Vozidla s označením Tatra Phoenix se vyznačují odolností i nejmodernějším vybavením, a možná právě proto jsou velice žádaným zbožím nejen na českém trhu, ale úspěch slaví také v zahraničí.

Během šestileté výroby dodala kopřivnická automobilka vozy této řady do téměř třech desítek zemí, kde se prosadily v nejrůznějších odvětvích, jako například ve stavebnictví, těžařství, lesnictví, zemědělství nebo v oblasti komunálních služeb. Tatrovácká vozidla ale běžně využívají také záchranné sbory a další speciální uživatelé.

ČTĚTE TAKÉ: Tatra do Dánska dodá podvozky

„Tatra Phoenix je na civilním trhu náš klíčový typ, má všechny výhody klasické odolné tatry, a zároveň je vybaven moderními technologiemi tak, aby uspěl i na náročných trzích západní Evropy," uvedl Radek Strouhal, generální ředitel společnosti Tatra Trucks.

Před několika dny se nového phoenixu na podvozku 6x6 a s motorem PACCAR MX-13 dočkala také společnost AB Kamenostavba BN, která má s tatrami dlouholeté zkušenosti. Jednalo se přitom o jubilejní, tisící vyrobený kus této obchodní řady. „Měli jsme možnost porovnat phoenix s konkurencí přímo v praxi, a rozhodli jsme se pro něj kvůli ekonomice provozu, velmi dobrým jízdním vlastnostem nejen v terénu, ale i na silnici a také díky pohonu všech kol," přiblížil důvody výběru jednatel společnosti AB Kamenostavba BN Richard Kyselka.

Podle informací kopřivnické automobilky je mezi zákazníky největší zájem o vozidla Tatra Phoenix na plněpohonném podvozku 6x6. Zhruba poloviční poptávku pak společnost zaznamenala o vozy v konfiguraci 8x8. Přestože odběrateli těchto vozidel doposud nejčastěji byly společnosti a další subjekty v České republice, desítky vozů se ale prohánějí také po okolních státech, například po Německu, Slovensku či Polsku a dalších zemích světa.

„Nejexotičtějšími teritorii, kam byly phoenixy vyvezeny, jsou tichomořská Nová Kaledonie nebo africký Mauricius," doplnil mluvčí kopřivnické automobilky Andrej Čírtek. Dodal, že se phoenix může pochlubit také titulem Nejlepší plněpohonné vozidlo roku 2012, kterého vozidlo dosáhlo v prestižní anketě International Truck of the Year.

„Bylo to poprvé, kdy takového ocenění dosáhl vůz od výrobce z bývalého východního bloku," uzavřel Andrej Čírtek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Soud poslal ředitele Fokusu do vazby. Měl zneužívat děti