Současný horník už ale není jen chlapík s pěti třídami, který hází lopatou, ale v podzemí pracují technicky vzdělaní lidé. Navíc hornictví nabízí nadprůměrné výdělky.

„Rozhodl jsem se kvůli jisté práci i stipendiu, ale je fakt, že stroje mě vždycky zajímaly. Samozřejmě počítám s tím, že budu pracovat pod zemí. Na šachtě pracuje i můj táta, takže představu mám," říká devatenáctiletý Jakub Hulín, jeden z učňů, kteří tento týden úspěšně absolvovali závěrečné zkoušky.

Spolu s ním skládalo zkoušky v povrchových dílnách Dolu ČSM sedm hornických učňů Střední školy techniky a služeb Karviná. V příštích dnech je budou následovat kluci z oborů důlní zámečník a důlní elektrikář. Společnost OKD tak získá po své provozy vyškolené mladé lidi po zhruba 20 letech, kdy bylo zrušeno hornické školství.

„Poslední horničtí učni ukončili školu před dvěma desetiletími. Od té doby se těžební technologie výrazně proměnily, takže potřebujeme mladé lidi, kteří si poradí například při obsluze a údržbě moderních strojů. Mnohé z nich jsou dokonce řízeny počítačem," vysvětlil ředitel pro HR a rozvoj revíru OKD Radim Tabášek.

Těžařská firma deváťáky před třemi lety přilákala do obnovených hornických oborů hlavně nabídkou tisícikorunového stipendia, ke kterému si mohou navíc vydělat měsíčně až dva tisíce korun v rámci školní praxe.

Jak potvrzují zkušenosti ze škol, hornické obory se mezi mladými lidmi stávají opět docela populární.

„Každým rokem se nám hlásí více zájemců, letos máme jen na zámečnické obory pro OKD celkem 43 přihlášek, což je o třetinu více než loni," řekl vedoucí učitel odborného výcviku Milan Papesch.

Kromě Střední školy techniky a služeb spolupracují těžaři na výchově nových horníků s havířovskou Střední školou v Sýkorově ulici. Na obou školách se v tomto školním roce na práci v OKD připravovalo 125 učňů, v budoucnu by se jejich počet mohl zvýšit až na 180.

Od září navíc karvinská škola nabídne čtyřletý hornický obor s maturitou a tříleté večerní studium pro zaměstnance OKD, které bude rovněž zakončeno maturitní zkouškou.