Jak tedy konkrétně protikorupční balíček vypadá? Jedná se o soubor zásad a opatření, jež potírají korupci ve všech jejích formách.

Program se přizpůsobuje požadavkům Protikorupčního indexu firem obranného průmyslu a zahrnuje pravidla nejen pro vztahy se zákazníky, ale také se subdodavateli nebo příjemci sponzorských darů.

Mimo jiné obsahuje tento balíček také etický kodex, prováděcí směrnici i průběžné protikorupční vzdělávání.

PREVENCE VNITŘNÍ I VNĚJŠÍ KORUPCE

„Protikorupční program, zaváděný ve spolupráci s Transparency International, odráží zásady, které v automobilce Tatra platí již od jejího převzetí novými vlastníky v roce 2013. Kromě rizik vnější korupce se zaměřuje i na prevenci korupce vnitřní, tedy možnosti okrádání společnosti vlastními zaměstnanci, která je stejně nebezpečná," sdělil k programu tiskový mluvčí Tatra Trucks Andrej Čírtek.

„Jsme přesvědčeni, že tento preventivní protikorupční program podpoří dobré jméno nejen doma, ale i u našich zahraničních partnerů," poznamenal dále mluvčí Tatry s tím, že kopřivnická společnost zavede tuto novinku spolu s Czechoslovak Group v rámci spolupráce s českou pobočkou nadnárodní nevládní organizace Transparency International.

To, že automobilka nesouhlasí s jakoukoli korupcí, potvrdil také její generální ředitel Martin Bednarz.

„Přijetí programu je důkazem, že Tatra odmítá korupci ve všech jejich formách a hodlá dát tento postoj najevo svým zaměstnancům i svým obchodním partnerům," řekl Martin Bednarz.

Za tento program bude za představenstvo společnosti zodpovídat právě Martin Bednarz, na úrovni managementu bude odpovědnou osobou personální ředitelka Hana Bobrovská, jejíž úsek má na starosti také protikorupční linku.

„Tatra Trucks a Czechoslovak Group patří mezi první subjekty, které v České republice aktivně reagovaly na existenci Protikorupčního indexu firem obranného průmyslu a zavedly protikorupční program v souladu s doporučeními Transparency International," vysvětlil programový ředitel organizace Transparency International Radim Bureš a na závěr dodal, že doufá, že tento krok motivuje i další firmy na poli českého obranného průmyslu.

Ivana Reková