„Hřiby nejsou už dva roky. Já chodím – pokud rostou. Ale je to o ničem," prohlásil v úterý Josef Wawrzacz, majitel horské chaty Studeničné v Mostech u Jablunkova. „Dá se říct, že jsem velký houbař, vlastně celá naše rodina, jenže je sucho. Dva měsíce prakticky nepršelo, ten les se nezapaří, není vody. Uvidíme v devátém desátém měsíci, jestli budou suchohřiby," pravil Josef Wawrzacz.

Naznačil, že rád vyráží směrem na Hrčavu, a pamatuje sezony, kdy tam kolem cesty stávalo i padesát aut. „Občas jsme je počítali. Když rostou, je tu s houbaři chaos," naznačil. V poslední době však auta hravě spočítá na prstech jedné ruky.

Antonín Sikora, jemuž patří chata Gírová, s nadsázkou tvrdí, že na hřiby nechodí. „Já chodím jen ,uklízet´ – když máte svoje místo, tak je to tam skoro jak na plantáži. Jenže nerostou. Loni něco bylo, letos je to špatné," shrnul muž, který prý hřiby sbírá už asi padesát let.

Jednou či dvakrát za rok do Beskyd kvůli houbám přijede 29letá Lada Mílková z Ostravy. „Před dvěma týdny jsme s přítelem našli pět hřibů za tři hodiny. Byly jedlé, přežili jsme, ale bylo jich málo," řekla redakci. „Nevím, čím to je. Asi je sucho," zamyslela se žena.

Houbaření nebere vážně, přesto se domů nerada vrací s prázdnou. „Je to hlavně procházka, výlet se psem. Když se nic nenajde, není to žádná katastrofa, ale míň to baví – člověk jen chodí a nic nenalézá," poznamenala.

Na houbách je velmi často třiasedmdesátiletá Soňa z Frýdku-Místku. Vyráží do několika lokalit, jenže i ona prožívá zklamání. „Letos není žádných hřibů, a to chodíme na Bumbálku, na Sviňorky v Morávce, protože tam mám vnučku, i na Kocianku na Čeladné. Tam též nejsou. Když potkáváme ostatní houbaře, tak říkají jen „bída, bída" a že je sucho. Hřiby nejsou, jdu si je koupit, prodávají je u polikliniky," pravila v úterý důchodkyně a zdůraznila: „Víte, my jsme astmatici, my do těch hor chodíme hlavně dýchat."

Navzdory podprůměrné sezoně se zajímavou houbařskou informací chlubí v Hrádku na Jablunkovsku. Nedávno zde našli Květnatec Archerův, poměrně vzácnou a chráněnou houbu, která byla před sto lety zavlečena z Austrálie do Evropy. V současnosti se objevuje i v Beskydech. Houba je velmi kuriózní – připomíná mořskou hvězdici na suchu a dost odporně páchne. V Hrádku byl květnatec nalezen na dvou místech – a vždy pod švestkami.