Do e-mailových schránek studentů VŠB-TUO dorazila v těchto dnech zpráva, ve které policie žádá o pomoc při vyšetřování. „Policie České republiky prověřuje dílčí informace k možnému protiprávnímu jednání, a to v souvislosti se studiem na vašem institutu," stojí v e-mailu, který studenti obdrželi.

Policejní vyšetřování se rozjelo poté, co na vysokou školu dorazil anonymní dopis. „Na univerzitu přišel anonym ohledně nevhodného chování vůči našim studentům. V každém případě je pro nás nepřijatelné, abychom takové věci tolerovali nebo je dokonce chtěli zatajit. Z toho důvodu jsme o celé věci informovali státní zastupitelství a policie v současné době provádí další šetření," uvedla tisková mluvčí VŠB- -TUO Táňa Kantorková.

Nespecifikované nevhodné chování

Podle poručíka Radima Hilla, který se případem zabývá, nebylo v anonymu specifikováno, o jaké nevhodné chování se mělo jednat. Policie se proto rozhodla oslovit všechny studenty prostřednictvím e-mailu, ve kterém žádá všechny, kdo se setkali s nějakým protiprávním jednáním na univerzitě, aby kontaktovali policii.

„Už nás několik studentů kontaktovalo, a žádný z nich se s ničím nesetkal," řekla Kantorková.

Protože policie ani vedení školy k případu neuvedly žádné bližší informace, začínají se mezi studenty šířit spekulace, že by mohlo jít například o šikanu či sexuální obtěžování.

Možný scénář

Jeden z možných scénářů nastínil student VŠB-TUO, který si přál zůstat v anonymitě kvůli obavám o své další studium na univerzitě.

„Jistý doktorand z fakulty elektrotechniky a informatiky, kterého bych raději nejmenoval, údajně požaduje sex po studentkách, aby jim zajistil absolvování zkoušky," uvedl student.

Podobně spekulují studenti VŠB-TUO i na facebookových stránkách, kde se zpráva od policie rychle šíří.¨

VERONIKA GAZDÍKOVÁ