VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezona pálenic začala. Z kotlů teče třešňovice

Třešně bývají tradičně první ovoce, které lidé vozí do pálenic. A jak Deník zjistil, někteří zákazníci už mohli letošní třešňovici i ochutnat.

2.8.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Úroda třešní byla podle ovocnářů letos solidní. „Ti, kdo nelenili, třešně nasbírali a naložili je do sudů, už mají pálenku doma. Pálit jsme začali už minulý týden," uvedl Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.

Dodal také, že stále více zákazníků využívá nabídku této pálenice a vozí celé ovoce, ze kterého jim kvas připraví odborníci. „Jsou ale i lidé, kteří si kvasy dělají sami. V případě třešní platí, že kvas může být připravený k pálení zhruba za 14 dní až tři týdny. Většinu třešňových kvasů jsme už u nás vypálili," doplnil Marcel Černík.

Čas meruněk

Ve Velké Polomi si už zákazníci objednávají i vypálení kvasů z meruněk a letních jablek. „Zmíněné druhy ovoce ale k přípravě kvasů lidé moc nevyužívají. Teď bude následovat kratší pauza a pak budeme čekat na objednávky k vypálení podzimních odrůd jablek a švestek. Za litr 50pro-centní pálenky zaplatí zákazník, který přiveze hotový kvas, 120 korun. Pokud dodá celé ovoce a nechá přípravu kvasu a pálení na nás, zaplatí za litr pálenky o deset korun více," dodal Marcel Černík.

První srpnové pondělí začnou pálit i v Pěstitelské pálenici v Ostravě-Krásném Poli. „Zatím objednávek není tolik, abychom mohli jásat. Jako první půjdou do kotle třešně, máme i objednávky na letní jablka. Musíme věřit, že bude slušná úroda podzimních jablek, švestek na stromech totiž v okolí moc vidět není. Tak uvidíme, jak ta sezona nakonec dopadne," odpověděl Antonín Šputa z pálenice v Krásném Poli.

Podle něj jsou zákazníky pálenice převážně muži. „A jde spíše o chlapy ze starší generace. Těm mladým se většinou do pracného trhání či sbírání ovoce moc nechce. A když už něco nasbírají, tak většinou nemají ani čas se zabývat přípravou kvasů. Pokud nám ale dovezou celé ovoce, rádi jim u nás kvasy připravíme," doplnil Antonín Šputa. Za litr 50procentní pálenky zaplatí zákazník v této pálenici 142 korun.

Jak připravit kvalitní kvas?

Podle Antonína Šputy z Pěstitelské pálenice v Krásném Poli obecně platí zásada, že je třeba ovoce co nejvíce rozmělnit a vyrobit z něj takzvanou břečku. „Tím získáme rychleji šťávu a bude jí i větší množství, kvas bude kvalitnější a kořalky bude mnohem více. Musíme ale dávat pozor na pecky. Rozsekané pecky by totiž pokazily výslednou chuť pálenky. Výjimkou jsou švestky. U švestkového kvasu je to jinak, zhruba třetinu ovoce je možné nadrtit i s peckami. Ty obsahují amygdalin, který má typickou hořkomandlovou chuť. Po jeho rozložení jednotlivé produkty přecházejí při destilaci kvasu až do pálenky a dávají jí typické chuťové aroma," vysvětlil Antonín Šputa.

Autor: Břetislav Lapisz

2.8.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na Masarykově náměstí v Novém Jičíně loni zpívaly koledy asi čtyři stovky lidí. Do akce Česko zpívá koledy se na Novojičínsku zapojilo osm míst, na nichž se sešlo kolem 1 800 zpěváků.

Společné zpívání koled se blíží

Ilustrační foto.

Strážníci poučí chodce

Vítr ničil na Novojičínsku střechy a lámal stromy

Přes sedmdesát výjezdů zaznamenali od nedělního podvečera do dnešního rána hasiči na Novojičínsku. Nejčastěji likvidovali popadané stromy, naštěstí se všechny případy obešly bez zranění.

Obřadní síň se po půlstoletí dočká rekonstrukce

Po dobu stavebních úprav obřadní síně na radnici v Novém Jičíně se budou svatební obřady konat v místní aule.

Podruhé narozen pod koly tramvaje a padlý symbol Vánoc: nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 11. prosince 2017.

Adventní setkání lákalo i letos

Hodně živo bylo v sobotu na hřišti u kulturního domu ve Slatině. Konala se zde oblíbená a každoročně hojně navštěvovaná předvánoční akce s tematickým názvem Adventní setkání u kulturáku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT