Od dětství miluje sladké, a proto hledala zdravější alternativu. „Před čtyřmi lety odešla z kanceláře a rozhodla se změnit svůj životní styl od základu,“ popisuje Alexandra Flašarová. Doma začala testovat zdravé recepty a vznikly první AF-RÓ makronky. „První kousky byly doslova uplácané v rukách, každý byl úplně jiný, neměly ani stejný tvar,“ směje se cukrářka, která dodnes tvaruje každou makronku ručně do formiček.

Všechny produkty jsou veganské, neobsahují lepek ani laktózu. „Aby strava zůstala raw, tedy syrová, může se upravovat maximálně do 42 stupňů. Využívám toho především při sušení samotných makronek a výrobě křížal z domácích jablek,“ vysvětluje.

K oslazení dezertů používá cukrářka jen přírodní sladidla jako ovoce sušené mrazem nebo agávový sirup. „Agávový sirup se skvěle doplňuje s kokosovým máslem, které stabilizuje hladinu cukru v krvi. Makronky jsou tedy sladkou, zdravou svačinou, která člověku dodá energii,“ vysvětluje benefity raw dezertů.

Dezerty vyrábí převážně z kešu oříšků, pistácií, kokosu, kakaových a kávových bobů, kustovnice a dalších přírodních ingrediencí. Makronky hrají všemi barvami kvůli ovocným a zeleninovým práškům. „Lidé se občas leknou, když zjistí, že je v makronce třeba řepový nebo špenátový prášek. Na chuti to ale poznat nejde,“ dodává cukrářka. Makronky poté šokově mrazí a rozesílá expresně poštou nebo rozváží na skútru.

Děti milují perníkovou příchuť

Mezi nejoblíbenější příchutě patří pistáciová, čokoládová a citrónová. Děti zase milují perníkovou a sladší kokos, který prý připomíná kuličky Rafaello. „Příchutě různě obměňuju a přizpůsobuju sezóně. V létě vyrábím navíc malinovou nebo třešňovou. V zimě pak makovou nebo s příchutí voňavého jablečného štrúdlu,“ láká Flašarová. Ostřejší příchutě jako čokoládu s chilli nebo růžovým pepřem ocení prý hlavně muži. „Mám v plánu vytvořit slanou makronku s příchutí tvarůžek. Nebyla by sice kvůli aromatickému sýru raw a vegan, ale kombinace chutí může být zajímavá,“ doplňuje.

Inspiraci cukrářka hledá všude kolem sebe. „Dorty a makronky vyrábím s láskou. Je to moje vášeň a mám velikou radost, že zákazníkům chutná a vrací se pro další,“ dodává usměvavá Alexandra Flašarová.

K TÉMATU

Na AF-RÓ makronky mohou lidé narazit v Kafekrámku Čerstvý Boby v centru Ostravy, na prodejně Biokošíky v Porubě, v kavárně KafeBobule v Havířově a v bezobalovém obchodě Spolu Bez Obalu ve Frýdlantu nad Ostravicí. Pravidelně ji lidé potkají na trzích v Ostravě, Olomouci a Šternberku. Šokově mražené makronky vydrží čerstvé minimálně dva měsíce. Na trzích v létě prodává i svěží jahodové a švestkové sorbety. Více informací o AF-RÓ zjistí zájemci na webu: af-ro.cz

Kateřina Milotová