První pálivá omáčka vznikla před více než deseti lety u Petra Daňka doma. „Připravil jsem podomácku několik omáček a rozdal je kamarádům, ať je otestují. Všem tak zachutnaly, že jsem už tehdy vtipkoval o založení vlastní značky,“ popisuje zakladatel Chilli Peterson. Naučil jíst chilli i několik svých známých, kteří pálivá jídla nemají rádi. „Dneska s sebou dokonce všude nosí lahvičku s chilli pro každý případ,“ dodává s úsměvem.

Omáčka, která odstartovala prodej, se jmenuje Zpečený indián a je mezi zákazníky nejoblíbenější. „Chutná po indickém koření, proto ten název. Základ omáčky je rajčatový, pak přidáváme cibuli a papričky,“ vysvětluje spoluzakladatel Petr Schejbal. Omáčky doporučují jíst samotné třeba s grilovaným masem nebo klobáskou. Vhodné jsou na dochucování i při vaření. „Přidávám ji třeba do svíčkové. V kombinaci se smetanou, která účinky lehce tlumí, je geniální,“ líčí Daněk.

Farmářské trhy u OC Futurum, 20. června 2020 v Ostravě.
VIDEO: Chilliády v Ostravě zaujaly. Farmářské trhy lákaly i na živou hudbu

Sezóna chilli začíná na podzim. Papričky nejsou na pěstování nijak náročné. „Rostlina potřebuje hodně vody a za hezkého počasí ji musí člověk zalévat opravdu každý den. Musíme si dávat pozor na škůdce, jako jsou mšice nebo slimáci, ale jinak žádnou speciální péči nepotřebuje,“ říká Schejbal. K pěstování používají jen organická hnojiva a kompost.

Chilli papričky před použitím nesuší a omáčky mixují z čerstvé zeleniny a ovoce. „Právě testujeme novou sladkou omáčku z višní, čokoládou a chilli. Nejlíp chutná na palačinkách nebo lívancích,“ oblizuje se jeden ze zakladatelů. Jako specialitu si Petr Daněk občas dopřeje vanilkovou zmrzlinu posypanou chilli práškem.

Do budoucna chystají zatím jejich nejpálivější omáčku, která bude určena jen opravdovým milovníkům pikantního. „Baví mě se u jídla zpotit nebo si klidně pobrečet,“ říká Daněk, který kdysi jedl chilli každý den na snídani, oběd i večeři. „Dlouhodobě se to v takovém množství nedá vydržet. Už jsem s dochucováním jídel polevil a mám dny, kdy si nedám ani kapku. Takových je ale málo,“ směje se.

Soutěž v pojídání chilli v Punk food, 20. února 2019 v Ostravě.
První „Chilli výzva“ v Ostravě. Zvracejte klidně na zem, vyzvali pořadatelé

Aby jim zásoby papriček vydržely, ve velkém množství je mrazí. Po zmražení jejich kvalita ani pálivost neklesá. „Přesný stupeň pálivosti měří odborníci v laboratořích. Plánujeme nechat otestovat naše omáčky, abychom jako snad jediní měli na etiketě uvedený konkrétní stupeň,“ uvádí výrobce. Papričky přitom nemusí být nutně červené. Stejně ne-li více pálivé jsou i bílé, žluté a hnědé.

Nejčastěji používají odrůdu habanero, která byla kdysi nejpálivější papričkou na světě. Čím častěji člověk konzumuje pikantní jídla, tím více pálivosti snese. „Už jsme tak zvyklí na ostré, že Zpečenému indiánovi pracovně říkáme kečup,“ směje se Daněk. Nejvíce jim dá zabrat samotné vaření, při kterém celá místnost silně páchne, jako by ji někdo postříkal pepřovým sprejem. „Vaříme s respirátory, neustále musíme ochutnávat a často si pobrečíme,“ popisuje Schejbal. Kvůli vysoké teplotě při vaření totiž omáčka chutná ještě výrazněji.

Chilli papričky jsou zdravé, pomáhají krevnímu oběhu a urychlují trávení. Lidé si jejich produkty mohou koupit na e-shopu nebo v galerii PLATO v centru a kavárně JINÉ KAFE v Porubě. „Omáčka často nevýrazné jídlo pozvedne na úplně jinou úroveň,“ shodují se zakladatelé Chilli Peterson.

Kateřina Milotová