Zaměřila se přitom na období mezi druhým čtvrtletím roku 2010 a stejným obdobím letošního roku. Počet zaměstnaných se během této doby zvýšil o 415 tisíc na 5,3 milionu. Mladých lidí ovšem mezi nimi ubylo zhruba o 273 tisíc. Průměrný věk zaměstnanců se během této doby zvýšil o dva roky na 43,3 roku.

Slavnostní otevření Sanatoria Jih, 9. října 2019 v Ostravě.
OBRAZEM: Jaké bylo slavnostní otevření Sanatoria Jih?

Podobným vývojem si prošli i podnikatelé. „Průměrný věk podnikatelů se zaměstnanci se zvýšil o 3,7 roku na 49 let. Ve stejném období se zvýšil ve skupině podnikatelů bez zaměstnanců o 2,6 roku na 45,8 roku,“ konstatuje Petráňová.

Nejsou lidi

Pracující ženy jsou přitom starší než jejich mužské protějšky. „Je to dané zejména tím, že v mladším věku jsou většinou na rodičovské a starají se o děti a rodinu,“ míní Dalibor Holý z Českého statistického úřadu.

Důvodem, proč zaměstnanci i podnikatelé stárnou, je především zvyšující se věk silných populačních ročníků ze sedmdesátých let minulého století. Mladší lidé nestíhají propad dohánět, protože v devadesátých letech došlo ke snížení porodnosti.

Slavnostní otevření zdravotního zařízení Chronicare Nord Ostrava, 9. října 2019.
OBRAZEM: Chronicare přináší do Ostravy 39 nových lůžek následné intenzi

Pokud si tak už nyní zaměstnavatelé stěžují na nedostatek lidí na trhu práce, v budoucnu to kvůli stárnutí populace může být ještě horší. Personalisté by si tak měli osvojit frázi známou z minulého režimu: Nejsou lidi.

Chybějící technici

Projevuje se to už nyní. Například počet mladých elektrotechniků klesl za posledních šest let skoro o polovinu. „Zkušení pracovníci stárnou a ve firmách je nemá kdo nahradit. Elektrotechnika je přitom v Česku druhým nejvýznamnějším segmentem, hned po automobilovém průmyslu,“ stěžuje si Ida Ročňáková, personální ředitelka koncernu Schneider Electric.

Ilustrační foto
V Ostravě je nejméně lidí bez práce od října 1997

Firmy se snaží situaci řešit zaváděním finančních benefitů, ale volají i po snazším příchodu zahraničních zaměstnanců. Do budoucna hrozí problémy i státu, protože spolu se stárnutím populace bude potřeba posílit sociální služby. Ale i zde budou chybět pracovníci.