Předchozí
1 z 9
Další

„Aktuálně se připravuju na zimu, takže štípu dřevo. Před šesti lety jsem se zařadil do kategorie důchodců a jejich aktivit a v tom světě mi nic nechybí,“ řekl Deníku v pořadí třetí polistopadový primátor Ostravy Čestmír Vlček (funkci vykonával za ODS). V dnešním politickém světě by se za žádnou cenu pohybovat nechtěl.

Veřejná debata ostravských primátorů, kteří stáli v čele města po roce 1990, 7. listopadu 2019 v Ostravě. Zleva Čestmír Vlček, Aleš Zedník.Zleva Čestmír Vlček, Aleš Zedník.Zdroj: Deník / Vladimír PryčekV důchodu je i jeho chronologický nástupce v primátorském křesle Ostravy Aleš Zedník (ČSSD), který po březnovém uzavření ruského konzulátu v Ostravě ztratil funkci honorárního ruského konzula a má ještě více času na koníčky. „A je jich hodně! Střelba ve sportovním střeleckém klubu v Porubě, pracuju také v atletickém klubu ve Vítkovicích, zájmově se věnuju opernímu zpěvu, který osm let studuju na lidové konzervatoři, poslední rok mě těší i balet pro seniory, hraju kulečník, golf. Těmto koníčkům jsem propadl,“ uzavírá výčet Aleš Zedník, který čas od času zavzpomíná i na svou politickou éru.

„Pochopitelně hlavně na příjemné věci, třeba že se za mne proměnila ruina Slezskoostravského hradu ve slušné místo pro kulturní akce,“ dodává exprimátor Zedník.

Veřejná debata ostravských primátorů, kteří stáli v čele města po roce 1990, 7. listopadu 2019 v Ostravě. Zleva Evžen Tošenovský, Čestmír Vlček, Aleš Zedník, Petr Kajnar a Tomáš Macura.
Živá debata ostravských primátorů: vážnost, ale i bezhlavé popichování

Lumír Palyza.Lumír Palyza.Zdroj: Deník/Lukáš KaboňNa opačném konci Ostravy za sebou nechal silnou stopu někdejší starosta Poruby, ale i 1. náměstek primátora Lumír Palyza (ČSSD). Po politické dráze si doplnil pedagogické vzdělání a dnes pracuje tamtéž jako učitel na základní škole.

„Učím fyziku a dějepis, coby vystudovaný inženýr-strojař jsem měl k prvně uvedenému oboru vždy blízko,“ popsal Palyza pro Deník.

Setkání ostravských primátorů, kteří stáli v čele města po roce 1990, 7. listopadu 2019 v Ostravě. Zleva Aleš Zedník, Tomáš Macura a Evžen Tošenovský.
Ohlédnutí: Negativní obraz Ostravy se musí změnit, shodují se první muži radnice

Miroslav NovákMiroslav Novák.Zdroj: archivVe zlaté éře sociální demokracie znal každý i Miroslava Nováka coby hejtmana kraje. Ten dnes pracuje jako ředitel vzdělávacího a sportovního centra v Bílé v Beskydech.

„Určitě je tam příjemněji – a nejen tam. Za těch osmnáct let v komunální politice jsem přišel o spoustu věcí a ani si nevšiml, jak děti vyrostly,“ popsal před dvěma lety pro Deník v předvolebním seriálu. Libuje si, že může častěji chodit s kamarády na pivo a tvarůžky a dohání věci, na které neměl čas. „Zprvu jsem byl vykolejený, ale rychle jsem si zvykl a civilní život je vlastně mnohem hezčí,“ ví dnes Novák.

Politik Miroslav Novák při focení pro Deník, srpen 2020 v Ostravě.
Exhejtman Novák po čtyřech letech říká: Odmítal jsem hrát roli hloupého idiota

Jako přes kopírák hovoří i někdejší starosta Ostravy-Jihu Karel Sibinský (ČSSD), který si dnes užívá důchodu také na čerstvém vzduchu.

Exstarosta Karel Sibinský u soudu. Karel Sibinský.Zdroj: Deník/Radek Luksza „Manželka po rodičích zdědila na Slovensku chalupu, kterou jsme dávali dohromady, máme tam i dvacet hektarů lesa a práce je spousta. Život na čerstvém vzduchu je lepší než pobyt v paneláku,“ vysvětluje Sibinský, proč do Ostravy jezdívá vyřizovat přes léto už jen poštu a žije v ní, jak sám říká, od dušiček po Velikonoce.

„Dodnes mě tam ale zastavují lidé a stále mně oslovují starosto. Lidé, kteří se k vám hlásí, vás stále vracejí do reality. V Ostravě jsem konec konců prožil spoustu krásných chvil,“ vzpomíná Sibinský.

Bývalý starosta Karel Sibinský nasazuje starostovský řetěz svému nástupci. Tím byl ve čtvrtek odpoledne zvolen Martin Bednář (ANO).
Karla Sibinského vystřídal na postu starosty Martin Bednář

Lídr strany Toryové Dalibor Madej.Dalibor Madej.Zdroj: Deník/Lukáš KaboňNotně odlišně na pohyb v politických kruzích vzpomíná někdejší náměstek primátora Ostravy Dalibor Madej (ODS). „Při vzpomínce na politiku je mi špatně. Tvrdil jsem, že je to řemeslo, kde na metru čtverečním je nejvíce idiotů, a ten metr čtvereční se čím dál víc zahušťuje,“ nebere si servítky Madej.

Konsternuje jej i dění v jeho někdejší straně. „Dnes jsem OSVČ, pohybuju se v nemovitostech, pronajímám, dělám inženýring. A ne – nevzpomínám. Ti, co po mně stříhali pásky, ani neměli slušnost mě pozvat na dokončení mých projektů,“ nechává se slyšet Madej.

Někdejší bruntálský senátor, ministr zemědělství a hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas, který byl na vrcholu v barvách sociální demokracie, má dnes také nesrovnatelně více času na turistiku, kolo a zejména oblíbenou myslivost - viz fotogalerie níže z června letošního roku.

Letos v červnu se totiž například setkal s myslivci ve Městě Albrechticích při odhalování památníku, pak se s nimi vydal na prohlídku muzea vycpaných zvířat Bellama v Holčovicích.

Ilustrační foto - rok 2012 - Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.
V pořadí druhý hejtman MS kraje Jaroslav Palas: Teď si užívám důchod

Představení kandidatury Ostravy na Evropské město sportu 2014. Náměstek primátora Martin Štěpánek.Martin Štěpánek.Zdroj: Pavel SonnekJeště čerstvě v paměti mají lidé Martina Štěpánka, někdejšího náměstka primátora Ostravy, který je stále členem ODS a chodí na schůze, ale už nikam nekandiduje.

„Podnikám, mám soukromou školu, stavěli jsme i nějaké rodinné domy. Můj život jsou teď reality a škola. Mám hlavně víc času na dceru, děláme si legraci, že spolu chodíme do školky. Užívám si to,“ říká spokojeně Štěpánek.

Adam Rykala.Adam Rykala.Zdroj: DeníkVlastní mozkové závity pak trénuje bývalý poslanec a radní Ostravy-Jihu Adam Rykala.

„Vrátil jsem se k šachům, na které jsem v politice neměl tolik času, jsem aktivní v šachovém klubu na Jihu a jezdím po soutěžích. Pracovně pak podnikám a věnuju se finančnímu poradenství, zejména investicím a hypotékám,“ říká muž, který nechce soudit, který život je hezčí, na tom nepolitickém si nicméně cení většího klidu.