„Do čtrnácti dnů budeme znát důkladnou analýzu a možnosti, které se v tomto případě nabízejí. Chceme ale prodloužit ten termín v podobě sociální těžby, konverze či útlumu do doby, než budou vytvořeny nové pracovní příležitosti," uvedl hejtman po včerejším jednání pracovní skupiny pro hospodářskou a sociální situaci v Moravskoslezském kraji a dodal: „Dokáži si dokonce představit, že by šachtu například převzal státní podnik Diamo. Jedna věc jsou ale naše představy a druhá to, aby taková forma státní pomoci byla v souladu s evropskou legislativou."

Důl Paskov. Ilustrační foto.

Hejtman zároveň uvedl, že konečné rozhodnutí bude ale na vládě a vlastnících OKD.

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala po jednání pracovní skupiny sdělil, že je důležité urychleně probrat všechny možnosti, které se v případě Paskova nabízejí.

„Snaha řešit situaci tady je. Musíme ale také najít řešení, které bude schůdné a zároveň možné z hlediska legislativy. Už v pátek budu mít k dispozici pohledy klíčových ministerstev i stanovisko Úřadu pro hospodářskou soutěž. V případě Paskova jsme v podobné situaci jako hasiči, když už hoří. To je pak třeba rychle hasit. A v tomto případě hoří. Už 17. září (na tento den horničtí odboráři z OKD ohlásili svou demonstraci pozn. red.) havíři vyjdou do ulic," přidal svůj pohled ministr.

Podle něj ale musí celou situaci řešit vlastníci OKD v rámci celkové koncepce. „Pokud se už tady bavíme o tom, že v případě Paskova a jeho soukromého vlastníka nějak zasáhne stát, to už je na pováženou. To by pak každá soukromá firma mohla chtít, aby stát řešil její problémy," upozornil ministr.

Generální ředitel OKD Ján Fabián, který se včerejšího jednání pracovní skupiny rovněž zúčastnil, uvedl, že materiály se zatím připravují. „Než se uskuteční případná jednání se státem, nebudeme to komentovat," dodal Ján Fabián.

Vedení OKD už v minulých dnech uvedlo, že Důl Paskov bude v provozu minimálně do roku 2014. Zároveň ale dodalo, že náklady na těžbu uhlí jsou na této šachtě vysoké, zhruba dvojnásobné proti šachtám v karvinské části revíru.