Automobilka má zakázkami pokrytou výrobu zatím do září a drží se plánu vyrobit letos 880 vozů, situace ve firmě je už stabilizovaná. Řekl to místopředseda představenstva Tatra Trucks Radek Strouhal. Automobilka se letos kvůli dluhům dostala do dražby. V dubnu firmu ovládli podnikatelé René Matera a Jaroslav Strnad.

Jedním z hlavních problémů bylo podle něj pro Tatru zastavení dodávek do Indie, kam ročně odcházelo 400 až 500 aut. Firma čelila podezření z korupce. Obnovení dodávek podle Strouhala hodně závisí na očištění jména Tatry. „Intenzivně jednáme s indickou protistranou, se společností BEML. Vysvětlujeme, že nemáme s bývalými akcionáři nic společného. Věříme, že znova začnou tatrovky brát, je to pro nás velice zajímavý trh," řekl Strouhal.

Primárními zákazníky v letošním roce jsou tuzemští klienti. Kromě toho putují vozy z Kopřivnice například do Polska, Austrálie a zemí bývalého Sovětského svazu. Automobilka nyní vyrábí čtyři auta denně, pokusně zkouší výrobu pěti vozů a ke konci roku by se chtěla dostat na pět aut za směnu. Bez větších investic je podle Strouhala Tatra schopná vyrábět kolem tří tisíc aut ročně.

Nově zaostřeno na zemědělství

Kopřivnická automobilka Tatra si hodně slibuje od letošní novinky, zemědělského vozu, který tatrováci pracovně nazývají „tatraktor". Speciální šestikolové vozidlo je upravené na pohyb po poli. „Je to v podstatě náhrada za velké traktory, které tahají přívěsy," řekl Strouhal. Vůz má tři nápravy, přičemž při rychlosti do čtyřiceti kilometrů v hodině má řiditelnou přední i zadní nápravu. „Na silnici se Tatra tváří jako normální auto. Přijede na pole, zpomalí, přepne na řízení obou náprav a začne se to chovat jako traktor," uvedl Strouhal. Vůz je postavený na nejmodernějším tatrováckém modulu, Tatře Phoenix. Tatra je navíc schopna auto individuálně upravit podle potřeb zákazníka.

Ve firmě, včetně dceřiných společností, nyní pracuje zhruba 1600 lidí. Vedení firmy také podepsalo s odbory novou kolektivní smlouvu na tři roky, až do roku 2016. „Jsme s odboráři domluveni, že mzdy nebudeme zvedat v tarifu, ale pokud se bude firmě dařit, tak se začnou vyplácet bonusy," řekl Strouhal.