Okolo Ostravice na kole 
KDE: Ostrava

Pro ty, co se rádio pohybují na kole nebo na rollerech je to ideální prostor. Začátek je v oblasti soutoku Ostravice a Odry v Koblově, konec je - de facto - až na Ostravici. Cyklostezka přes Ostravu se zcela vyhýbá jízdě po komunikacích spolu s auty. Osvěžovna je u půjčovny loděk pod Slezskoostravským hradem. Nenáročný terén s pěknými výhledy - vhodné i pro rodinu s malými cyklisty.

Chátrající kostel sv. Barbory v Loukách
KDE: Karviná-Louky

Kostel svaté Barbory byl postaven v letech 1809 – 1818 v karvinském předměstí. Dřevěný předchůdce této stavby zde stál už někdy kolem roku 1500. Původně měl kostel zdobnou fasádu, která korespondovala se stavebním stylem pozdního baroka s přicházejícími prvky klasicismu. Před rokem 1989 však byly štuky nahrazeny panelákovým šedým brizolitem. Kostel je poddolován a trhliny ve zdivu vypovídají o rozdílném sesedání terénu pod jeho základy. Vedle statických problémů je poničen i interiér a vitráže oken jsou rozbité. Pro potřeby věřících byl o několik kilometrů dál vybudován nový kostel svaté Barbory projektovaný ve tvaru slzy architektem Ladislavem Mirtem. Vysvěcen byl v roce 2001 a jeho tvar slzy má symbolizovat smutek nad devastací krajiny, kterou poznamenala těžba černého uhlí a lidská lhostejnost.

Lom ve Svobodných Heřmanicích
KDE: Svobodné Heřmanice

Vypravte se za krásnou přírodou do bývalého lomu na pokrývačskou břidlici, který byl zatopený vodou. Bylo tu vytvořeno jezero, které je 500 metrů dlouhé a dosahuje hloubky 35 metrů. Lom se nachází západním směrem od Svobodných Heřmanic. Na místě uvidíte celou řada nerostů jako křemen, křišťál, limonit či pyrit.

Na Sovinec za jeleny 
KDE: Fryčovice

Kopec Sovinec v obci Fryčovice je zajímavý hned z několika důvodů. Jedním z nich je existence obory zbudované v roce 1988 k chovu jelence viržinského. V oploceném areálu přístupném bez psů pro pěší veřejnost se nachází obvykle něco přes 100 Vzhledem k rozloze a počtu zvěře se s ní setká skoro každý návštěvník. Myslivci spravující areál zde zbudovali i kapli svatého Huberta se zvoničkou u lovecké chaty v západní části, několik posezení, pamětní kámen na vrcholu k 20 letům založení obory a naučnou stezku s několika zastaveními. Jinou zajímavostí je, že celá obora se nachází na kopci neovulkanického původu, i když v areálu žádné geologické výchozy nejsou. Sovinec nabízí i zajímavé výhledy na oblast mezi Hůrkami a Ostravskem.

Výlet na zříceninu hradu Šostýna
KDE: Kopřivnice

Zřícenina středověkého hradu Šostýn leží nedaleko Kopřivnice. Dochovaly se příkop a dva valy, z vlastního hradu pak zříceniny zdí hradeb, paláce a věže. Ke zřícenině Šostýna vede z Kopřivnice žlutá turistická značka až k turistickému rozcestí u rybníka pod Šostýnem a dále odbočkou k samotné zřícenině. Ve vstupní části do hradu stála nad dřevěným přístupovým mostem v poslední části padacím štíhlá válcová věž, ze které bylo vidět až na věž štramberského hradu. Zpátky po stejné trase, nebo od turistického rozcestníku dále po žluté a u tabule Lašské naučné stezky Rozcestí čarodějnic doprava k asfaltové cestě a po ní dolů zpět k výchozího bodu. Vvzdálenost parkoviště – zřícenina je přibližně 550 metrů, délka celého okruhu pak zhruba 1,4 km.

Po naučné stezce Hvozdnice
KDE: Slavkov u Opavy

Přírodní rezervací Hvozdnice prochází Naučná stezka Hvozdnice. Pojmenována je podle říčky, která v oblasti mezi Dolními Životicemi a Oticemi protéká původním neregulovaným korytem kolem Slavkovských rybníků. Zachoval se zde poslední zbytek lužního lesa na Opavsku, kde je dodnes možné pozorovat korytotvorné procesy toku. Průzkum potvrdil přítomnost skokana krátkonohého, rosničky zelené, čolka velkého i obecného a kříženců kuňky obecné a žlutobřiché. Mezi charakteristické dřeviny lužního lesa patří střemcha hroznovitá, lípy, dub letní či zimní, jilm a habr, javory, topol, vrby či jasany. Naučná stezka Hvozdnice začíná hned u vlakové zastávky Slavkov u Opavy. Zvládnout se dá na kole i pěšky, celkový okruh by měl podle dostupných informací být asi 13 km dlouhý.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ TIPY

Virtuálně za krásami Telče
KDE: On-line

Prozkoumejte z pohodlí domova historickou Telč. Virtuální prohlídka nabízí 26 zastavení, čtyři z nich na náměstí Zachariáše z Hradce, osm ze Státního zámku, další pak na Belpské lávce, z věže sv. Jakuba a sv. Ducha, z rozhledny na Oslednicích, Panského dvora i zimního stadionu. Další prohlídky jsou z interiérů expozic Městské galerie Hasičský dům, Telčského podzemí, věže sv. Ducha a Expozice historie železniční dopravy. Prezentace jsou vytvořené pomocí nejmodernější technologie pro zobrazení nejen na počítači, ale i na mobilech a tabletech. Více ZDE.

Za technikou do Brna
KDE: On-line

Technické muzeum v Brně váz zve na on-line prohlídku, která stojí rozhodně za to. Podívejte se na exempláře automobilů, motocyklů, letadel, parních strojů, kovářství, hudebních strojů, televizorů, rádií, počítačové techniky a mnoha dalších věcí. Prohlídku si užije celá rodina, tak neváhejte a mrkněte na www.technicalmuseum.cz/akce/tmb-on-line/.

Nahlédnutí do lednického zámku
KDE: On-line

Alespoň v on-line prohlídce některých sálů se i v těchto dnech můžete prostřednictvím svých počítačů a tabletů podívat do slavného zámku v Lednici na Břeclavsku. Na webu Národního památkového ústav pamatky3d. Si můžete prohlédnou vedle zámeckých sálů také známý minaret a podívat se i na umělou zříceninu Janohrad. Vše potřebné najdete ZDE.

Pohodlně se usaďte, začínáme
KDE: On-line

Divadelní představení hned z několika divadel na jedné webové stránce? Ano, stačí navštívit https://www.dramox.cz/cs/about-us a užít si parádní kulturní zážitek. Jedná se o streamovací službu, která za měsíční předplatné nabízí největší výběr divadelních záznamů na jednom místě. Navíc tak podpoříte své oblíbené divadlo, většina ze zaplaceného předplatného jde zpět jednotlivým divadlům, tvůrcům a hercům. Do projektu se zapojilo například i Moravské divadlo Olomouc, Městské divadlo Zlín, Jihočeské divadlo, Divadlo na Jezerce i Dejvické divadlo.