To, že stánkový prodej patří mezi oblasti, kde se zvýšená pozornost spotřebitelům vyplatí, dokazují i dlouhodobá zjištění České obchodní inspekce (ČOI).

„Platí to i pro adventní trhy v sousedních zemích, kde je dobré zjistit si nejen cenu nápojů, datum spotřeby, ale také původ u zboží označeného jako ručně vyráběné, a to například i v Německu,“ uvedl Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra, které působí při ČOI.

Spotřebitelské centrum doporučuje zákazníkům při nákupech na německých, rakouských, polských i slovenských adventních trzích velkou pozornost také u akcí typu 3 za cenu 2.

Kontroly na hranicích s Polskem, listopad 2018.
Až do poloviny prosince Polsko obnovilo hraniční kontroly

„Cenu si pečlivě přepočítejte. Určitě nic nezkazíte, pokud zkontrolujete datum spotřeby nebo minimální trvanlivost nakupovaného výrobku. Někteří prodejci se totiž mohou chtít na trzích zbavit zboží, které dlouho leží v regálech jejich kamenných obchodů,“ upozornil Ondřej Tichota.

Například v Německu je za velmi kvalitní zboží považované to, které je označené jako „vyrobené v Německu“, „ručně vyráběné“ nebo „řemeslný výrobek“. Kde bylo opravdu vyrobeno, to jednoznačně prozradí štítek na zboží. „Dvouletou záruku za jakost má spotřebitel díky právu Evropské unie vždy i u stánkového nákupu, i když s drobnými místními specifiky. Prodejce se nemůže vyvléci ze svých povinností ani vystavením cedulky s nápisem ,Po odchodu od pokladny nepřijímáme žádné reklamace’. I při nákupech na trzích platí, že si je vždy třeba uschovat účtenku,“ vysvětlil dále Ondřej Tichota.

Souprava RegioJet na nádraží v Přerově
Rychlíky z Brna do Bohumína převezme RegioJet. Leo Express nesplnil podmínky

I v zahraničí by si podle něj lidé měli dát pozor na kapsáře. Jedním z doporučení, které už dříve vydali policisté, je nosit peněženku ve vnitřní straně bundy či kabátu. Pozorní mají být návštěvníci trhů v případech, kdy je někdo „omylem“ polije například svařeným vínem nebo se ptá na cestu. „Může to být totiž zloděj, který chce zaujmout vaši pozornost a jeho parťák jen čeká na příležitost, jak toho využít,“ přidal další příklad Ondřej Tichota.

PARKOVÁNÍ
Například v německých Drážďanech vydávají průvodce adventními trhy i v češtině. Informují v nich také o možnostech parkování, ubytování a veřejné dopravě. „Ve Vídni je pak vhodné nechat vůz na parkovišti typu „Park and ride“ s dopravní návazností na místa konání trhů, nebo lze využít i zóny s maximální dobou parkování dvě hodiny,“ doplnil Ondřej Tichota.

Oprava mostu na Rudné ulici, listopad 2018 v Ostravě.
Spása! Rudná se po devíti měsících zase otevře
Na snímku ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s novináři po jednání s hejtmanem MS kraje Vondrákem a primátorem Ostravy Macurou v říjnu 2018.
Rozvrácené ostravské zdravotnictví marně hledá cestu z krize