Novinka má představovat logistické a zabezpečovací vojenské vozidlo střední až těžké hmotnostní kategorie. Na veletrhu bylo k vidění vozidlo s podvozkem v konfiguraci 4x4, ale k dispozici bude i provedení 6x6.

„Technický základ nového vozu vychází z prověřeného konceptu předchozí generace modelové řady Tatra Tactic, která je od roku 2008 zařazena do výzbroje české armády. Zcela nová je především trambusová kabina vyvinutá přímo v Tatra Trucks, která má mnoho prvků společných s modelovou řadou Tatra Force,“ uvedl Andrej Čírtek, tiskový mluvčí firmy.

Paralympijský školní den zažila asi stovka studentů bíloveckého gymnázia v pátek 22. února.
Studenti si vyzkoušeli jaké je to žít s handicapem

Nová kabina pojme čtyři lidi a je vybavena klimatizací. Posádka může mít k dispozici i nezávislé nebo závislé topení napojené na chladící okruh motoru. A protože jde primárně o automobil pro vojenské použití, nechybí ani systém přetlakové ventilace chránící posádku před nebezpečnými chemickými nebo biologickými látkami v ovzduší nebo před následky použití zbraní hromadného ničení.

Ve střeše kabiny je umístěn průlez a příprava pro lafetovanou zbraň. Společnost zákazníkům nabízí také možnost rozšířit vybavení kabiny o doplňková zařízení, jako jsou například komunikační a navigační systémy. Vozidlo je schopné přepravit 5,5 tuny nákladu a hmotnost vozu v plné zátěži dosahuje 13 tun.

Velký zájem návštěvníků

Na společném stánku Tatra Trucks a společností z holdingu Czechoslovak Group byly k vidění i další automobily, jako například návěsový tahač Tatra Phoenix nebo moderní raketomet BM-21 MT firmy Excalibur Army, postavený na podvozku Tatra Force.

Kruhový objezd u Tabačky se bude opravovat v druhé etapě, tedy v dubnu letošního roku.
Hlavní tah Novým Jičínem bude měsíc neprůjezdný

O vozy kopřivnické automobilky byl v Abú Zabí velký zájem, ať už ze strany návštěvníků či odborníků. Vojenské modely Tatra jsou součástí výbavy ozbrojených sil řady zemí Blízkého východu včetně Saúdské Arábie, kde se od roku 2014 také vyrábí. Využívá je i Jordánsko a Spojené arabské emiráty.

Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí Tatra i speciální nákladní vozidla. Firma zaměstnává na 1200 zaměstnanců, dalších více než 600 pracuje v dceřiném podniku Tatra Metalurgie zaměřeném zejména na slévárenství a kovárenství.