Drahé stroje stojí, protože na nich nemá kdo pracovat. Po dvou letech se do okresu Bruntál vrátil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, aby zjistil, co se zde změnilo.

Hospodářská komora slouží firmám, aby vzkázaly zákonodárcům, čím legislativa usnadňuje a čím komplikuje podnikání. Jak to vypadá u nás? Okresní hospodářské komora OHK Bruntál má 44 členů, mezi které patří zejména firmy, ale i střední školy. Právě jejich zkušenosti si přijel vyslechnout Vladimír Dlouhý. Návštěvu okresu Bruntál začal Dlouhý besedou na Střední průmyslové škole a Obchodní akademii Bruntál.

OTÁZKY STUDENTŮ: MIGRACE, EET, POLITIKA

Jak řešit migrační krizi? Jak se mohou firmy zapojit do praktické výuky? Bylo přínosné zavedení EET? Co vše má na starosti ministerstvo financí? Takové otázky kladli Dlouhému studenti v Bruntálu. „Vladimír Dlouhý nejprve žákům vysvětlil, co vlastně HK dělá, jaké jsou její cíle. Pak byl prostor na otázky. Žáky zajímalo také to, jak se mohou dostat do politiky nebo zda souhlasí s maturitou z matematiky,“ popsala besedu pedagožka školy Věra Krakovská.

A souhlasí? „Odpověď Vladimíra Dlouhého byla jednoznačná. Řekl, že souhlasí, protože matematika vás naučí myslet,“ odpověděla Krakovská s tím, že žáci ocenili i politické zkušenosti Vladimíra Dlouhého, znalost ekonomiky a řečnické dovednosti.

VYTRVALOSTNÍ SPORTY

V Krnově se Vladimír Dlouhý vydal na exkurzi do Kofoly a Krnovských opraven a strojíren (dále KOS). Ukázalo se, že Vladimíra Dlouhého se spoluzakladatelem Kofoly Reném Sommerem spojuje nejen znalost podnikatelského prostředí, ale také vytrvalostní sporty. Zatímco Sommer trénuje triatlon, Dlouhý má za sebou maraton. K tomu samozřejmě patří i zdravá výživa a pitný režim, takže Dlouhý důvěrně znal nejen nápoje vyraběné firmou Kofola, ale i fresh bary UGO, které patří do skupiny Kofola.

René Sommer z Kofoly i Jaromír Valčiš z KOS se shodli, že sehnat kvalitní a kvalifikované zaměstnance je dnes téměř nemožné.

„Jsme na tom tak špatně se zaměstnanci, že už i pracovníci z agentury, které platím 350 korunami na hodinu, mi řeknou, že za těchto podmínek nechtějí na noční směnu. Když další rozvoj brzdí nedostatek pracovních sil a nábor už nefunguje ani v Polsku, pak je těžké zůstat optimistou,“ krčil rameny Valčiš.

CHYBÍ LIDÉ. JE PŘÍČINOU ŠPATNÉ ŠKOLSTVÍ?

„Všude slyším, že náš aktutuální problém není v legislativě ani v nedostatku poptávky, ale chybí kvalifikovaní lidé. Je příčinou i špatné školství?,“ zajímal se Dlouhý. „Kdysi platilo, že kdo není Strojosviťák nebo Karnolák, ten není Krnovák. Strojosvit za socialismu své učňovské školství hýčkal a byl ochoten vzdát se nejlepších mistrů, aby vychovávali novou generaci. Pak ale přišel systém, který to obrátil na hlavu,“ řekl Jaromír Valčiš a hned pojmenoval i konkrétní neduchy našeho školství: jednotná státní podpora na studenta, bez specifického rozlišení nákladů a bez motivace škol na kvalitě a potřebnosti pro nové zaměstnání.

„Dnes sklízíme plody porevolučního oddělení učňovského školství od odborných regionálních firem, odloučení od potřeb průmyslu a rozvoje nových technologií. Za ministryně Buzkové byla dána priorita doplnit pracovníky do státní správy a popularita odborných profesí se ještě snížila. Školy produkují samé úředníky a na průmyslovkách jsou učitelé s nízkou praxí, kteří fabrikou nikdy neprošli. Když se nám po dlouhých jednáních s krajem konečně podaří prosadit otevření nějakého oboru, který nutně potřebujeme, třeba elektrikáře pro slaboproud, přihlásí se tři zájemci,“ popsal svízelnou situaci Jaromír Valčiš a pak Dlouhého pozval na prohlídku KOSky. Návštěvu Krnova Dlouhý zakončil setkáním, na které dorazilo 21 členů OHK Bruntál i starosta Bruntálu Petr Rys.

Ilustrační foto
V Krnově poradí, jak nenaletět na triky operátorů a energetiků