Naložený vůz, který organizace vypravila na Zakarpatskou Ukrajinu, je letos už třetím kamionem potřebného zboží, které poputuje do nemocnic, škol i konkrétních rodin.

„Tentokrát vypravujeme více než desetitunový náklad, přičemž sbírka trvala asi půl roku. Vzhledem k tomu, že už jsme známí, nám lidé a jiné organizace sami nabízejí zboží, které už nepotřebují a je škoda ho vyhodit,“ řekla Marcela Holková, vedoucí charitativních obchůdků a sociálních šatníků ADRY v Havířově.

Ilustrační foto.
Prášící vagony mají červenou

Například postele tak věnovaly nemocnice z Karviné a Havířova, školní sešity zase Těšínská tiskárna. Oblečení nebo drogerii věnovali i jednotlivci. Sama Holková se pak i s nákladem vydala osobně do Mukačeva, kde už dnes večer veškeré zboží převezme přijímací organizace na ukrajinské straně In Action.

Ta má ještě před výjezdem kamionu z Česka přesný seznam lidí a institucí, kterým se potřebné pomoci dostane.

„Jsme u toho, když se náklad rozděluje a hlídáme, aby se vše dostalo tam, kam má. Chodíme do konkrétních rodin a sledujeme, jak se jim každý balíček mouky dostane až na stůl,“ vysvětlila Holková.

Kromě zásobování se organizace ADRA stará o zlepšení podmínek na Ukrajině i jinak. Pravidelně tam pořádá třeba tábory pro děti nebo zajišťuje vaření obědů ve školách.

„Situace na Zakarpatí je špatná, neexistuje tam žádné sociální zabezpečení. Všechny peníze jdou na zbrojení a válku, ale třeba na důchody už nezbývají,“ doplnila vedoucí.

Hana Husovská

V rámci jednodenního festivalu vystoupili i Lenka Dusilová, David Stypka či Noisy Pots.
OBRAZEM: Lodičky pluly úspěšně Mimo proudy