Devatenáctiletý Jakub, který právě ukončil studium na ostravském gymnáziu, nezvládl maturitu z češtiny. S výsledkem nesouhlasil, a proto si podal žádost o přezkoumání výsledku zkoušky na Krajský úřad v Ostravě. Stejně jako on to udělalo celkem 754 studentů. „Z toho čtrnáct žádostí jsme postupovali k vyřízení ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, protože se jednalo o přezkoumání didaktických testů," sdělila tisková mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková.

Většina letošních maturantů žádala o přezkoumání písemné práce z českého jazyka. „Ve prospěch žadatele, kdy mu bylo přiznáno lepší ohodnocení, bylo vyhodnoceno celkem 70 žádostí, ale z toho v deseti případech zlepšený počet bodů nezměnil výsledek zkoušky, protože nebylo dosaženo minimálního počtu bodů pro hodnocení uspěl," sdělila mluvčí Vlčková a dodala: „V případě zbývajících 60 žádostí, což je 8,1 procenta z celkového počtu, změněný počet bodů stačil na změnu celkového výsledku a úspěšné vykonání maturitní zkoušky."

Možnosti podat odvolání využili podle náměstkyně pro oblast školství Věry Palkové i ti studenti, kteří maturity nezvládli právem.

„Co se týká potvrzených výsledků, zdá se, že mnoho neúspěšných středoškoláků využilo možnosti opravného prostředku, žádosti o přezkum výsledku maturitní zkoušky, i když jejich výkon nebyl na úrovni maturanta. Některé slohové práce jsem si přečetla a musím konstatovat, že opravdu neměly patřičnou úroveň," komentovala náměstkyně hejtmana pro školství Věra Palková a dodala: „Dle mého názoru je státní část maturity důležitá pro srovnání vědomostí žáků různě zaměřených škol, současný model však považuji za nešťastný."

Přes dva tisíce žáků, kteří v letošním roce u maturitní zkoušky neuspěli, bude moci využít opravný termín v září.