Představenstvo OHK Jeseník se v úterý 2. února obrátilo otevřenou výzvou na celorepublikové vedení Hospodářské komory. ChceJesenická výzva Okresní hospodářské komory Jeseník.Zdroj: archiv Jesenické výzvy dosáhnout změny priorit i způsobu komunikace s českou vládou v souvislosti s koronavirovou krizí.

Navrhuje například soustředit se na otevírání různých aktivit či jejich udržení v provozu. Zdůrazňuje i důležitost testování.

„Je evidentní, že opakované a stále ‚vylepšované‘ lockdowny nejsou tou správnou cestou. Vedou vždy pouze ke krátkodobým výsledkům a dlouhodobě způsobují mnohonásobně vyšší škody než nemoc samotná,“ stojí v textu výzvy.

Odklízení sněhu spadeného v pondělí 8. února ráno v Javorníku.
Na Šumpersku a Jesenicku udeří mrazy, ke konci týdne bude v noci minus 20!

Vedení OHK na výzvu zaznamenalo řadu reakcí. Předseda představenstva OHK byl přizván do pracovní skupiny Hospodářské komory ČR, která se zabývá strategií komunikace vůči vládě a médiím.

„Ve svém vystoupení jsem navrhoval, aby Hospodářská komora tlačila na vládu, aby se okamžitě otevřela lyžařská střediska, základní školy, odborný výcvik na středních a odborných školách a malé provozovny. Jaký to bude mít efekt, ukáže čas. Jsou ale signály, že se otevřou školy, na dobré cestě by mohl být odborný výcvik. Otázkou zůstávají lyžařské střediska a malé provozovny,“ řekl předseda představenstva OHK Jeseník Josef Ťulpík.

Zvládneme provoz kontrolovaně a bezpečně, zní z KraličákuManifest horských areálů a sportovišť 12 vět 2021.Zdroj: archiv manifestu

Nejpalčivěji se současná situace podle informací OHK Jeseník dotýká podnikatelů z oblasti turismu, lázeňství, služeb a malých provozoven.

Právě situace v turismu se týká výzva, jejímž autorem je areál Kraličák. V Manifestu horských areálů a sportovišť 12 vět 2021 vyzývá k jejich co nejdřívějšímu spuštění s regulačními opatřeními.

Podle marketingové manažerky areálu Kraličák vedla k vytvoření manifestu současná situace a komunikace vlády.

„Vnímáme, že situace je vážná. Za žádnou cenu nechceme zlehčovat dopady onemocněním Covid-19 a dodržujeme všechna pravidla. Musíme ale vyjádřit nesouhlas vůči vládním opatřením omezujícím otevření lyžařských areálů a sportovišť v jakémkoli režimu. Je mnoho možností, jak kontrolovaně a bezpečně tyto areály provozovat, jak udržet malá i velká lyžařská střediska naživu a přispět k pozitivnější náladě ve společnosti pobytem na čerstvém vzduchu,“ uvedla Petra Křížková. Další horská střediska by se k manifestu měla připojit v nadcházejících dnech.

Zlaté Hory. Centrum města
Jak se žije ve Zlatých Horách? Pojďte na návštěvu

Areál Kraličák má v současnosti kompletně zavřeno. Zcela nová lanovka mohla vyvážet jen pěší turisty, a to pouhé dva dny. Vládní kompenzace přitom ekonomickou situaci areálu řeší jen z velmi malé části.

„Samozřejmě žádné peníze nenajdete na zemi, ale kompenzace jsou opravdu velmi malé. Pro areál naší velikosti pokryjí necelou třetinu nákladů. V tuto chvíli nemáme pro lidi ani práci. Chceme si je udržet, máme tu velmi dobrý tým. Je to velmi patová situace,“ dodala Petra Křížková.