Opavský Majáles 2020
Kdy: 4. července v 15.00
Kde: Městské sady, Jasanská, Opava
V netradičním období roku, ale přeci. Jubilejní 25. ročník Opavského Majálesu vyvrcholí 4. zář 2020, a to tradičně v Městských sadech! Studentské oslavy proběhnou jako vždy ve velkém stylu, připraven bude zajímavý program se spoustou kapel, Bude i co jíst a pít a bavit se budou snad všechny věkové generace.

Žermanická pouť
Kdy: 4. – 6. září
Kde: Fotbalové hřiště, Žermanice
Celý víkend, od 4. až do 6. září si na žermanickém fotbalovém hřišti užijete společně se svými dětmi nefalšovanou pouť. Nebudou chybět kolotoč, skákací hrady, malování a obličej, koncert, divadlo, vystoupení tanečních skupin, dětská diskotéka, jídlo a pití. Ta pravá zábava na zářiový víkend.

Slezská muzejní noc
Kdy: 4. září v 18:00
Kde: Slezské zemské muzeum
Za kolik: zdarma
Brány Slezského zemského muzea se v pátek večer otevřou pro širokou veřejnost. V Historické výstavní budově ‒ Müllerově domě, v Národním památníku II. světové války a v Arboretu Nový Dvůr. Navštívit budete moci také objekty Opavské kulturní organizace – Obecní dům a Dům umění, nebo budovu Magistrátu města Opavy na Horním náměstí, kde pro vás budou připraveny komentované prohlídky.  

Burčákobraní
Kdy: 4. září v 15.00
Kde: náměstí ČSA, Český Těšín
Za kolik: vstup zdarma
První zářiový pátek se na náměstí ČSA v Českém Těšíně uskuteční Burčákobraní, které bude plné hudby, zábavy a hlavně dobrého pití. Čeká vás Dechová hudba Vinařinka, Veselá heligonka ale i Heidi band s Heidi Janků nebo skupina Nowina. Program začíná ve tři odpoledne a až do desíti do večera se tady určitě budete výborně bavit.

Krnovské hudební slavnosti 2020
Kdy: 4. září v 18.00
Kde: Hlavní náměstí, Krnov
Za kolik: zdarma
Spoustu hudby si užijete v pátek na Hlavním náměstí v Kronově, když sem zamíříte na jejich Kronovské hudební slavnosti. Od čtyř odpoledne se budete bavit společně s hudebními skupinami Rybičky 48, nebe a taky Sixmen. Navíc celý páteční program je zdarma a bavit se mohou prakticky všichni.

Tomáš Kočko & Orchestr
Kdy: 4. září v 20:00
Kde: Zámek Poruba, Nábřeží SPB 60/46, Ostrava
Za kolik: 190 Kč
V rámci festivalu Crazy fest je pro všechny příznivce dobré muziky v pátek večer od osmi připraven koncert Tomáš Kočko & Orchestr. V krásném prostředí a navíc pro dobrou věc, přesně tak si budete moct vychutnat porci skvělé muziky, která vás zde čeká. Festival Crazy Fest v Ostravě probíhá v rámci Týdne duševního zdraví.


Hanebný pancharti na Slezské
Kdy: 4. září v 19:30
Kde: Slezskoostravský hrad  - valy
Za kolik: zdarma
Jedno z posledních promítání v rámci  Slezskoostravských filmových pátků vás čeká 4. září. Tentokráte si můžete užít snímek Hanebný pancharti a to na valech Slezskoostravského hradu. Vemte si sebou deku, něco dobrého na občerstvení a nechte se unést do filmového světa režiséra  Quentina Tarantina.

Lunetic a Světlo - Open Air koncert
Kdy: sobota 5. září v 18:30
Kde: SDH Michálkovice
Za kolik: 250 Kč
V sobotu 5. září do 18:30 se vydejte na letní open air koncert, který pro vás nachystal městská obvod Míchálkovice. Nachystáni na vás budou kapely Světlo a Lunetic. Ti vám zazpívají své největší pecky v areálu hasičské zbrojnice v Michálkovicích. Vstupenky lze zakoupit v areálu hasičské zbrojnice, v KD Michálkovice a na Úmob Michálkovice. V předprodeji vás budou stát jen 100 Kč na místě v den koncertu pak 250 Kč.


Vyhlídkové jízdy údolím Porubky
Kdy: 5. září v 9:45 až 16:14
Kde: DPO, zastávka Poruba Vřesinská
Za kolik: Dospělí 40 Kč, děti (od 6 do 15 let) 20 Kč
Vydejte se na výlet údolím Porubky. V sobotu 5. září 2020 můžete tento válet podniknout díky projížďky historickými tramvajemi. Čeká vás následující trasa: Poruba,Vřesinská - Vřesina - Krásné Pole - Dolní Lhota - Horní Lhota - Budišovice,Zátiší a zpět. Spoje budou jezdit vždy v 45 minutových intervalech po celý den.

FRÝDLANT mini FEST
Kdy: 5. září v 17:00
Kde: Zahrádka bývalého hostince "U Chylků" Nová Dědina
Za kolik: 100 Kč
Zakončete léto a oslavte víkend s pořádnou vervou. Vyzkoušet můžete Frýdlant mini fest, který se uskuteční v sobotu 5. září v Nové Dědině. Živá muzika, ale i DJ kteří vás dostanou do varu, k tomu dobré jídlo a pití, to všechno na jednom místě a pod širým nebem.

Večer v country rytmu
Kdy: v sobotu 5. 9. od 17.30 hodin
Kde: Hospůdka Na Sokolce , Opava - Kateřinky
Za kolik: zdarma
Holky ze sokolky pořádají County večer, ve kterém budou návštěvníkům vyhrávat muzikanti ze skupiny Country s..o. Účastníci této romanticky znějící akce si určitě odnesou příjemné zážitky a pořadatelky se navíc postarají, aby neodešli hladoví ani žízniví. (jih)

Hornický den
Kdy:
 v obotu 5. září od 10 do 22 hodin
Kde: Halaškovo náměstí a Muzeum Břidlice, Budišov nad Budišovkou
V bohatém programu čeká návštěvníky výstava fotografií, oderská břídlohra, hry a dílny pro děti, ukázka štípání břidlice a večerní projekce v zahradě muzea. Samozřejmostí bude i nabídka občerstvení. (jih)


Country pro celou rodin
Kdy: v sobotu 5. září od 15 hodin
Kde: Areál Ostříž, Ludgeřovice
Za kolik: karneval 50 korun
V areálu začíná od 15 hodin program pro rodiče s dětmi, vyplněný diskotékou, soutěžemi, malováním na obličej a možná přijde i kouzelník. Vstup je zdarma. Večer už jen pro dospělé představuje Country karneval se skupinou Šviháci. (jih)

Hlučínský krmáš
Kdy:
v sobotu 5. září a neděli 6. září
Kde: Hlučínské jezero a Mírové náměstí, Hlučín
Program na náměstí zahájí v sobotu od 10 hodin Hlučínská krmášová jízda veteránů. Účastníci, podpoření vystoupením mažoretek, vyjedou se svými automobilovými stařečky na trasu se třemi zastávkami. První bude v šilheřovickém Dolním dvoře, druhá u petřkovického Hornického muzea a třetí u ostravského Librosu. Do cíle na Štěrkovně, kde budou rozdané ceny, se majitelé se svými plechovými miláčky vrátí do 16 hodin. Od 18 hodin pokračuje hlučínský krmáš vystoupením hudební skupiny ON MY a další část zábavy představují soutěže a atrakce. Nedělní program zahájí na Mírovém náměstí od 11 hodin série koncertů v podání Hlučíňanky, Šohaje, Dolnobendu a Marmalora.(jih)

Obec bude hravá
Kdy:
 v sobotu 5. září od 14.30 hodin
Kde: hřiště, Raduň
Za kolik: vstupné dobrovolné
Den her aneb Loučení s létem vyplní program, zaměřený na disciplíny Pirátský závod, Tarzanova stezka, Ronaldova trefa a Polštářová bitva. Jejich názvy napovídají, že o zábavu bude postaráno. (jih)

Tekutý chléb a hry
Kdy: pátek 4. a sobota 5. září
Kde: hasičské hřiště, Štítina
Pivní slavnosti nabídnou účastníkům dnes od 18.30 hodin posezení s muzikou a po něm následuje do 02 hodin diskotéka. Program sobotní části zahájí od 14 hodin klaun Hugo a pokračuje dětskou diskotékou, provazochodectvím, pivními soutěžemi a zakončený bude diskotékou, která začíná v 19 hodin a potrvá do 01 hodiny. (jih)

Víkendový karmaš
Kdy: v sobotu a neděli 5. a 6. září
Kde: areál TJ Dubina a kostel, Větřkovice
Hlavní část karmašových oslav v obci se odehraje v sobotu od 14 hodin. Program nabídnou Desperádo, Rozmarýnka a připravené jsou též atrakce pro děti včetně hlavolamů. Ve 20.45 hodin ozáří tmavé nebe ohňostroj a po něm vystoupí ještě Rockoví lišáci. Klidnější část přinese nedělní bohoslužba, sloužená od 9 hodin v kostele Nanabevzetí Panny Marie. (jih)

Přehlídka folklorních souborů
Kdy: v sobotu 5. září od 9.30 hodin
Kde: Dolní náměstí a SVČ, Opava
Mezinárodní folklorní festival Chodníčky k domovu rozvíří Dolní náměstí od 9.30 hodin hudbou a tancem krojovaných účastníků. V 15 hodin se program přemístí do zahrady Střediska volného času na jaselské ulici, kde bude jeho festivalová náplň pokračovat. Uskuteční se v rámci multižánrového festivalu Bezručova Opava (jih)

Hukvaldské hradní vinobraní
Kdy: 6. září v 11.00
Kde: Hrad Hukvaldy
Čtvrtý ročník hradních slavností vína a burčaku budete moci zažít v nedělí 6. září na Hradě Hukvaldy. Krom skvělého pití a jídla se tady budete i bavit. Připraveno pro vás bude mnoho vystoupení šermířské skupiny Adorea z Olomouce. Šermířské příběhy inspirované historickými událostmi také mnoho nadsázky a humoru, prostě vše co by mělo k takovým slavnostem patřit.

 

Vegetění F~M
Kdy: 6. září v 10.00
Kde: Faunapark Frýdek-Místek, Na příkopě 1221, Frýdek-Místek
Za kolik: dobrovolné
Zjistit jak bude vypadat první Vegetění v klidném a příjemném prostředí Faunaparku ve Frýdku-Místku, můžete v neděli 6. září už od desíti dopoledne. Na své si zde přijdou nejen milovníci zdravého životního stylu. Hoďte všechny starosti za hlavu a dopřejte si zasloužený odpočinek. Můžete si klidně přinést knížku, šachy, karty, kytaru, flétnu. Strávit čas s přáteli, hrát si na trávě, malovat obrazy, skládat básně, prostě vegetit. K tomu všemu vám bude k dispozici čerstvá káva, kterou vám připraví např. úžasní lidé z Mental Café. A nejen ti, pozvání zúčastnit se přijali i místní prodejci nejen zdravé výživy, takže o dobré jídlo a pití nebude nouze.

 

Komentované výšlapy na haldu Emu
Kdy: 6. září v 10.00
Kde: Halda Ema, start Prokešovo náměstí, Ostrava
Za kolik: dospělí 80 Kč, děti od 7 let, studenti, senioři, ZTP 50 Kč
V neděli 6. září si můžete zajít v Ostravě z Centra až do přírody a ještě se něco o krajině kolem sebe dozvědět nového. Výšlapy se budou konat od 10.00 a 14.00. Sraz účastníků je na Prokešově náměstí před vchodem do Nové radnice 15 minut před začátkem.