VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vyučil se strojařem, ale stal se pekařem

Štramberk – Pokud by někdo měl možnost kráčet napříč Štramberkem brzy ráno, nemohl by si nepovšimnout vůně koření a medu, která se line z jednoho z domů, téměř na konci městečka směrem na Kopřivnici. Více než dvacet let tam Ladislav Hezký peče Štramberské uši.

9.9.2011
SDÍLEJ:

Těsto na rekordní štramberské ucho zpracovává Ladislav Hezký.Foto: Archiv/Deník

O tom, že Uši od Hezounů, jak Ladislav Hezký a jeho bratr nazvali svůj produkt, patří mezi ty nejlepší, svědčí několik vítězství v místní soutěži o nejlepší ucho, a také ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje.

Ladislava Hezkého nominoval Zdeněk Kudělka z Kopřivnice. Na jeho výrobku si rád pochutná, ale zejména jej fascinuje, když sleduje Ladislava Hezkého, jak každoročně zadělává na náměstí ve Štramberku těsto na Veleucho. Ladislav Hezký se k pečení tradiční štramberské pochoutky dostal jako dítě. „Když se rodiče přestěhovali do Štramberka, v období pouti a při podobných akcích mamka s tetkami začala péct uši,“ vzpomínal Hezký. „A protože to mamku vzalo o trošku víc než ty ostatní, začala uši péct nejen na akce a příležitosti, ale běžně, pro nás děti. Vlastně nám to dávala místo oplatek,“ smál se Hezký. Po nějaké době si na uších paní Hezké už nepochutnávaly jen její děti.

Recept na sladkou pochoutku zdědil Ladislav po mamince. Jak sám ale přiznal, léta pečení jej donutila si ho přizpůsobit. „Základní recept mám od maminky, která jej před třiceti čtyřiceti lety získala od svých sousedek, a následně si jej uzpůsobila. A aby se mi uši dobře dělaly, protože to je hodně podstatné, a aby chutnaly, časem jsem si jej přizpůsobil i já,“ dodává Hezký, pro nějž je nejlepší odměnou po práci je spokojený zákazník
Pana Hezkého jsem se zeptala na tajemství jeho úspěchu. Prozraďte nám, co podle vás děláte lépe než ostatní a kvůli čemu se vaši zákazníci stále vracejí?

„Myslím si, že to je i v našem přístupu k zákazníkovi a mnoho dalších věcí, jako je třeba lepší balení. Je toho více, čím asi zákazníka přitahujeme,“ rezesměje se Hezký, jenž právě dokončuje práci na jednom dárkovém balení štrambreských uší.

Na co nejvíce těšíte po dni plném práce? „Na spánek, protože málo spím, A samozřejmě, na rodinu,“ uzavírá Ladislav Hezký.

Autor: Jana Hromočuková

9.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Takto už Jakuba Jandu vídat nebudeme. Kombinézu nahradí oblek a skokanské můstky sněmovna.

Jakub Janda, nový poslanec Novojičínska: V politice nejsem žádným nováčkem

Deník - Naši prvňáci

Tento týden představíme školáky ze ZŠ Komenského 68, Nový Jičín

Muž pobodal v Novém Jičíně dva lidi

K dramatickému incidentu došlo v sobotu 21. října v Novém Jičíně v ulici Dvořákova.

Extraligová Kopřivnice splnila povinnost

Nedopustili žádné překvapení a ve 3. kole českého poháru potvrdili v neděli před obědem pozici favorita. Kopřivničtí házenkáři totiž uspěli na palubovce druholigových Maloměřic a po výhře 33:26 se mohou těšit na čtvrteční los osmifinále.

Nový Jičín zřídí senior a baby taxi

Zajišťovat dotovanou dopravu budou technické služby dvěma elektromobily. Jedna jízda bude klienta stát 20 korun.

Komentář šéfredaktora Deníku: Kdo zastaví ANO?

S jídlem roste chuť! Loni ovládli hejtmanství, letos dolní komoru Parlamentu ČR a v příštím roce může bez větších problémů hnutí ANO zaútočit i na třetí triumf v komunálních volbách. A to i v Moravskoslezském kraji, který býval dlouhou dobu baštou ČSSD.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT