David je podnikatel, který v době ekonomické krize hledal mezeru na trhu. Rozhodl se pro netradiční obor a to výrobu žíněnek pro sportovní účely. Mezeru na trhu se mu zaplnit podařilo a v oboru uspěl tak, že je dnes předním dodavatelem do sportovních zařízení nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Žíněnky na Mistrovství České republiky ve sportovní gymnastice v Třinci.Zdroj: Archiv Davida Šmíry

V minulosti jsem studoval a následně vyučoval bojová umění, kde byly zapotřebí tatami, tak mi je můj bratr vyrobil. Z dnešního pohledu to byly první úsměvné výrobky, ale já byl za ně vděčný, protože jsme měli na čem cvičit. Začínali jsme jako rodinná firma, ale po čase se naše názory a vize rozešly a vydali jsme se každý svou cestou.

Začátky podnikání před osmi lety byly z mé strany bez větších ambicí. Chtěl jsem dodávat výrobky do škol v kraji. Absolutně by mě nenapadlo, že někdy budeme dodávat produkty do celé Evropy. Musel jsem se hodně učit a vstřebávat spousty nových informací.

Gymnastické potřeby z Frýdlantu nad OstravicíZdroj: Archiv Davida Šmíry

Získal jsem přehled v materiálech a důležitá pro mě byla i konfrontace s gymnastickými trenéry. Musím říci, že právě diskuse s gymnasty nám nejvíce pomohly vyrobit produkty v kvalitě, kterou máme dnes. Většinu žíněnek šijeme ručně. Je to sice časově náročnější, ale mnohem kvalitnější než například vysokofrekvenční svařování. Šití musí být velmi přesné.

Bojová umění mě naučila dobře padat, což byla výhoda při sestavování jednotlivých produktů a jejich materiálů. První testy jsem prováděl na vlastní kůži. Dnes už výrobky testujeme komplexněji. Žíněnky od nás kupují školky, školy, rehabilitační ústavy, gymnastické oddíly a svazy. Velmi silně jsme zastoupeni ve Skandinávii a Německu.

Gymnastické potřeby z Frýdlantu nad OstravicíZdroj: Archiv Davida Šmíry

Gymnastické potřeby z Frýdlantu nad OstravicíZdroj: Archiv Davida Šmíry

Na světě je pouze 12 firem s certifikací FIG, které uděluje mezinárodní gymnastická federace. Jednu z nich máme právě my. Začalo to šitím žíněnek pro školy a dnes dodáváme celá řešení včetně 3D návrhů a realizací gymnastických hal v celé Evropě.

A kam se dál posunout a rozvíjet? Aktuálně mé myšlenky a vize směřují k parkouru, který je v současnosti velmi oblíbený. Dostali jsme za úkol od gymnastické federace vyvinout sadu prvků pro indoor parkour. Tento vývoj je již téměř u konce a v následujících měsících se tyto produkty objeví na parkourových soutěžích.

Gymnastka na žíněnkáchZdroj: Archiv Davida Šmíry

V parkouru vidím velký potenciál jak pro firmu, tak i pro školy, které v dnešní době bojují s tím, že se dětem do pohybu moc nechce. Parkour jim může přinést zase radost z pohybu, je to zjednodušeně řečeno gymnastické minimum podáno zábavnou formou.

Jsem rád, že jsem uspěl v pracovním životě a jsem za to vděčný svým zaměstnancům, kteří zvládli mnohdy obtížné výzvy. Hlavním smyslem mého života ovšem zůstává rodina a moje děti, které mi dělají radost. Na sport už nemám tolik času jako dříve, ale jelikož bydlím na úpatí Smrku, tak hory a kolo jsou pro mě příjemnou relaxací od pracovních povinností.