Plzeňská ulice byla částečně uzavřena osm měsíců, Českobratrská (na mostě Pionýrů) šest. Dneska, potažmo zítra, naposledy!

Pracovníci finišují s úklidem a brzy se pod nimi slehne zem. Připomínat je bude už jen nová vozovka nebo mosty.

Plzeňskou ulicí projedou řidiči bez komplikací už dnes po 20. hodině. Tramvaje tudy jezdí už od začátku listopadu. Práce na dvousetmetrovém úseku trvaly od dubna. „Spočívaly ve stržení dvou tramvajových mostů v havarijním stavu a v postavení nových,“ připomněla krátce mluvčí města Andrea Vojkovská s tím, že náklady hradil magistrát ze svého rozpočtu.

Během rekonstrukce si lidé stěžovali na náhradní trasy tramvají, nucené noční bourání a další vlivy, řidiči pak na zúženou vozovku a omezenou rychlost, vytvářející kolony. Teď se všem uleví. „Poděkování patří dopravnímu podniku, cestujícím i lidem, kteří zde bydlí. Jsme si vědomi, že měsíce oprav komplikovaly život úplně všem,“ řekl náměstek primátora pro investice Břetislav Riger.

Radostná zpráva přichází i z druhého konce města.

V jeho centru končí také rekonstrukce mostní estakády na Bazaly. Řidiči tudy jednosměrně nemohli s různými výjimkami projet celého půl roku a horor nastal ve chvíli, kdy se začalo opravovat i mezi Nádražní ulicí a Sokolskou třídou. Tyto práce utichly před měsícem a na mostě Pionýru skončí už zítra! „Harmonogram plníme a staveniště bychom měli v pátek předávat,“ potvrdila mluvčí zhotovitele, firmy Strabag, Edita Novotná.

Ostrava ve středu 29. listopadu si naposledy připomněla 750 let od první zmínky o městě. A tečku za oslavami udělala vskutku impozantní. Vzkaz budoucím generacím zanechal v truhle i Deník. Vyvrcholením večera byl velkolepý ohňostroj.
Ohňostroj pro Ostravu. Nebeská show udělala tečku za 750letým výročím města

V pondělí se na most dostaly trolejbusy, tuto sobotu se na něj vrátí i zbylý provoz. „Rozhodnutí o předčasném užívání mostu motoristy už je vydáno,“ podotkla mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová.

ZA ROK NANOVO

Stavební dělníci sice na mostě Pionýrů vyklízejí pozice, ale pouze dočasně. Po zimě se vrátí na jeho druhou část, ve směru do centra města, a opravovat se kromě mostní konstrukce bude tentokrát celá vozovka až ke kruhovému objezdu na Hladnově.

„Samotná rekonstrukce vozovky ale proběhne v plné šíři, tedy v obou jízdních směrech, vyjma úsek opravený už letos,“ dodala mluvčí Chlebounová s tím, že tato rekonstrukce je třicetiměsíční a její konec se plánuje až na rok 2020.

Vizualizace nového obchodního centra Outlet Arena Moravia.
V Ostravě budou dvě nová obchodní centra

Co se v Ostravě bude opravovat příští rok?
Dopravu nejvíce ovlivní výstavba čtyř nových silničních mostů ve Výškovické ulici, které nahradí ty dosluhující. Stavět se bude dva roky. Rekonstrukce se dočká také asi čtyřsetmetrový úsek této silnice třetí třídy.

V Ostravě-Hrabové bude pokračovat letos na podzim zahájená výstavba propojení ulic Místecké s Paskovskou, která skončí v roce 2019.

Pokračovat bude například i letos započatá rekonstrukce Plzeňské ulice na Jihu.

Šéfkuchař Daniel Georgiev se raduje z vysokého ocenění.
Michelinská hvězda, vrchol kuchařského ledovce, v rukou "Ostraváka"