA/ Budou mít lidé dost ovoce, aby z něj mohli připravit kvasy k vypálení? V některých pálenicích v našem kraji už zahájili sezonu naplno, v jiných už tuší, že to letos zřejmě žádná sláva nebude.

27.9.2014
SDÍLEJ:

František Lehner (na snímku) říká, že největší odměnou je, když je zákazník spokojený a pochvaluje si, jak dobrou jablkovici mu vypálili.Foto: Deník/Pavel Sonnek

Sezona je v plném proudu

Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi říká, že sezona je už v plném proudu a očekává jednu z nejlepších sezon za poslední roky. „Objednávek máme dost, a tak předpokládám, že další budou přibývat i v dalších týdnech," dodal Marcel Černík. Jedním z důvodů, proč zákazníků letos přibylo, by podle něj mohlo být loňské uzavření pěstitelské pálenice Fakr v Ostravě-Radvanicích. „Lidé z Ostravy a okolí, kteří byli zvyklí jezdit s ovocem do této pálenice, hledali náhradu. Je možné, že část z nich zamířila i k nám. Jezdí k nám ale zákazníci z celého kraje. Z Bruntálska, Opavska i Frýdecko-Místecka," dodal Marcel Černík.

Zákazníci, kteří přivezou do této pálenice celé ovoce, zaplatí za litr padesátiprocentní pálenky 130 korun. Kdo si připraví kvas sám a nechá si jej jen vypálit, platí o deset korun za litr méně. V další pálenici poblíž Ostravy zatím podle počtu objednávek předpovídají spíše slabší rok.

„Hlavně srpnové deště, ty uškodily švestkám. Takže slivovice se letos bude pálit méně než v minulých letech. Možná si to lidé vynahradí hruškami a jablky. I když ani u těchto druhů ovoce, co tak sleduji na zahradách v Ostravě a okolí, to žádná sláva není," dodal provozovatel další pálenice.

Někde se už pálí ve velkém, jinde čekají slabší rok

„Vždycky jsem měl švestek tolik, že jsem v pohodě zaplnil tři padesátilitrové barely. Letos jsem s bídou nasbíral polovinu jednoho. To je tak na povidla," posteskl si Miroslav Jecuk z Ostravy. Jeho známý, který s ním vždy vozí společně kvasy do pálenice, je naopak spokojený. „Loni to byla bída, letos se mi na dvou stromech urodilo švestek požehnaně. A to jich ještě hodně popadalo v průběhu srpna. Kdyby právě v srpnu tolik nepršelo, mohlo to být ještě lepší. Takhle ale padaly na zem nezralé, ale už pohnilé švestky. A ty do kvasu nepatří," dodal zahrádkář ze Slezské Ostravy.

Antonín Šputa z Pestitelské pálenice v Krásném Poli očekává, že letošní sezona asi „žádný zázrak nebude". „Lidé už se ale objednávají na vypálení kvasů. Přibývá i těch, kteří nám vozí celé ovoce a přípravu kvasu nechávají na nás. Ještě v říjnu budeme pálit spíše výjimečně, ale v listopadu by už měla být sezona v plném proudu," dodal Antonín Šputa.

K TÉMATU: Připravit dobrý kvas je tak trochu umění

Jak připravit kvalitní kvas?
Odpovídá Antonín Šputa z Pěstitelské pálenice v Krásném Poli:

Obecně platí zásada, že je třeba ovoce co nejvíce rozmělnit a vyrobit z něj takzvanou „břečku". Tím získáme rychleji šťávu a bude jí i větší množství, kvas bude kvalitnější a kořalky bude mnohem více. Někdo ovoce krájí, jiný mačká, další šrotuje. Každý způsob je dobrý, je-li výsledkem co nejlépe rozmělněné ovoce. Musíme ale dávat pozor na pecky. Rozsekané pecky by totiž pokazily výslednou chuť pálenky. Výjimkou jsou švestky. U švestkového kvasu je to jinak, je možné zhruba třetinu ovoce nadrtit i s peckami. Ty obsahují amygdalin, který má typickou hořkomandlovou chuť. Po jeho rozložení jednotlivé produkty přecházejí při destilaci kvasu až do pálenky a dávají jí typické chuťové aroma.

Jakých chyb se vyvarovat?
Odpovídá Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi:

Jednou z nejčastějších chyb je to, že lidé nakládají nezralé ovoce. Do kvasu se tak dostávají švestky, které sice už spadly ze stromu, třeba kvůli šárce, případně jiné chorobě, ale nejsou ještě zralé. V tomto případě platí pravidlo, že pokud švestka není sladká, pokud mi nechutná, pak nepatří ani do kvasu. Další chyba je nakládání ovocných kvasů do malých nádob. Opravdu je lepší, když ten sud nebo nádoba má minimálně padesát litrů. Pokud je lidé dávají třeba do nádob dvaceti- či třicetilitrových, ideální to není.

Je to věda, říká o své profesi lihovarník

Když se František Lehner před bezmála šedesáti lety rozhodoval o budoucím povolání, toužil se stát leteckým mechanikem.

„Osud a poměry to nakonec zařídily jinak. Nevzali mě na školu, kde se letečtí mechanici učili. Takže jsem začal studovat dálkově lihovarnickou školu, šel na praxi do lihovaru v Třebíči. V oboru jsem pak zůstal prakticky celou dobu. Dělal jsem například vedoucího provozu ve Velké Polomi, kde se tenkrát hlavně vyráběl líh z brambor a obilí. Zkoušeli jsme jej dělat ale i z ovoce, například z datlí, pomerančů či ananasu," říká sedmasedmdesátiletý muž, který byl v roce 1998 zakladatelem Lihovaru a likérky ve Velké Polomi. Jak říká, celou profesní kariéru se snažil o to, aby produkty, které podniky, v nichž pracoval, produkovaly, měly tu nejlepší kvalitu a co nejlepší chuť.

Dodává také, že i díky podpoře svých kolegů stál u zrodu nové metody takzvané teplé cesty výroby destilátů.
„Zatímco při výrobě pálenky se ovoce dávalo do sudů a v nich kvasilo, teplá cesta přinesla zjednodušení. Ovoce se nedává do sudů, ale vaří se celé. Vzniká taková řidší kaše, ze které se pak po zkvašení pálí destilát. Celý proces výroby je při takzvané teplé cestě jednodušší, dosahujeme i vyšší výtěžnosti při výrobě pálenky. Zhruba tak o dvacet procent," popisuje svou metodu František Lehner.

Na otázku, jestli si tento postup nedal patentovat, s úsměvem pokrčí rameny. „Tenkrát mě to vůbec nenapadlo. Byl jsem rád, že tato metoda má úspěch, vyrábíme díky ní kvalitnější a chutnější jablkovici." Přestože se téměř celý život pohybuje v provozech, kde se vyrábí alkohol, má k němu velmi rezervovaný vztah. „Neříkám, že jsem úplný abstinent, ale alkohol jen ochutnávám. Tím se řídím celý život a také zaměstnanci, které jsem si vybíral, museli mít stejný přístup, jinak by u nás nevydrželi.

Když má odpovědět, co jej na jeho práci nejvíce baví, po chvíli přemýšlení říká: „Člověk se snaží vyrábět destiláty tak, aby lidem co nejvíce chutnaly. Pořád zvažuji, čeho přidat, čeho ubrat, jestli při výrobě pálenky nezvýšit, či naopak nesnížit teplotu, jak dlouho nechat destilát zrát, a na spoustu dalších věcí. To člověka nutí pořád přemýšlet, získávat nové poznatky od kolegů, studovat novinky v oboru i další. Potěšilo mě i to, že naší metodou vyrábějí jablkovici i v několika dalších pálenicích," říká Lehner.



Autor: Břetislav Lapisz

27.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 14 000 Kč

Montážní dělníci ostatních výrobků Pomocníci olepování. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 17500 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: z: 4.7.2018 a: 19.7.2018 Pracovní místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu, , Náplň práce: práce v nábytkářské dílně, obsluha olepovacího stroje, Kontakt: Mgr. Jakub Horák, telefonicky na č.: 608 126 606, písemně na email: agentura@sksbu.cz,. Pracoviště: Sks business unit s.r.o. pracoviště starý jičín, 742 31 Starý Jičín. Informace: Kontakt:, .

Výroba - Výroba Seřizovači 38 000 Kč

Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Obráběč kovů - vodorovná vyvrtávačka VHQ 13 CNC. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 38000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Z:29.6.2018.a:20.7.2018:. Místo výkonu práce Velké Albrechtice.Náplň práce: tvorba programu dle výkresové dokumentace, zvolení správné technologie obrábění, sestavení nástrojů obrábění dle programu stroje, dílčí krokování při oživování programu, proměřování veličin s přerušením cyklu, korekce, kontrola stavu nástrojů, břitových destiček, případná výměna, konečná úprava hotových výrobků.Požadujeme: vyučení ve strojírenském oboru (i bez maturity), výhodou v oboru obráběč kovů, znalost řídicího systému Heidenhain iTNC 530 a znalost programování, platný průkaz jeřábník, vazač, orientace v technických výkresech, samostatnost, pečlivost, schopnost přesné práce, fyzická zdatnost.Způsob prvního kontaktu zájemce, o volné pracovní místo se zaměstnavatelem: telefonicky 556 455 140,v době od 7.00 do 15.00 hod., PO-PÁ;e-mailem zakova@lucco.cz;osobně na adrese Velké Albrechtice 242, v době od 7.00 do 15.00 hod.. Pracoviště: Lucco a.s., 742 91 Velké Albrechtice. Informace: Lucie Žáková, +420 556 455 140.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 18 000 Kč

Svářeči Svářeči CO2. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 35. Poznámka: Z:3.1.2018.A:19.7.2018. Místo výkonu práce Velké Albrechtice., , Místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu., , Platný úřední svářečský certifikát způsobilosti dle ČSN EN 287-1 pro tloušťku materiálu min. 14 mm. Dobrý zdravotní stav, ochota pracovat ve třísměnném provozu. Znalost vietnamštiny kvůli komunikaci s vedoucími pracovníky - výhodou. Životopis a scan certifikátu způsobilosti zasílejte na výše uvedenou e-mailovou adresu. Osobní kontakt každou středu na Rožnovská 241, Frenštát pod Radhoštěm.. Pracoviště: Viet job s.r.o. - pracoviště velké albrechtice, 742 91 Velké Albrechtice. Informace: Ai Luong, +420 601 388 883.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič vysokozdvižných vozíků 16 000 Kč

Řidiči vysokozdvižných vozíků Řidiči motorového vozíku. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z: 16.3.2018 a: 17.4.2018 Požadavky: vzdělání - vyučení, průkaz obsluhy motorových manipulačních vozíků, Zaměstnanecké výhody: - týden dovolené navíc, - dotované závodní stravování, - příspěvek na dopravu, - příspěvek na penzijní připojištění, příspěvky nad rámec ZP (jubilea, výročí), - příplatky na rámec ZP (např. profesní) - závodní preventivní péči, - cafeteria program, - volnočasové aktivity a další, Kontakt: osobně na adrese podniku, personální oddělení ve dnech po - pá v době od 6:30 do 14:30 hodin, p. Jana Venzarová, telefonicky v pracovní dny v době od 6:30 do 14:30 na č: 556 783 605, písemně na e-mail: venzarova.j@vop.cz. Pracoviště: Vop cz, s.p., Dukelská, č.p. 102, 742 42 Šenov u Nového Jičína. Informace: Venzarová Jana, +420 556 783 605.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Marek Jankulovski - Ilustrační foto.
8

Marek Jankulovski: Baník musí stát na odchovancích

Železniční přejezd ve Studénce. Ilustrační foto.

Nebezpečný přejezd ve Studénce: nahradí ho nový podjezd

Zhodnocení: 17. ročník Colours of Ostrava skončil. Jaký byl?

FOTOGALERIE/ Colours of Ostrava 2018 je za námi. Co se povedlo, a kde ještě vychytat mouchy?

Radegast investuje přes půl miliardy do linky na plechovky v Nošovicích

Pivovar Radegast si nadělí k padesátým narozeninám mimořádný dárek. Za 580 milionů korun postaví novou stáčecí linku na plechovky, kterou by měl zprovoznit v roce 2020, tedy v roce svého významného kulatého jubilea.  

Na Spálovské hody přijeli Spálovští

Hodně veselo bylo v sobotu 21. července odpoledne v první den Spálovských hodů. Spálovští totiž na ně pozvali zástupce ze Spálova, místní části Semil, kterých přijel celý autobus, což je zhruba polovina této místní části, která má 95 obyvatel.

Hasiče zaměstnaly dvě noční nehody

Dvakrát vyjížděli během noci z pátku na sobotu 22. července jednotky profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) na Novojičínsko k nehodám vozidel.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT