Bylo to téměř na den přesně před měsícem, když jsme informovali o tom, že byla na Novojičínsku prolomena osmitisícová bariéra v počtu nezaměstnaných. Stačilo však pouze pár týdnů a situace se opět změnila, tentokrát k lepšímu.

„Největší meziměsíční pokles nezaměstnanosti byl zaznamenán v okresech Nový Jičín (-169 osob), Opavě (-149) a Karviné (-146)," přišla s pozitivními zprávami Yvona Jungová, ředitelka ostravské pobočky Úřadu práce České republiky. V konkrétních číslech to znamená, že ze 104 tisíc práceschopných obyvatel okresu jich je na listině nepracujících 7870. Míra nezaměstnanosti je jak pod průměrem Moravskoslezského kraje (9,8%), tak celé republiky (7,6%).

Velké rozdíly v kraji

V severovýchodní části země jsou z pohledu trhu práce vůbec velké rozdíly. Bruntálsko má, po Mostecku, druhou nejvyšší nezaměstnanost v tuzemsku (12,5%), naopak Novojičínsko s Opavskem ji vykazují jen lehce nad sedm procent.

„Situace na trhu práce se, i přes postupné ukončování sezonních prací, oproti minulému měsíci výrazně nezměnila, ale klesl počet lidí, kteří se nahlásili do evidence úřadu práce.Většinou se jednalo o nezaměstnané se základním a středním odborným vzděláním," informovala z generálního ředitelství úřadu práce tisková mluvčí Kateřina Beránková.

Boj o jedno místo

Otázka pracovních nabídek se v našem regionu nevyvíjí v jednotlivých okresech jedním směrem. „V registrech kontaktních pracovišť se již čtvrtý měsíc v řadě snížil počet volných pracovních míst, a koncem října jich tak bylo k dispozici pouze 3027," upřesnila ředitelka Jungová. Novojičínsko však jde již několik měsíců opačným směrem a říjen nebyl výjimkou. Nabídek během října přibylo o více než dvacet, na aktuálních 514, a jedno tak připadá na patnáct uchazečů.

Napříč vzděláním je zájem například o pomocné dělníky, pracovníky ostrahy, svářeče, kuchaře, operátory, prodavače, obchodní zástupce nebo farmaceuty.