K vyrábění nejrůznějších výluhů a jejich lahvičkování to Terezu Ruskovou táhlo už odmala. Dětství a dospívání jí navíc výrazně ovlivnila sága knih o Harrym Potterovi, mladém čarodějnickém učni. „Patřím ke generaci, která s Harrym vyrůstala.
Pamatuji si na půlnoční prodeje, kterých se fanoušci účastnili v kostýmech. Následující dva týdny bylo možné venku zahlédnout lidi, ať už mladé nebo staré, s knihami v rukách,“ vzpomíná s úsměvem na dětství.
Její nejoblíbenější postavou se rychle stal učitel lektvarů Severus Snape. „Vždycky jsem sbírala různé malé lahvičky a plnila je bylinkovými výluhy, ale postava Severuse tenhle koníček ještě zesílila. V jednu chvíli vypadal můj pokoj jako jeho kabinet v Bradavicích. Všude byly výklenky s lahvičkami plnými lektvarů,“ směje se Tereza.
S postupem času sice přestala vyhlížet sovu s dopisem, zato své vášně pro míchání a učitelství se nevzdala.
OD LEKTVARŮ K SIRUPŮM
Na Ostravské univerzitě vystudovala biologii s ekologií, a zatímco pracovala na svém doktorátu, absolvovala bokem ještě pedagogickou fakultu. Veškerý svůj čas tak dělila mezi vlastní studium a výuku biologie na gymnáziu. V té době si také začala pohrávat s nápadem založit vlastní firmu.
„Výrobě sirupů jsem se věnovala zhruba od čtrnácti let, připravovala jsem hlavně bezový. Jednou, jako výsledek prokrastinace, jsem ho navařila opravdu velké množství a zkusila jsem ho nabídnout pánovi v pojízdné kavárně. Ten mi ale řekl, že bez je nuda a že ho má každý. To mě hrozně rozčílilo,“ vypráví Tereza.
A tak začala na počátku roku 2015 sbírat přísady, vařit a zkoušet. Terezinu kuchyň naplnily ingredience, jako lístky růží nebo jasmínu, pupeny jehličí a další. Receptury nebyly k sehnání ani v Česku, ani v zahraničí, tak si Tereza začala vymýšlet své vlastní. „Gastroboom u nás teprve začínal. Já jsem věděla, že nemůžu experimentovat s až moc šílenými příchutěmi, ale přesto jsem nabízela zajímavější věci, než jakými byly tehdy klasický bez a malina,“ říká mladá žena.
HAVÍŘOVSKÁ BARVA KOUZEL
Neobvyklé příchutě lidi zaujaly, což dalo vzniknout Oktaríně. Ani v pojmenování firmy, jež sídlí v rodinném domě v Havířově, nezapřela Tereza svou lásku k magii. Oktarína je totiž nejen osmá barva duhy, ale především barva kouzel ze Zeměplochy britského spisovatele Terryho Pratchetta.
V současnosti nabízí dvacet tři stabilních chutí, které si zákazníci mohou koupit po celý rok. Mezi ně patří například nejprodávanější malinový a levandulový sirup. „Ovocné sirupy jsem původně dělat vůbec nechtěla, byla to pro mě nuda. Ale poptávka po nich rostla, takže jsem se přizpůsobila,“ vysvětluje Tereza.
V nabídce jsou však i sezonní a neobvyklé příchutě. Na podzim je to třeba dýňový a celoročně jako uhel černý Ostravský sirup, k jehož vzniku došlo vlastně náhodou.
„V Ostravě se konala mezinárodní konference influencerů a food blogerů, pro něž bylo připravené menu s typickými českými jídly a nápoji. Já dostala za úkol vymyslet drink, který bude zástupcem České republiky a Ostravy. Hned mě napadla Becherovka a černá barva, a tak vznikl drink Black Heart. Zároveň jsem ale musela připravit i nealko variantu, což byl trochu oříšek,“ připouští s úsměvem.
UHLÍ, CHORIZO NEBO KROWKY
Výzvy se však Tereza nelekla, a tak den před akcí vyrazila na kole k řece a nasbírala bylinky, z nichž v kombinaci s aktivním uhlím vznikl již typický Ostravský sirup.
„Imitoval chuť Becherovky a měla jsem na něj zakázky ještě předtím, než se vůbec stal součástí nabídky,“ směje se. Kuriózní příchutě jsou vůbec jejími oblíbenými, což dokázala při vymýšlení drinků pro již neexistující bar U Gustava. „Byla to jen roční pop-upová akce, ale mohla jsem konečně pustit uzdu fantazie. V drincích tak byl sirup z choriza, z nakouřených hoblin nebo karamelových krowek,“ vyjmenovává.
Do budoucna plánuje podnikatelka rozšíření sortimentu o bylinné příchutě, například bazalku nebo tymián. V současnosti si však mohou lidé pochutnat třeba na okurkovém, zázvorovém nebo jasmínovém sirupu. Všechny šťávy jsou domácí a stoprocentně přírodní, čímž se odlišují od konkurenčních značek.
„Oktarínu jsem založila, protože jsem věděla, že bude výjimečná. A když víte, že něco umíte a na trhu to chybí, nečekejte, až s tím přijde někdo jiný,“ uzavírá Tereza Rusková.
Světlana Nedvědová