Předpokladem klidných svátků a únosného předvánočního shonu jsou dva faktory. Včasné objednání dárků, ze strany obchodníků a doručovatelů pak příjem brigádníků. „Nejenže lidé budou díky nastartované ekonomice zase víc utrácet, ale přetlak poptávky se zřejmě odrazí i na dodacích lhůtách,“ předpokládá ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková.

„Letos očekáváme rekordní sezonu,“ tuší už nyní generální ředitel přepravní služby DPD CZ Miloš Malaník a jeho kolega z PPL Petr Chvátal odhaduje: „Tento rok předpokládáme nárůst poptávky o dvacet až pětadvacet procent!“

Poptávka firem po brigádnících je proto v těchto týdnech obrovská.

Společnost na trati dělali Stanislavu Kováčekovi kamarádi z maratonské a ultramaratonské komunity.
Polonahý ultraběžec v Ostravě v Bělském lese: 134 km za 24 hodin

Například DPD zvýší počet kurýrů ze sedmi set na devět set, o dvě stovky lidí více nyní zaměstnává také PPL. A Česká pošta pro předvánoční provoz shání celorepublikově dokonce na tři tisíce brigádníků! „Kdo se chystal zodpovědně, tak nyní nemůže mít problém. To ale znamená, že brigádníky firmy nabíraly a proškolovaly už od září,“ říká jednatel agentury práce Job-centrum Radovan Burkovič.

„Tím, že lidé si stále více objednávají dárky přes e-shopy, je pro nás předvánoční provoz každoročně nejnáročnější období. I proto jsme s náborem brigádníků začali už koncem září, abychom na špičku byli připraveni a všechny zásilky stihli doručit,“ potvrzuje nutnost včasné reakce mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Třídící depo pošty. Ilustrační foto.
Žena v Ostravě nestíhala nosit balíky, pak je ze zvědavosti doma otevírala

Takových firem je však podle jednatele Job-centra zoufale málo. „Jsou to ojedinělé případy, většina to řeší až v průběhu listopadu a pak se diví, že brigádníci na trhu zkrátka nejsou.“

STANDARD? PŘESČASY, VÍKENDY A TŘI SMĚNY

Kvůli nulové nezaměstnanosti v oboru tak zejména řidiče jednotlivé společnosti hledají ještě nejméně po desítkách. Ve skladech obchodníků i u většiny doručovatelských služeb budou před Vánoci naprostým standardem přesčasy a třísměnný provoz včetně víkendů. Přesto to nemusí stačit. „Od poloviny listopadu musejí v provozu vypomáhat i naši pracovníci z administrativy,“ hlásí PPL. Pro nakupujícího je to důrazné varování: nákup vánočních dárků neodkládejte.

O víkendu se uskutečnil výlov největšího rybníka v Moravskoslezském kraji Bezruč. Událost je každoročně vyhledávanou podívanou.
Bezruč vydal metráky ryb, rybáři ale spokojeni nejsou

„Zejména v některých e-shopech se může stát, že při rostoucích objemech objednávek bude zboží doručeno se zpožděním. Není radno tuto situaci podceňovat. Nákup dárků online na poslední chvíli by se letos opravdu nemusel vyplatit,“ upozorňuje Marie Havlíčková ze Slevomatu.

DOKDY NEJLÉPE OBJEDNÁVAT?

Jednotliví prodejci a přepravci tak „tasí“ termíny, do kdy je pro ně reálné vše stihnout.

„Objednávejte nejpozději deset dní před Štědrým dnem,“ radí Jan Řezáč z Mall.cz.

„Vzhledem ke každoročnímu předvánočnímu kolapsu přepravních služeb doporučujeme zboží objednat do 19. prosince, garantovat bychom ale měli i objednávky do 21. prosince,“ podotýká tisková mluvčí Datartu Iva Pavlousková.

Stejné datum převzetí zásilky od obchodníků stanovilo i PPL, pro konkurenční DPD je už ale toto datum nereálné.

BALÍKY MOHOU I ODMÍTAT
„Zákazníkům doporučujeme objednávat dárky tak, aby nám je e-shopy předaly k přepravě nejpozději 15. prosince,“ informuje Miloš Malaník z DPD.
To Česká pošta konkrétní termín dosud nestanovila.

Obchodníci rozhodně radí využívat pobočky, většinou otevřené i na Štědrý den, a nasmlouvané výdejny. To je přeci jen větší jistota. „Domluvili jsme se s jednotlivými e-shopy na objemových limitech,“ upozorňuje totiž Malaník.

V praxi to znamená, že pokud bude předvánoční šílenství „přes čáru“, přepravce od obchodníků balíky dokonce ani nepřijme!

Svatomartinské hody, Masarykovo náměstí v Ostravě. Ilustrační foto.
Cimbálovka na svatého Martina zahrála v centru Ostravy baníkovskou hymnu