Zástupci společnosti TATRA TRUCKS, která je už více než rok vlastníkem podniku Tatra Kopřivnice, se kladně vyjádřili ke stanovisku ministerstva zahraničních věcí. To chce pracovat na exportu českých zbraní do Iráku, ať bude příjemcem centrální vláda či kurdská autonomie.

Společnost tak upozorňuje, že kladné rozhodnutí o vývozu vojenského materiálu pozitivně ovlivní nejen obranný průmysl, ale také vývoz civilního zboží do Iráku.

V souladu s politikou

„Vzhledem k ochotě a aktivnímu úsilí české vlády vyvážet do Iráku bojové letouny, které jsou z hlediska know-how, bojové hodnoty i ceny nejvýznamnější kategorií zbraní, je případný export zbraní a materiálu pro pozemní síly naprosto logickým krokem," uvedl mluvčí kopřivnického podniku Andrej Čírtek a dodal, že export je tak v souladu s dosavadní českou politikou.

S vývozem pozemní vojenské techniky je pevně propojen byznys Tatry zejména v oblasti podvozků pro zbraňové systémy a dále také v odvětví logistiky. „Dodávka zbraní pro iráckou vládu v současné těžké situaci znamená velkou pravděpodobnost budoucích zakázek nákladních vozidel a podvozků pro TATRA TRUCKS. A to hovořím pouze o civilním sektoru," přiblížil situaci v tiskové zprávě předseda představenstva a obchodní ředitel Petr Rusek.

Dále se nechal slyšet, že do budoucna nevyhnutelně nastane potřeba obnovy infrastruktury země poškozené válkou. „A to bude pro Tatru i jiné tradiční podniky českého průmyslu obrovská příležitost."

Stovky kusů za rok

Už teď se potenciál poptávky po tatrovkách na iráckém trhu počítá v řádech stovek kusů za rok.

Vyhrocená situace v Iráku, která se může proměnit každým dnem, potřebuje zodpovědět otázku vojenských exportů z Česka bez průtahů. „Kromě strategické pomoci po boku ostatních spojenců Iráku v boji proti islámským radikálům se jedná o potenciál zakázek pro český průmysl v řádu několika miliard korun," řekl Andrej Čírtek.

Vedle USA, Velké Británie, Německa a dalších zemí, které do Iráku vojenský materiál vyváží, začali představitelé české vlády podporovat export bojových vrtulníků a lehkých bitevních letounů. Případný vývoz českých zbraní a techniky pro pozemní síly tak představuje logickou návaznost, s pozemní technikou je pak úzce provázán právě potenciál kopřivnické Tatry.

Společnost však zdůrazňuje, že pro český průmysl není klíčový Kurdistán, ale Irák jako celek.

Anna Macíčková

Související článek: Tatrovky jdou na odbyt. Červenec hlásí rekord