Infekční oddělení v Havířově bylo vždy vyhlášené a také proto nechal kraj celý pavilon nákladně zrekonstruovat. Oficiálně bude otevřen, se třičtvrtěročním zpožděním, na konci letošního roku.

Ve středu dopoledne byl v přízemí oddělení otevřen speciální biobox. Stalo se tak v rámci odborného semináře pro 80 účastníků.¨

„Biobox je zařízení pro hospitalizaci pacienta s vysoce nakažlivou nemocí, případně podezřením na tuto nemoc. Jeho výhodou od celých izolovaných oddělení je to, že většina práce s nakaženým pacientem probíhá zvenčí a zdravotníci proto nemusí být oblečení ve speciálních ochranných oblecích. V těch musejí do bioboxu vstupovat pouze při příjmu pacienta nebo v jiných neodkladných případech," vysvětlil Pavel Kostka, který zařízení v nemocnici představoval.

Po pražské Bulovce je havířovská nemocnice teprve druhým zdravotnickým zařízením s takovým bioboxem.

„Naše infekční oddělení se stává vysoce specializovaným pracovištěm s působností minimálně pro celý Moravskoslezský kraj. Ve výjimečných případech je však působnost samozřejmě širší. Biobox byl instalován v rámci celkové rekonstrukce, která se již blíží ke svému finále. Oddělení chceme otevřít do konce roku," řekl náměstek ředitele nemocnice Jaroslav Lux.

Pro účastníky odborného semináře byla připravena ukázka, kdy sanitní vůz přivezl pacientku s podezřením na nákazu v transportním vaku. Zdravotníci v ochranných oblecích ji převzali a umístili do bioboxu. Pak prošli dekontaminací.

„Biobox nám umožní přijmout pacienty s takovými nemocemi, jaké se tady v kraji ještě nikdy neobjevily. U nás by však přesto byli jen po nezbytně nutnou dobu, maximálně 48 hodin, než by byli přeloženi do specializovaných nemocnic," dodal primář oddělení Ivo Mifek.